Şemdinli olayında çavuşa cinayet davası

Güncelleme Tarihi:

Şemdinli olayında çavuşa cinayet davası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2006 15:22

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde meydana gelen olaylarda tutuklanan Uzman Çavuş Tanju Çavuş hakkında, “Meşru Müdafaa sınırının aşılması suretiyle bir kişiyi öldürmek ve silahla beş kişiyi yaralamak” suçundan hakkında Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Haberin Devamı

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde 9 Kasım 2005 tarihinde bir kitapevine bomba atılmasıyla başlayan ve 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylar sırasında tutuklanarak Van Askeri Cezaevi'ne konulan Uzman Çavuş Tanju Çavuş hakkında, Hakkari Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianame tamamlandı.

İddianamede, 09 Kasım 2005 tarihinde, Şemdinli İlçesi Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Umut Kitapevi'ne yapılan el bombalı saldırı sonucu kitapevinde bulunan Mehmet Zahir Korkmaz'ın ölmesi, bir kişinin de yaralanması üzerine Şemdinli İlçesi'nde yasadışı olarak toplanan kalabalığın kamu binalarını taşlayarak zarar verdiği ifade edildi. İddianamede, kalabalığın olay yerinden uzaklaştırılmasının sağlanması üzerine Şemdinli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca bombalama olayı nedeniyle olay yerinde yapılan inceleme sırasında, bir grup halkın inceleme mahallinin ilerisinde, Ziraat Bankası karşısına gelen yerde toplandıkları ve olayı protesto etmeye devam ettikleri bildirildi.

Haberin Devamı

Şüpheli Tanju Çavuş'un ise 8 Kasım 2005 tarihinde eşinin rahatsızlığı nedeniyle Van'da bulunduğu, tedavinin ardından 9 Kasım tarihinde Van'dan ayrıldığı ve saat 17.30 sıralarında Şemdinli'ye giriş yaptığı ifade edilen iddianamede, Şemdinli ilçe girişindeki bir grubun elektrik direğini yola devirerek ateşe verdiklerini gören Tanju Çavuş'un yolun kenarındaki boşluktan geçerek, Yüksekova yolu üzerinden Cumhuriyet Caddesi'ne doğru 42 D 1935 plakalı araçla ilerlediği kaydedildi.

Çavuş'un aracıyla ilerlediği sırada, Ziraat Bankası'nın karşısında bulunan ve caddeyi tamamen dolduran bombalama olayını protesto eden bir grup ile karşılaştığı, grup içerisinden Çavuş'un uzman çavuş olarak görev yaptığını bilen kimlikleri belirlenemeyen bazı kişilerin araca saldırdığı kaydedilen iddianamede, saldırı sırasında Çavuş'un aracının arka ve sol arka yan camının kırıldığı, aracın muhtelif yerlerine zarar verildiği belirtildi.

RASTGELE ATEŞ SONUCU BİR KİŞİ ÖLDÜ

İddianamede, Tanju Çavuş'un eşinin ve çocuklarının bu saldırıdan korktukları, aracın yolda ilerlemesinin güçleşmesi üzerine Çavuş'un ruhsatlı sarsılmaz Kılınç marka 9 mm'lik B 00-0397seri numaralı tabanca ile araç içerisinden rastgele ateş etmeye başladığı belirtilerek, Tanju Çavuş'un silahı ile ateş etmesi sonucu caddede bulunan Ali Yılmaz'ın öldüğü, diğer 5 müştekinin de kesin hekim raporlarına göre ateşli silah ile basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek, şekilde yaralandıkları kaydedildi.

Haberin Devamı

İddianamede, Çavuş'un 5237 sayılı TCK'nın 86/2, 86/3-e(5 kez), 5237 sayılı TCK'nın 81, 27/1, (1 kez) ile 5237 sayılı TCK'nın 53, 54/1, 63. sevk maddeleri ile cezalandırılması, şüphelinin suçta kullandığı tabancanın TCK'nın 54. maddesi uyarınca müsaderesine, şüphelinin gözaltı ve tutuklulukta geçirdiği sürelerin TCK'nın 63. maddesi gereğince cezasından mahsubuna karar verilmesi talep edildi.

Tanju Çavuş, 18 Ocak'ta Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmada yargılanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!