Sergiler

Güncelleme Tarihi:

Sergiler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

Soyut resmin duayeni

Türkiye'de soyut resmin duayeni sayılan Ferruh Başağa, hem tüm soyut geçmişini özetlediği hem de anlatım dilini daha ileriye götürdüğü son çalışmalarını 19 Şubat'a kadar Yapı Kredi Kázım Taşkent Sanat Galerisi'nde sergiliyor.

Sergide yer alan resimlerinde maviler, sarılar, kırmızılar, çizgiler, yatay, dikey, çapraz çizgilerin arasında oluşan üçgenler ve üçgenlerde dengeli renk lekelerinin göze çarptığı Ferruh Başağa bir çizgi ustası olduğu kadar bir renk ustası olarak da nitelendiriliyor.

1945'te ilk kişisel sergisini açan Başağa, 1947'de Akademi'nin Yüksek Bölümü'nü bitirdi. 1970'e kadar serbest resim çalışmalarını sürdüren sanatçı, 1971'de Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde vitray ve mozaik atölyelerini kurdu. 1981'de emekliye ayrılan Ferruh Başağa ‘‘çılgın renk sihirbazı'' ve ‘‘ışık kuyumcusu'' gibi sıfatlarla anılıyor.

Yapı Kredi Kázım Taşkent Sanat Galerisi, İstiklal Caddesi 285, Beyoğlu.

Milenyumdan anılar

Şehnaz Bayav ve Ayşen Asena'nın ‘‘Millennium'dan Anılar'' adlı resim sergisi 29 Şubat'a kadar Türk Ticaret Bankası Genel Merkezi Sanat Galerisi'nde görülebilir.

Şehnaz Bayav 1983’te Aysel Yıldız ve Vahide Noyan'dan rölyef dersleri aldı. 1993'te rölyef dersleri vermeye başlayan Bayav 1995’te Nihal Atamer ile resim çalışmalarına başladı. 1998'de Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi akşam atölyelerine katılan sanatçı Ressamlar Derneği, Rekreasyon Derneği, Tarihi Türk Evlerini Koruma Derneği ve GESAM üyesi.

Şehnaz Bayav'ın öğrencisi olan Ayşe Asena, Bayav'ın atölyesinde ahşap boyamalarıyla birlikte rölyef dersleri aldı. 1996 yılında ise Abdurrahman Karataş ile yağlıboya çalıştı. Halen Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin akşam atölyelerine devam eden sanatçı da Bayav gibi Tarihi Türk Evlerini Koruma Derneği, Rekreasyon Derneği ve GESAM'ın üyesi.

Yıldız Posta Cad. No: 2, Gayrettepe.

Mehmet Özel sergisi

Ressam Mehmet Özel'in son resim sergisi 19 Şubat'a kadar Girgin Piyano ve Sanat Galerisi'nde devam edecek. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü'nden mezun olan Mehmet Özel, Anadolu'nun çeşitli illerinde resim ve sanat tarihi öğretmenliği yaptı. MEB'de şube müdürlüğü ve daire başkanlığı görevlerinde bulundu. 1971'de Başbakanlık sanat danışmanlığına, aynı yılın sonunda halen sürdürmekte olduğu Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'ne atandı.

Resim çalışmalarını Ankara'da sürdüren sanatçının izlenimcilik sonrası akımlar paralelinde serbest bir renk anlayışı uyguladığı manzara ve natürmortlardan oluşan eserlerin yer aldığı sergi, her gün 10.00-19.00 saatleri arası gezilebilir.

Girgin Piyano ve Sanat Galerisi, Nüzhetiye Cad. No: 36, Beşiktaş. Tel: (0212) 227 86 40

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!