Selçuk: Yargı bağımsızlığı ÅŸart

Güncelleme Tarihi:

Selçuk: Yargı bağımsızlığı şart
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2001 16:02

Yargıtay Başkanı Sami Selçuk, uyum yasaları içinde en çok önem verdiği 3 maddenin, 159. madde, 312. maddenin 2. fıkrası ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`nin kararı üzerine yeniden yargılama yapılması olduğunu ve 2002 yılında yargı bağımsızlığının sağlanması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Selçuk, Elazığ, Tunceli, Bingöl Tabip Odası`nın düzenlediği ``Düşünce Özgürlüğü ve Demokrasi`` konusunda verdiği konferansın ardından A.A muhabirine açıklamalarda bulundu.

312. maddenin berraklaştırılması gerektiğini, ancak henüz metni görmediğini ve bundan önceki metinde kamu düzenini bozma olasılığındansöz edildiğini hatırlatan Selçuk, olasılığın son derece tehlikeli bir sözcük olduğunu ve bunun kaldırılması gerektiğini belirtti. Selçuk, şöyle devam etti:

``Uyum yasaları içinde önem verdiğim maddelerden ilki 159, ikincisi 312. maddenin 2. fıkrası. Üçüncüsü ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`nin kararı üzerine eğer kişiler tazminatla sonuç alabiliyorsa ne ala, ama alamıyorsa yeniden yargılama yapılması konusunu özellikle önemsiyorum. Avrupa Birliği`ne (AB) girmemiz açısından kapıyı açacak en önemli madde diye düşünüyorum. 312. madde metninin netleştirilmesi, açıklığa kavuşturulması, yani herkese göre değişen sözcük ve terimlerin kullanılmaması gerekir. Yasallık ilkesinin tam anlamıyla gerçekleşmesi gerekir diye düşünüyorum.``

Haberin Devamı

Selçuk, 2002 yılından umutlu olup olmadığının sorulması üzerine, ``Her zaman umutluyum. Onun için konuşuyorum. 2002 yılı için yargıda çok sorunlar var. Yargı bağımsızlığının sağlanması şarttır`` dedi.

YARGI AKADEMÄ°SÄ° KURULMALI

Yüce Divan yetkisinin Anayasa Mahkemesi`nden alınmasının şart olduğunu ve bunu çok önemli bulduğunu kaydeden Selçuk, yargı kolluğunun ve üst mahkemelerin mutlaka kurulması gerektiğini söyledi. Selçuk, şöyle devam etti:

``Yargı akademisinin kurulması zorunlu. Bütün bunların gerçekleÅŸmesini diliyorum. Bir de yargıçlar ve savcılar hakkında Anayasa`nın 140. maddesinde öngörülen yasanın çıkması zorunlu. Bunu her zaman söylüyoruz. Ama sonuç alamadık. Yargı bağımsızlığı için yenibir düzenleme gerekiyor. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu`nun da yüksek yargı kurulu olarak yeniden oluÅŸturulmasını düşünüyorum. Bu kurul iki küçük kuruldan oluÅŸmalı. Birisi adli, diÄŸeri idari yargı için. Her ikisindeki oran da onların Danıştay ve Yargıtay`daki sayılarına göre yapılmalı. Adalet Bakanı kurula katılmamalı, katılacaksa oy hakkı olmamalı. MüsteÅŸar kesinlikle hiç katılmamalı ve dilerim bunlar olur.``   Â
 Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!