Selçuk Şirin Birleşmiş Milletler’de gençlere seslendi

Güncelleme Tarihi:

Selçuk Şirin Birleşmiş Milletler’de gençlere seslendi
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2017 21:33

Birleşmiş Milletler’in 41. Öğrenci Konferansı Birleşmiş Milletler Genel Kurul Salonu’nda tüm dünyadan 800 gencin katılımıyla 3 Mart Cuma günü New York’ta gerçekleşti. Daha önceki yıllarda eski ABD Başkanı Bill Clinton, BM Genel Sekreterleri Koffi Annan ve Ban Ki-moon, Hillary Clinton, Samantha Powers ve Danny Glover, Harry Belafonte, Vanesa Redgrave gibi tanınmış isimlerin çağrıldığı toplantının bu seneki ana konuşmacısı New York Üniversitesinde Javits Kürsü Profesörü olan Dr. Selçuk Şirin oldu. Hürriyet’te Pazartesi günleri köşe yazıları da yazan Şirin BM Genel Kurul salonunda yaptığı 1 saatlik konuşmasını mülteci çocukların sorunlarına ayırdı.

Haberin Devamı

YEMEK VE BARINMANIN ÖTESİNDE

“Mülteci çocukların acil sorunları: Yemek ve Barınma’nın ötesi” (The Urgent Needs of Refugee Children: Beyond food and shelter) başlıklı konuşmasında Şirin mülteci sorunun rakamlarla ortaya koydu. Dünyada mülteci sayısının 65 milyon ile tüm zamanların en yüksek noktasına ulaştığının altını çizen Şirin her 3 saniyede bir kişinin savaş ya da doğal felaketlerle ülkeyi terkettiğini vurguladı. Şirin ayrıca, Mülteci sorunun aslında çocuk sorunu olduğunu çünkü mültecilerin yarıdan çoğunun çocuk, yüzde 40’a varanın da 12 yaş ve altı çocuk olduğunu hatırlattı.

BAHÇEŞEHİR SURİYELİ ÇOCUKLAR ARAŞTIRMASI

Konuşmasında 2012 yılında New York Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi işbirliğinde yapılan araştırmadan veriler paylaşan Şirin’in altını çizdiği bir diğer nokta Suriyeli mülteci çocukların yarıya yakının post-travmatik stress bozukluğu (PTSD) yaşadığını ve yüzde 40’a varan bir kısmının da deprasyona varan duygusal sorunlar yaşadığını ifade etti. Bu verilere okul çağındaki çocukların okula gitmediğini de ekleyince ortaya ciddi ve acil bir sorun çıktığını vurgulayan Şirin meseleye global bir yaklaşımın şart olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Selçuk Şirin Birleşmiş Milletler’de gençlere seslendi

TÜRKİYE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPIYOR

Türkiye’nin dünyada en fazla mülteci ağırlayan ülke olduğunu hatırlatan Şirin özellikle sağlık, gıda ve barınma alanında en iyi koşullara sahip kampların Türkiye’de olduğunu ifade etti.

“UMUT PROJESİ” DÜNYADA BİR İLK

Şirin’in toplantıda ilk defa önemli bir projenin de müjdesini verdi. New York Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi uzmanlarının katılımıyla gerçekleştirilen bu projenin adı Umut Projesi. Projenin amacı çocuklara bilgisayar oyunu oynayarak Türkçe, kodlama ve zeka geliştirici pratikler kazandırmak.

Pilot uygulaması Şanlıurfa’da yapılan bu projenin dünyada bir ilk olduğunu ifade eden Şirin, başarıyla tamamlandığında tüm dünyada ses getirecek bu proje hakkında şunları söyledi: Milyonlarca mülteci çocuk şu anda okula gidemiyor, eğitim alamıyor. Biz bu çocuklara teknolojiyi bir kaldıraç olarak kullanıp ulaşabilir miyiz diye yola çıktık. Amacımız çocukların zaten severek oynadığı oyunları, eğitici bir içerikle yeniden harmanlamak. Yazılımcılardan, mühendislerden, eğitimcilerden ve psikologlardan oluşan çok güçlü bir ekibimiz var. Mültecilere sunulan hizmetlerde çığır açan bir inovasyon olan bu projeden aldığımız ilk veriler oldukça ümit verici. Umuyorum ki önümüzdeki günlerde bu konuda tüm dünyada ses getirecek bir sonuç alacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!