Seks kalbin en büyük ilacı

Güncelleme Tarihi:

Seks kalbin en büyük ilacı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2001 00:00


Yener Süsoy
Haberin Devamı

ABD'de ‘‘Milenyumun Doktoru’’ seçilen dünyaca ünlü kalp uzmanı Prof. Dr. Mehmet Öz'den Hürriyet okurlarına sağlıklı ve uzun yaşam rehberi Amerika'da ‘‘Yeni Milenyumun 10 Doktoru’’ndan biri seçilen Prof. Dr. Mehmet Öz dediğiniz, Konya Bozkır doğumlu Prof. Dr. Mustafa Öz'den olma, İstanbul doğumlu Suna'dan Ohio eyaletinin Cleveland kentinde 11 Haziran 1960'ta doğma, uzun boylu, esmer, Tom Miks saçlı, kabına sığamayan, güler yüzlü, esprili bir yakışıklı.

Sevgili Dr.Hasan İnsel dostum, iyi ki onu İntermed'inin ‘‘Kardiyolojideki Yeni Yaklaşımlar’’ sempozyumuna davet ettin. Sayın Prof. Dr. Faruk Erzengin, iyi ki ona dekanı olduğunuz İstanbul Tıp Fakültesi'nden ‘‘Fahri Doktor’’ unvanı verdiniz. Yoksa nasıl tanışıp dost olacaktık yeni binyılın doktoruyla.

Prof. Dr. Mehmet Öz ve tüm aile fertleriyle baba

Öz'ün Yeniköy'deki yalısında başlayan sohbetimiz, ertesi gün Bodrum'un sahillerine taşındı, oradan da Ege'nin turkuvazını yakamozlarıyla süsleyen İona Maria'nın güvertesine taştı. Genç cerrah, ‘‘vücudumuzun dünyaya açılan penceresi’’ diye tanımladığı kalbimizin bütün dostlarını ve düşmanlarını saatler boyu anlattı. Nerede kaldı Hippokrates'in ‘‘Sağlığa giden yol her gün mis kokulu bir banyo ve yağlı bir masajdan geçer’’ sözleri. Haydi, hep beraber Mehmet Öz'ün ‘‘Kalp ruh ve fiziğin buluştuğu yerdir. Eğer kalbimizi anlıyorsak, hem kendimizi, hem dünyamızı daha iyi anlarız’’ sözleriyle çıkalım şifa aramanın yollarına.

Boris Yeltsin'e yapay kalbi ben takacaktım

Yener, Amerika'da yüksek düzeydeki kimselerin sağlığından halkın sürekli bilgisi olur. Bu kişiler, her yıl Walter Reed Askeri Hastanesi’ne gidip temiz raporu alırlar. Vatandaşların kendisini yönetenlerin sağlığını bilmesi, çok doğal hakları. Bizim cumhurbaşkanlarımızın, başbakanlarımızın sağlık durumlarının nasıl olduğu hiçbir zaman açıklanmaz. Oysa CIA'da dünyadaki bütün liderlerin sağlık durumlarını ayrıntılı bilgileri var. Mesela Boris Yeltsin kalbinden rahatsızlığında, CIA'den bir ekip bana gelerek hazır durumda beklememi istedi. Yeltsin'in sağlık dosyasını da getirmişlerdi, içinde belki kendi hastalarımda bile olmayacak ölçüde inanılmaz detaylı raporlar vardı. Yeltsin açık kalp ameliyatı sırasında pompadan kalkamasıydı, kendisine yapay kalp takacaktım. Yapay kalp Moskova'da olacak, ameliyatın ilk saatinde çıkacak sonuçlara göre ben, hazır bekletilen özel bir uçakla Moskova'ya gidecektim ama, gerek kalmadı.

Light gıdalar tehlikeli

Üzerinde ‘‘light’’ ya da ‘‘diyet’’ yazılı gıdalara inanmıyorum, hatta tehlikeli buluyorum. Bunların içindeki sahte şekerlerin uzun vadede ne yaptığını hálá bilmiyoruz. Kolalı içecekler yerine limonlu maden suyu için. Kolalı içeceklerin havasını çıkartırsan tatsız oluyor, demek ki sen aslında karbon dioksiti seviyorsun. Ayrıca bunların içinde yoğun kafein var. Kafein bir çeşit ilaç. Bunu almaya alıştıysan, demek ki vücudunda yanlış olan başka bir şey var. Ya uykun var ya da işinden sıkılıyorsun. Kafein ayrıca yüksek tansiyona, ritm bozukluğuna yol açar.

Haftada 4 kez yarım saat seks

Araştırmasını da yaptırdığımız için kesinlikle söylüyorum ki, seks kalp için çok faydalı. Haftada 4 kez yarım saatlik seks, hem ruhen kişiyi rahatlatıyor, hem de tıkalı damarları genişletip geçen kan miktarını artırıyor. Kalp ameliyatı geçirenlere de birkaç gün sonra hemen seks yapmalarını öneriyorum. Çünkü bir hasta seks yapıncaya kadar kendisini adam olarak saymaz. Bunu söylemekten kendileri korkar, hanımları ise konuyu açmaz bile. Onun için ben burada size açıklıyorum. Kalp ameliyatından sonra yapılmasını istediğim ilk iş önce duş ve ardından sekstir. Bunu hangi türden olursa olsun kalp ameliyatı geçiren bütün hastalarıma bir vazife olarak veriyorum.

Bunlar her gün mutlaka alınmalı

A vitamini: Günde 25.000 ünite.

C vitamini: Günde 1.000 mg. E vitamininin etkinliğini arttırıyor, damar tıkanıklığı riskini azaltıyor ve yararlı kolesterol HDL'yi yükseltiyor.

E vitamini: Günde 400 IU. Harvard'daki bir incelemede iki yıl boyunca alınan E vitamininin koroner atardamar hastalığı oluşumunu yüzde 46 oranında azalttığı görüldü.

Quenzim Q10 jel: Günde 3x30 mg. Çok iyi bir antioksidan ama, daha yararlı olması için jel türünü tercih edin.

L-Carnitine: Günde 2x500 mg. Miyokardiyumda yağların enerjiye dönüşümünü kolaylaştırıyor.

Kalsiyum: Günde 1.000 mg. Hem osteoporoza karşı etkili, hem de yüksek tansiyonluların yakın dostu.

Magnezyum: Günde 400 mg. Düzensiz kalp ritmlerini önlüyor, damarları genişletiyor.

Folik asit: Günde 400 mg.

EPA/DHA yağ asitleri: Günde 1 gm.

Selenyum, B kompleks, çinko ve bakır içeren multivitaminler: İki adet.

DİKKAT: Bu reçete, böbrek ve karaciğer bozukluğu olanlarla, kan sulandırıcı ilaç alanlar için uygun değildir.

Kırmızı üzüm ve kırmızı şarap

Ailesinde prostat hastalığı olanlara her gün 30 mg çinko çok yararlı.

Diyabetliler, her gün 200 mg ‘‘Chromium Picolinate’’ almalı. Bu madde panskreasın insülin salgısını artırıyor. Koroner atardamar hastalığı olan diyabetlilere ise günde 200 mikrogram krom çok yararlı.

Kırmızı üzümde kalbi koruyucu bir madde olduğu kanıtlandığı için akşamları iki kadeh kırmızı şarap içmek çok faydalı, karaciğer rahatsızlığı olanlar hariç.

Yumurta, muhteşem bir protein kaynağı, kolesterolü olanlar beyazını rahatça yiyebilir

Yüksek tansiyon gizli katilimiz

Yüksek tansiyon gizli bir katildir. Aslında ölçülmesi çok basit ama yeter ki tansiyonunuzdan haberiniz olsun. Yüksek tansiyonlu olduğunuzu öğrendiğinizde ilk yapacağınız tuzu kesip kalsiyum ve magnezyum almak.

Uyku çok önemli. Sağlıklı bir insanın gece uykusu haftada 50-60 saat arası olmalı.

Her çeşit kızartma zehirin padişahı. Fast food'larda yediğiniz patatesler kim bilir kaç gün üst üste aynı yanık yağda kızartılıyor? Fast foodları ve kızartmaları asla ağzınıza sokmayın.

24 SAATİ NASIL GEÇİYOR

Ameliyat öncesi bir avuç ceviz ve badem

Her sabah 05.45'te kalkarım. Kısa bir yogadan sonra evimin karşısında olan hastaneme giderim. Sabah 06.30'da günlük ameliyat öncesi hazırlık toplantılarımız başlar.

Saat 08.30'daki ilk ameliyatıma girmeden önce bir avuç ceviz ve badem yerim. Bu bana gerekli olan kaloriyi verir, kahvaltıya gerek duymam.

Öğlenleri bir gün önce evde Lisa'nın yaptığı bir sebze yemeğini masamda çabucak atıştırırım.

Benim hiç boş vaktim yoktur, yardımcım sürekli benimle birlikte koşuşturup isteklerimi anında yerine getirir. Ben daima normal değil en yüksek oktanlı benzin isterim. Acele ve seri iş yaparım.

Kalp ameliyatlarımı büyük bir hızla yapıp herkesi içine atarım. Bir konuya köpek ısırır gibi başlayıp bir daha bırakmayacaksın.

Akşam 21.00'de eve geldiğimde ailece masaya otururuz. Lisa vejetaryendir, ben ise balık yerim.

Bizim soframızda sadece taze sebze, soya ve meyve olur. Şunu da söylemeliyim ki, Lisa çok güzel imambayıldı ve dolma yapar.

Yemekten sonra apartmanımızın altındaki büyük salonda çocuklarla 45 dakika ebeleme benzeri bir top oyunu oynarız. Bunu spor olarak yapıyorum, çünkü yürüyüş beni çok sıkıyor.

En geç 24.00'te yatağa girip, anında uyurum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!