Sekiz aylık Ayşe annesinin karaciğeri ile hayata döndü

Güncelleme Tarihi:

Sekiz aylık Ayşe annesinin karaciğeri ile hayata döndü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2009 00:00

İzmir´de sekiz aylık Ayşe Solmaz, 50 bin doğumda bir görülen trozinemi hastalığına yakalandı.

Haberin Devamı

Karaciğerde trozin adlı enzimin birikmesinin yol açtığı hastalığın tehdit ettiği Ayşe´ye şifası annesi Ayşenur Solmaz´dan geldi. Ayşenur Solmaz´dan alınan karaciğer parçası, Ayşe´nin hastalıklı karaciğeri ile değiştirildi. Annesinin karaciğeriyle yepyeni bir hayata başlayan Ayşe, her şeyden habersiz etrafa gülücükler dağıtırken, annesi de artık onu, “ciğerimin köşesi” diye seviyor.
Isparta´da oturan ev kadını 28 yaşındaki Ayşenur Solmaz ile telefon bayiinde çalışan 25 yaşındaki Hüseyin Solmaz’ın kızları Ayşe´nin hastalığı için Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gittiler. Hastane onları  İzmir´e  yönlendirdi. Bu sırada Ayşe dört aylıktı. Rengi günden güne sararıyor, karnında asit birikiyordu.

Kontrolleri devam edecek

Ege Üniversitesi Hastanesi´ndeki bir aylık tedavinin ardından doktorlar, tek çarenin, karaciğer nakli olduğunu söylediler. Ayşenur Solmaz kızına ikinci hayatı vermeye hazırdı. Anneden alınan karaciğer parçası Prof.Dr. Mehmet Alper, Doç.Dr. Murat Kılıç ve Doç. Dr. Murat Zeytunlu´dan oluşan ekip tarafından Ayşe’ye nakledildi. Ayşe, ameliyat sonrası iyileşti.

Doç. Dr. Murat Kılıç, tirizonemi hastalığından kurtuluş reçetesinin karaciğer nakli olduğunu vurguladı. Hastalığın 50 binde bir görüldüğünü ve iki yaşına kadar nakil yapılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Murat Kılıç, “Ameliyat gecikirse, bebekler, karaciğer sirozu ya da kanseri nedeniyle kaybediliyor. Ayşe bebek, riske girmeden ameliyat oldu, kendi de annesi de iyi. Kontrollerini sürdüreceğiz”  dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!