Servislere çekidüzen

Güncelleme Tarihi:

Servislere çekidüzen
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

İl Koordinasyon Kurulu toplantısında konuşan Vali Erol Çakır, okul servislerine getirilen yeni sistemi anlattı. Servisler artık bir komisyon tarafından kapalı zarfla alınacak teklifler arasından seçilecek. Servis araçlarına plaka tahdidi uygulanmayacak.

Vali Erol Çakır, daha önce okul müdürlerinin seçimiyle belirlenen okul servislerinin, bu eğitim yılında bir komisyon tarafından belirleneceğini söyledi.

Komisyon, okul müdürünün başkanlığında, okul aile birliği ve okul koruma derneği başkanları ile kaymakamlar tarafından seçilecek iki öğrenci velisinden oluşacak. Çakır, bu yıl servis araçlarında plaka tahdidi yapılmayacağını ve devletin istediği şartları taşıyan her araç sahibinin teklif verebileceğini söyledi.

Çakır, bu yıl için sözleşmelerin yapıldığı belirtilerek, uygulamanın gelecek yıla bırakılması önerisine de tepki gösterdi. ‘‘Bu sene sözleşme yapılmışsa, bunu değiştiririz. İptal edin, yenisini yapın. Bu sene uygulayın. Hukuki kurallara uyarak uygulayın'' dedi.

Çakır, önceki gün kaymakam ve belediye başkanları ile resmi kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımıyla yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısında otopark, gecekondu mafyası ve rüşvetle mücadele edilmesini istedi. Çakır, bu öğrenim yılında okul servislerinin ücretlerinin düşürülmesi için de yeni bir uygulama getireceğini açıkladı.

Kapalı zarfla teklif

Okul servisi kuruluşlarının plaka tahdidi getirilmesi talebinde bulunduklarını belirten Çakır, ‘‘Devletin tespit ettiği şartları taşıyan araçlar, okullarda servis aracı olarak öğrenci taşıyabilecekler. Biz servis araçları konusunda plaka tahdidi gibi bir yola gitmeyi hiç düşünmüyoruz. 1997'de başlanan uygulamaya göre Servis Araçları Odası kilometreye göre bir fiyat belirliyormuş. O fiyat tüm İstanbul'da uygulanıyormuş. Okul müdürü hepsi aynı fiyatla taşıyacağına göre neyle tespit edecek? Okula bazı avantajlar sağlayarak seçmeyi düşünmüş, öyle uygulamışlar. Şimdi komisyon tarafından belirlenecek'' dedi.

İkinci bir değişiklik daha getirdiklerini söyleyen Çakır, kapalı zarfla teklif verileceğini, en ucuz teklif veren üç kişinin ayrıca bu heyet tarafından daha tenzilat yapması için pazarlık masasına çağrılacağını, uygulamayla servis taşıyan araçlarla ilgili suiistimallerin bir ölçüde ortadan kaldırabileceğini belirtti.

DEĞNEKÇİLER UZAKLAŞTIRILSIN

Vali kaymakamlardan, park eden araçlardan gelir elde eden değnekçilerin uzaklaştırılmasını, bu yerlerin, semtlerdeki kamu yararına çalışan dernek veya Trafik Vakfı görevlilerine teslim edilmesini istedi. Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinden, yakılan orman alanlarının koruma altına alınarak, kaçak yapılaşmanın önlenmesini istedi.

RÜŞVETLE SAVAŞILSIN

Rüşvetin üzerine gidilmesini isteyen Çakır, ‘‘İstanbul'da ne yazık ki bu konuda her yerde pis kokular görmek mümkün. Bunlar üzerine arkadaşlarım cesaretle giderlerse, hem vatani, hem ahláki bir görevi yerine getirmiş olur'' dedi.

HANUTÇULARLA MÜCADELE

Çakır, Eminönü'nde açılan temizlik kampanyasını anlattı. Turistlerin, bazı kişilerce ‘hanut' adı verilen bir tür pay karşılığında alışverişe zorlanmalarının yasaklandığını belirten Çakır, ‘‘Hanutçuluk, yani zorla, tehditle, tacizle belli bir yerden alışveriş yapmaya zorlama olayını Eminönü'nde suç saydık. Doğrudan doğruya polis müdahale ediyor'' dedi.

AGİT ZİRVESİNİN ÖNEMİ

AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) zirvesinin İstanbul'da yapılacağını hatırlatan Çakır, ‘‘Asrımızın son büyük uluslararası toplantısı İstanbul'da yapılacak. AGİT Zirvesi çalışmaları devam ediyor. 5 bin yerli yabancı misafir gelecek. Osmanlı İmparatorluğu'nun 700'üncü kuruluş yıldönümü kutlamaları da eylülde yapılacak. 50'nin üzerinde devlet başkanının katılması bekleniyor. Dünyanın her köşesinden gelecek liderler temiz ve örnek İstanbul'u görmeliler'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!