Şekerbank'a 250 milyon dolarlık kredi

Güncelleme Tarihi:

Şekerbanka 250 milyon dolarlık kredi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2007 13:13

Şekerbank, uluslararası piyasalardan toplam 250 milyon dolar tutarında sendikasyon kredisi aldı.

19 ülkeden 25 bankanın katılımı ile sağlanan kredi 1-2 yıllık iki dilim halinde, 1 yıllık dilim 169.5 milyon dolar ve baz faiz oranı libor artı yüzde 0.40, 2 yıllık dilimi 80.5 milyon dolar ve baz faiz oranı libor artı yüzde 0.70 olarak belirlendi.

Şekerbank'ın ihracatın finansmanında kullanmak üzere uluslararası piyasalardan sendikasyon yoluyla temin ettiği kredinin imza töreni Şekerbank Genel Müdürü Dr. Hasan Basri Göktan ve Finansal Kurumlar Genel Müdür Yardımcısı Zeki Önder'in yanı sıra sendikasyon kredisi katılımcı bankalarının temsilcilerinin de yer aldığı törenle imzalandı.

Hasan Basri Göktan, Türkiye’de genel seçimlerin tamamlanmasıyla yeni bir döneme girilen bu günlerde aldıkları kredinin, Türkiye’nin yabancılar tarafından çok iyi algılandığını ve güven duyulduğunu gösterdiğini söyledi. Bu sendikasyona katılan 25 banka ile çalışmaların seçim ortamında sürdüğünü belirten Göktan, Türkiye’nin son yıllarda yakaladığı ekonomik başarının önümüzdeki dönemde de aynı şekilde sürdürüleceğine inandıklarını ifade etti. Göktan, ekonomik başarıdaki bu sürekliliğin getirdiği büyümenin, bankacılık sektörüne olan ilgiyi artırmaya devam edeceğine de işaret ederek, “Biz de bu konjonktür doğrultusunda, artan müşteri taleplerini, özellikle KOBİ ve küçük işletmelere yoğunlaşarak her ürün bazında karşılamayı hedefleyen, büyümeye dayalı bir iş planı oluşturduk. İş planımız doğrultusunda yaptığımız çalışmalar büyümemize ivme kazandırdı” dedi.



2010 YILINDA HEDEF 18 MİLYAR YTL AKTİF BÜYÜKLÜK



Şekerbank’ın, 2007 yılı göstergelerine göre kredi portföyünde ve aktif büyümede sektörün en hızlı büyüyen kuruluşu olduğunu vurgulayan Göktan, Mart 2007 sonuçlarına göre, geçen yıla kıyasla kredi hacminin yüzde 126 ve aktif toplamın yüzde 38.30 büyüdüğünü kaydetti. Göktan, Şekerbank’ın 2010 yılına kadar 18 milyar YTL aktif büyüklüğe ve 330 şubeye ulaşmayı hedeflediğini bildirdi.

Göktan, banka sermayesini yüzde 220 oranında artırma kararı ile ilgili işlemlerin tamamlanmak üzere olduğuna dikkat çekerek, Ağustos 2007 içerisinde ödenmiş sermaye miktarı 400 milyon YTL'ye yükseleceğini, bu işlemin Şekerbank’ın istikrarlı büyüme sürecini daha da hızlandıracağını, yurt içi ve diğer hedef pazarlarda yeni iş potansiyeli yaratılmasını sağlayacağını kaydetti.

Göktan, gazetecilerin soruları üzerine, bankanın 3 milyar YTL’lik kredi hacminin yüzde 48’ini küçük ticari işletmelere ve KOBİ’lere kullandırdığını söyledi.



“YABANCI İLGİSİ TÜRKİYE’YE GÜVENİ GÖSTERİYOR”



Emirates Bank International Finansal Kurumlar Başkan Yardımcısı Mohammed Wajid Kamran da, Dubai’li bir banka olarak ilk kez bir sendikasyonda düzenleyici olarak yer aldıklarını ifade etti. Kamran, yabancı bankaların Türkiye piyasasına girdiğini, bu tür gelişmelerin de Türkiye’ye olan güveni ortaya koyduğunu söyledi. Türkiye’de ileride ortaklık ve hedef geliştirmek istediklerini vurgulayan Kamran, banka olarak Türkiye’de büyümek istediklerini ifade etti.

Bir gazetecinin “Şekerbank ile ortaklık düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine Kamran, “Şekerbank ile ortak olmayı çok isteriz ama bunu burada söylersem bu odadan çıkarırlar. Şekerbank’la Ortadoğu ve Türkiye arasında ticareti karşılamak için ortaklık yapmayı düşünüyoruz. Bu ortaklık hissedarlık değil, stratejik işbirliği olacaktır” dedi.

Şekerbank, sağladığı sendikasyon kredisi ile dış ticaret işlem hacmindeki artışa paralel olarak ihracatçı müşterilerinin finansman ihtiyaçlarına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Şekerbank bu amaçla; American Express Bank, The Bank of New York, GarantiBank International N.V., Commerzbank Aktiengesellschaft, Arab Banking Corporation, Doha Bank, Emirates Bank International, Raiffeisen Zentralbank Österreich Aktiengesellschaft, Société Générale, UniCredit Markets and Investment Banking adına Bayerische Hypo-und Vereinsbank AG, Wachovia Bank'dan oluşan düzenleyici bankalar grubu öncülüğünde 165 milyon dolar başlangıç tutarı ile piyasaya çıktığı sendikasyonu 250 milyon dolar olarak tamamladı.

Dünyanın saygın bankalarından oluşan düzenleyici grubun liderliğinde gerçekleştirilen işleme toplam 19 ülkeden 25 banka katıldı. Düzenleyici grup bankalar dışında, Bank of Montreal, Scotia Bank, Commercial Bank of Kuwait, Standard Bank, Arab African International Bank, Deutsche Bank, Banca Intesa San Paolo, Banca UBAE, Caixa Geral de Depositos, EMRO Finance Ireland, KBC Bank, National Bank of Greece ve Zürcher Kantonalbank olmak üzere 14 bankadan da çeşitli seviyelerde katılım sağlandı. (ANKA)

(EYL/YLD)

31.7.2007





12:14 31/07/2007

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!