Seni Merkez kurtarır, nereye taşıyorsun

Güncelleme Tarihi:

Seni Merkez kurtarır, nereye taşıyorsun
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2007 00:00

Merkez Bankası eski Başkanı Süreyya Serdengeçti, bankayı İstanbul’a taşımak konusunda kararlı olduklarını açıklayan Devlet Bakanı Ali Babacan’a "Yarın başın belaya girdiğinde, Ankara’da seni kurtaracak iki kurum var. Biri Hazine diğer Merkez Bankası. Nereye taşıyorsun?" diye seslendi.

Serdengeçti, "Merkez Bankası bağımsızlığı çok geç kazandı. Sevinerek görüyorum ki toplum bunu büyük ölçüde benimsedi. Ama siyasi iktidar bunu katiyen benimsememiştir" dedi. Serdengeçti, önceki akşam Ankara Kulübü’nce düzenlenen, "Milli Egemenlik Ekseninde Başkent Ankara" konulu panelde konuştu. Bankanın "finans merkezi" olduğu gerekçesiyle İstanbul’a taşınma planı hakkında hükümeti sert bir dille eleştiren Serdengeçti’nin konuşması, büyük alkış alırken, salonda "Siyasete ısınıyor" yorumlarına yol açtı. Serdengeçti’nin konuşmasından bazı bölümler şöyle:

BAŞKENT NEREDEYSE MERKEZ ORDADIR: Taşınma konusu çıkınca üşenmedim, önce istikrar programına baktım böyle bir taahhüt var mı diye. Yok. Ardından federal ve üniter bütün ülkelerin merkez bankaları nereden idare ediliyor diye baktım. ABD, Brezilya federal ülkeler olmasına rağmen Merkez Bankaları finans merkezleri olan New York ve Rio de Janerio’dan değil, Washington ve Brazil’den yönetiliyor. İtalyan Merkez Bankası, Milano’da değil Roma’dadır. Güney Afrika’ya bile baktım Merkez Bankası başkent Pretoira’da. Merkez Bankalarının başkentte olmamasının dünyada sadece üç istisnası var.

HAZİNE’NİN HESAPLARI MERKEZ’DE: Bu tartışma çok yüzeyseldi, çünkü eğer derinlik olsaydı bilançoya bakılırdı. Çünkü bizim Merkez Bankası, çok geç de olsa bağımsızlığını kazanmıştır ama bilançoya hálá kamu hakimdir. Gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının hakim ortakları özel ticari bankalardır. Hazine hala bütün parasını Merkez Banası’nda tutmaktadır. Yarın başın belaya girdiğinde Ankara’da seni kurtaracak iki kurumdan biri Merkez Bankasıdır. O zaman göndermenin alemi ne?Nereye taşıyorsun?

’YA BİZ GİTMİYORUZ’ DERLERSE: Ben Merkez Bankasını 4 bin 700 personelde bıraktım. Bütün bankaların operasyon bölümlerinde çok parlak insanlar çalışır. Ticari bankaların tek amacı karken, Merkez Bankası’ndakilerin amacı para politikasıdır. Araştırma Bölümü’müzde çok kıymetli uzmanlar çalışıyor. Emisyon uzmanları, Türkiye’de tektir. Paradan sıfır atılacağı zaman "İşte 49 ülkenin tecrübesi" diye bize hemen dosya çıkardılar. Yarın bu insanlar "Hayır ben düzenimi Ankara’da kurdum, İstanbul’a taşınmayacağım" derse ne yapacaksın, düşündün mü? Tabii ki hayır.

Yılmaz’ı Merkez’den uzaklaştırma formülü ’adaylık’ teklifi

MERKEZ Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’a AKP’den "adaylık" teklif edilerek bankadan uzaklaştırılmak istendiği iddia ediliyor. Yılmaz ile Hükümet arasında, Yılmaz’ın hükümetin harcama politikalarını eleştiren ve bağımsızlığı kuvvetli biçimde vurgulayan açıklamalarıyla esen soğuk rüzgarlar sürüyor. Yasal süreleri altı yıl olan Merkez Bankası başkanları, siyasi tasarrufla görevden alınamıyor. Yılmaz’ın da halen beş yılı var. İddiaya göre Hükümet, Yılmaz’a "Sizden milletvekili olarak yararlanalım" diyerek yerine de daha önce asaleten ataması gerçekleşemeyen Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erdem Başçı’yı atayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!