Şempanzenin DNA’sı çözüldü

Güncelleme Tarihi:

Şempanzenin DNA’sı çözüldü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2005 02:02

Uluslararası bir bilim adamları ekibi, şempanzenin DNA’sının şifresini çözdüler. Bunun şempanzelerin yakın akrabası sayılan insanın genetik yapısının anlaşılmasında büyük önem taşıdığı belirtiliyor.

ULUSLARARASI bir bilim adamları ekibi, Nature ve Science dergilerinde yayımlanan araştırmalarında, şempanzelerin DNA’sında 3 milyar kadar yapı taşını tanımladıklarını açıkladılar.

Araştırmayı kaleme alan Seattle’daki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’den Dr. Robert Waterson, ‘Şu anda elimizde bir katalog var, ancak bunun ne olduğunu kavramamız gerekiyor’ dedi. Projeye destek veren Ulusal İnsan Genomu Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Francis Collins, ‘Şimdi elimizde en yakın akrabamızın rehber kitabı bulunuyor’ ifadesini kullandı.

Collins, bu araştırmanın, hastalıkların kökenlerini saptamak için insan DNA’sını analiz etmede bilim adamlarına yardımcı olacağını söyledi.

İnsanlarla şempanzelerin 6 milyon yıl önce ortak atalarından ayrıldığı ve DNA’larının yüzde 96 ila 99 birbirine benzer olduğu düşünülüyor. Bununla birlikte, bir insan ile bir şempanze arasındaki genetik farlılıkların sayısının, iki insan arasındaki farklılıktan 10 kat daha fazla olduğu belirtiliyor.

Bilim adamlarının merakını çeken de bu milyonlarla ifade edilen farklılık. İnsanların iki ayakları üzerine kalkmaları ve karmaşık diller geliştirmeleri gibi bazı özellikleri nasıl kazandığının yanıtları henüz bilinmiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!