Şentop: CHP seçim gecesi kimi çağırdı

Güncelleme Tarihi:

Şentop: CHP seçim gecesi kimi çağırdı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2014 17:34

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, CNNTürk’te gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. CHP’nin kendi kurduğu seçim sisteminin 30 Mart gecesi çöktüğünü iddia eden Şentop, "CHP seçim akşamı kendi seçim sistemlerinde sorun yaşamışlar mıdır? Yaşadılarsa bir kurumun müdürünü çağırmışlar mıdır?" diye sordu.

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi’nin Twitter’ın yasaklanmasının hak ihlali olduğuna yönelik kararını da eleştiren Şentop, "AYM’ye başvuru bireysel. Başvuran 3 kişi ise o 3 kişi için Twitter açılmalı diye karar vermeli" dedi. Şentop’un iddiası üzerine CHP’li Halıcı, "Seçim gecesi hiçbir şekilde CHP’nin sisteminde çökme olmamıştır" diye yanıt verdi.

"AYM’NİN TWITTER KARARI ÇELİŞKİLERLE DOLU"

AYM’nin Twitter kararının çelişkilerle dolu olduğunu söyleyen Şentop, "AYM’nin kararı çelişkilerle dolu karardır. Twitter’la ilgili mahkeme kararı yok genel yasaklamayla. Doğrudur. Genel yasaklama o mahkeme kararıyla yasaklanan içerikler, Twitter tarafından kaldırılmadığı için uygulanıyor yasaklama. Yasaklama, içerik yasağı, URL bazlı yasak Türkiye tarafından Twitter’da yapılamadığı için genel yasaklama yoluna gidildi. Şirket Türkiye’deki hukuk sistemine uymadığı için bu yola gidildi. İfade hürriyeti amenna ama anayasada kişisel hakların korunması var. Kişilerine mahremiyetinin korunması zikredilir. İki hak arasında denge kurulmalı. İkisi aynı anda olmuyorsa bir tercihte bulunmalı. Mahkeme de kişinin özel hayatına mahremiyeti tercih etmelidir" diye konuştu.

"MAHKEMEYE BAŞVURAN 3 KİŞİ İÇİN TWİTTER AÇILMALI"

AYM’ye bireysel başvuru yapıldığı buna karşılık genel bir karar verildiğini söyleyen Şentop, "AYM’ye başvuru bireysel. Mahkemenin başvuran 3 kişi ise, o 3 kişi için Twitter açılmalı diye karar vermeli. 3 kişi için AYM bireysel başvuruya yanıt veriyor. Genel karar vermiyor. Ama elbette mahkeme kararı uygulanmalı ama nasıl uygulanır. AYM 3 kişinin başvurusunda genel bir karar veriyor. Bunu tartışmak lazım. AYM’nin de bunu nasıl yaptığına ilişkin gerekçe ortaya koymalı. Kendi açıklamalarında yok" ifadelerine yer verdi.

"CHP KAYBETTİĞİ SEÇİMLERE İTİRAZ EDİYOR"

CHP’nin seçim sonuçlarına itiraz etmesini eleştiren Şentop, "CHP’nin siyasi geleneğidir kaybettiği seçime itiraz etmek. 1954’de CHP seçimi kaybetmiş. 14 ilde CHP seçime itiraz ediyor. Üzerine şaibe düşürmek için elinden ne geliyorsa yapıyor CHP" dedi.

"SEÇİM YENİLENMEZ"

Gerekçelerin haklı görülmesi halinde seçimlerin yenilenebileceğini açıklayan Şentop, "Bir parti seçim yenilensin dedi diye seçim yenilenmez. Seçim hukukunda somut gerekçelerle başvuruyorsunuz. Sandık yeniden sayılsın dediniz diye sayılmıyor. Gerekçelere bakılır. Yapılan başvuruların büyük kısmı reddedildi İlçe Seçim Kurulları tarafından. Niye? Çünkü gerekçe yok. CHP kendi yeteneksizliğini başkalarına yıkmakta, başkalarına kabahat atmak bakımından çok başarılı bir politika üretiyor" ifadelerine yer verdi.

"CHP SEÇİM GECESİ CHP’YE KİMİ ÇAĞIRDI?"

Şentop, "CHP bir seçim sistemi kurdu. YSK kaldırılmasını istedi. Çünkü güncel seçim bilgilerini yükleyememişler. CHP seçim akşamı kendi seçim sistemlerinde sorun yaşamışlar mıdır? Yaşadılarsa bir kurumun müdürünü çağırmışlar mıdır?" diye sordu.

CHP’Lİ HALICI’DAN ŞENTOP’A YANIT

CHP Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı, AK Partili Şentop’un iddiası üzerine, "Seçim gecesi hiçbir şekilde CHP’nin sisteminde çökme olmamıştır. Sadece YSK’dan alınan verilerde bir yavaşlama olduğu için YSK ile bir görüşme yapıldı. YSK da yazılımı yapan Havelsan’ı CHP’ye yönlendirdi. Havelsan yetkilileri geldiler ve sorunu kısa bir süre sonra giderdiler" açıklamasında bulundu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!