Sendikanın işten çıkardığı işçi direnişte

Güncelleme Tarihi:

Sendikanın işten çıkardığı işçi direnişte
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2015 08:38

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Genel-İş Sendikası'nda hizmetli olarak çalışan Oya Baydak, gerekçesiz olarak işten çıkarıldığı iddiasıyla sendika önünde direniş başlattı. Sendika ise Baydak’ın işçiler arasında ayrımcılık yaptığını ileri sürdü.

Haberin Devamı

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın Avrupa yakasında çay ve temizlik işlerinde çalışan Oya Baydak (50), 1 hafta önce gerekçesiz işten çıkarıldığı iddiasıyla sendikaya karşı direniş başlattı. Emek mücadelesi için DİSK’in Şişli’deki binasının önünde çadır kuran Baydak, “İşimi geri istiyorum” derken, sendika ise, Baydak’ı işçileri küçümsemekle suçladı. Milliyet Gazetesi'nin haberine göre, Baydak, 1 hafta önce herhangi bir gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldığı iddiasıyla eyleme başladı. DİSK’in Şişli’deki merkez binasının önüne önceki gün çadır kuran Baydak, sesini duyurabilmek için çadırda tek kişilik oturma eylemi gerçekleştiriyor.

İŞE İADE VE ÖZÜR BEKLİYOR

İşine 30 Haziran’da son verildiğini anlatan Baydak’ın talebi ise hem işe iade hem de kendisinden özür dilenmesi; “Bir hafta önce Genel İş ve DİSK Başkanı Kani Beko ve Genel-İş Genel Sekreteri Remzi Çalışkan’ın imzaladığı yazıyla işten atıldığım bildirildi. Herhangi bir gerekçe gösterilmeden, elime çıkış kağıdım tutuşturuldu. Bu bir utanç belgesidir. İşçilerin işten atılmasının koşullarını işçi sınıfının mücadelesi belirlemiştir. İhbarcılık, ahlaksızlık, muhbirlik, işbirlikçilik bunların dışında hiçbir nedenle işçi işten atılamaz. Ama sendikacı olduğunu Beko ve sendika yöneticileri herhangi bir gerekçe sunmadan bir emekçiyi işten çıkardılar. Kazanılmış haklarım korunarak, işe geri alınmak ve Beko ile diğer yönetim kurulu üyelerinin işçi sınıfdan, yedikleri tüm haklar için özür dilmelerini istiyorum.”
Çadırına ‘Onurum için direniyorum’ yazılı pankart asan Baydak, direnişin uzun süreceğini de kaydederek, “Sendikacılar haklarını çaldığı işçilerden özür dilemeden direnişime devam edeceğim” dedi.

Genel-İş Genel Sekreteri Remzi Çalışkan ise Baydak’ın işine son verilmesi ve eylemine ilişkin şu açıklamada bulundu: “Sendikamız normal şartlarda emekli olmuş birini çalıştırmaz. Fakat eski Genel Başkanı Erol Ekinci döneminde nasıl olduysa emekli olmasına rağmen işe alınmış. Şubelerimizin almış olduğu ortak karar ile bir rapor hazırlandı ve Baydak’ın işine son verilmesi karar verildi.”

Çalışkan sözlerine şöyle devam etti: “Şubelerimizin 4.5 yıl sonra böyle bir karar almasında Baydak’ın çalışmış olduğu kurumda çalışanlara göstermiş olduğu tutum ve davranışların da büyük etkisi bulunmaktadır. Tutum ve davranışları sendika şubesi içerisinde bizlere zarar veriyor. Örnek vermek gerekirse, ‘Ben hastanden gelen işçiye, kapıcıya vb. çalışana hizmet etmem, çay yapamam’ diyor. Bu ve benzeri bir çok davranışı ile diğer çalışanları hor görmesi ve küçümsemesi sendika şubelerimize bildirildiği için ortak bir karar ile Baydak’ın işine son verilmesini uygun gördük. Kıdem tanzimatı ve diğer tüm haklarını da kendine vereceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!