Şener, kredi kartları yasasının kabulünü övdü

Güncelleme Tarihi:

Şener, kredi kartları yasasının kabulünü övdü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2006 00:17

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, banka ve kredi kartlarına ilişkin yasanın kabulü ile doğru ve faydalı bir iş yapıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Şener, Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasası'nın kabulünden sonra TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, bütün vatandaşları ilgilendiren bir konunun yeni bir düzene kavuşturulduğunu vurguladı. Türkiye'de ilk kredi kartının 1968 yılında kullanılmaya başladığını, 1980 yılından sonra da bugünkü uygulamanın yaygınlaştığını anlatan Şener, kredi kartları borç tutarının 16.7 milyar YTL'ye ulaştığını, bunun 11.2 milyar YTL'lik bölümünün taksitlendirilmeden ödendiğini açıkladı.

Kredi kartı borçlarının sadece 5.5 milyar YTL'lik kısmının taksitlendirildiğini ifade eden Şener, 700 bin kişiyi ilgilendiren 1.3 milyar YTL'lik borcun sorun olduğunu kaydetti.
Şener, Türkiye'de 25 milyon insanın kredi kartı kullandığını bildirerek, “1992 yılından beri konu gündeme getirilmiş ancak daha önceki hükümetler ve milletvekillerine bu nasip olmamıştır. Bu yasanın kabulü ile faydalı ve doğru bir iş yapılmıştır” dedi.

Haberin Devamı

Yasa ile bankalar, kart sahipleri ve üye işyerlerinin arasındaki belirsiz ilişkinin düzene kavuşturulduğuna dikkati çeken Şener, 700 bin kişinin birikmiş borçlarının yıllık yüzde 18 faizle 18 ay taksitte ödenmesine imkan sağlayan maddenin de önemli bir kolaylık sağladığını anlattı. Bankaların yüksek faizle topladıkları paralarla kredi kartı borçlarını ödediğini ifade eden Şener, “Yüzde 18 faiz yüksek bir oran değil... Bu uygulamadan aslında bankalar zararlı çıkmıştır” diye konuştu.

GÖRÜŞMELER

TBMM Genel Kurulu'nda, geçici maddeleriyle birlikte 54 maddeden oluşan tasarı, aralıksız 5 saat süren görüşmeler sonucunda yasalaştı.

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, 28 Şubat Salı günü saat 15.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!