Şekersiz sakız dişleri koruyor

Güncelleme Tarihi:

Şekersiz sakız dişleri koruyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2002 01:51

Sakız, dişleri yemek artıklarından ve plaklarından koruyor, tükürük salgısının akışını hızlandırıyor ve tükürüğün pH potansiyelini dengelerek sonuçta diş çürüklerini azaltıyor.

Dişlerin fırçalanamadığı durumlarda ağız ve diş hijyenini sağlamak için şekersiz veya tatlandırıcılı sakızların çiğnenmesini öneren Diş Dostu Vakfı, Türkiye'de sakız tüketimini araştırdı. Taylor Nelson Sofres Piar Firması'nın yaşları 18-55 arasında değişen 982 kadın ve 969 erkek arasında yaptığı araştırmaya göre, nüfusun yarıya yakını sakız çiğnemiyor. Hiçbir zaman sakız çiğnemeyenlerin oranı yüzde 42. Haftada birkaç kez çiğneyenlerin oranı ise yüzde 25.

Araştırmaya göre, hergün çiklet çiğneyenlerin oranı yüzde 13, ayda birkaç kezden az çiğneyenlerin yüzde 8, ayda birkaç kez çiğneyenlerin ise yüzde 12. Araştırma yaş düştükçe, çiklet çiğneyenlerin sayısında artış olduğunu gösteriyor. 18-34 yaş arasında, haftada birkaç kez çiğneyenlerin oranı yüzde 67, hergün çiğneyenlerin oranı ise yüzde 33'ü buluyor. Diş Dostu Vakfı'ndan Şila Koen'in verdiği bilgiye göre, dünyada yılda 560 ton diğer bir deyişle 347 milyar adet sakız satılıyor. Önceleri sakız, şeker ile tatlandırıldığı için diş çürüklerine yol açıyordu. Ancak artık Avrupa'da satılan sakızların yüzde 50'den fazlasında, şeker yerine tatlandırıcı kullanılıyor. Türkiye'de de üretilen bazı sakızlarda tatlandırıcı tercih ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!