Şemdinli davasının gerekçeli kararı yayınlandı

Güncelleme Tarihi:

Şemdinli davasının gerekçeli kararı yayınlandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2007 15:57

Şemdinli de bulunan Umut Kitabevi’nin bombalanmasının ardından Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan yargılamalara ilişkin Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin verdiği karar sonrası verilen görevsizlik kararının gerekçesi yayınlandı.

Haberin Devamı

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği görevsizlik kararında Yargıtay’ın verdiği ‘görevsizlik’ kararına direnilmeyeceği vurgulandı.

Van 3.Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay 9.Ceza Dairesi’nin işlenin suçun “terörle mücadele kapsamında” olduğu yönündeki kararına uydu.

Mahkeme, “Sanıklara bu şekilde isnat edilen eylem ve sanıklar Ali Kaya ile Özcan İldeniz'in bulundukları hukuksal statü dikkate alındığında, asker kişi olan sanıkların iddianamedeki atılı eylemleri Yargıtay 9. Ceza Dairesinin yukarıda anılan bozma ilamlarında da değinildiği gibi Terörle Mücadele görevleri kapsamında gerçekleştirmiştir” dedi.

Van 3.Ağır Ceza Mahkemesi, 1996’daki Uyuşmazlık Mahkemesi kararına da atıfta bulunarak, “Bölücü Terörle Mücadele ile ilgili Türk Silahlı Kuvvetlerinin bütün faaliyetlerinin askeri nitelikte” olduğu kaydedildi.

Davaya bakma görevinin Askeri Mahkemeye ait olduğunu belirten Van 3.Ağır Ceza Mahkemesi, diğer sanık Veysel Ateş’in ise diğer sanıklarla birlikte suç işlediğinin iddia edildiğini belirterek, “Veysel Ateş hakkındaki yargılamanın asker şahıs olan sanıklar Ali Kaya ve Özcan İldeniz hakkındaki yargılama ile birlikte yapılmasında dava ve usul ekonomisi, çelişkili kararlar verilmemesi ve delillerin birlikte değerlendirilmesi bakımından zorunluluk vardır” dedi.

Yargıtay 9.Ceza Dairesi’nin verdiği görevsizlik kararına direnerek, duruşmalara devam eden bir önceki Van 3.Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin aksine yeni heyet Yargıtay görevsizlik kararına direnilemeyeceğini savundu.

Mahkeme gerekçeli kararında, “Mahkememizce sanıklar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile sanık Veysel Ateş hakkında ayrı ayrı verilen mahkumiyet kararları Yargıtay 9 Ceza Dairesince mahkemenin görevsiz olduğundan bahisle bozulmuş olmakla ve bozmadan sonra Yargıtay'ın görevsizlik konusundaki bozma kararlarına direnilemeyeceği hususu Yargıtay’ın istikrar kazanmış kararlarından olduğu anlaşılmaktadır” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!