Şehit derneğinden isyan

Güncelleme Tarihi:

Şehit derneğinden isyan
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2008 15:17

Aktütün Karakolu'nda şehit düşen 17 askerden 8'ini oluşturan uzman erbaşların örgütü Emekli Uzmanlar Derneği, Jandarma Uzmanlara tanınan hakların kendilerine de tanınmasını istiyor.

Emekli uzman erbaşlar, borç içinde yaşamaktan ve kaçak işlerde çalışmak zorunda kalmaktan yakınıyorlar.

Askerlik sonrası sözleşme ile orduda görev yapmaya devam eden uzman erbaşlar, ne subay, astsubay ne de asker muamelesi görüyorlar. Görevden ayrılanların kurduğu Emekli Uzman Erbaşlar Derneği, Milli Savunma Bakanlığı'nın itirazı üzerine ismini Emekli Uzmanlar Derneği'ne (EMUZDER) çevirmek zorunda kaldı. "Deve miyiz kuş muyuz bilmiyoruz, biz neyiz" çelişkisine düşen derneğin durumunu Genel Sekreter Esef Merdoğlu özetledi. Sıkıntılarını Hürriyet'e anlatan Merdoğlu'nun konuşmasını yanındaki bazı arkadaşları, "İşsizim, kaçak çalışıyorum, borç harç yaşıyorum, intiharı düşünüyorum" sözleriyle kestiler.

Jandarma Uzmanlara tanınan maddi ve sosyal imkanları istediklerini belirteren Merdoğlu, uzman erbaşların çalışırken ve emekli olunca yaşadığı sıkıntıları şöyle özetledi:

45 YAŞINDA BİTİYOR

1986 tarihli 3269 sayılı uzman erbaş kanuna göre 45 yaşına gelen uzman erbaşın sözleşmesi yenilenmiyor. Bu tarihten sonra emekli olmak için ya 25 hizmet yılını dolduruncaya kadar Emekli Sandığına prim ödemek ya da bir yerde çalışmak gerekiyor. Devlet açıktan memur almak için 45 yaşından önce kendi isteğiyle işten ayrılma şartı getiriyor. Bu durumda ailenin geçinebilmesi için ya ölmemiz ya da uzman olarak alındığımız işten ilk fırsatta ayrılmamız gerekiyor. Biz ayrılırsak bize verilen görevi kim yerine getirecek? Uzman komandolar da aynı sıkıntıları çekmeyecek mi, profesyonel ordu kendi geleceğini bilmeyenlerden mi oluşacak?

SIKINTI 4 SATIRDAN KAYNAKLANIYOR

Sıkıntı aslında bu kanunun yer aldığı 4 satırdan ibaret. Bu kanun 1986'nın gerçeklerine göre düzenlenmiş ama bugün artık çağdışı. Düzeltmek değil yeniden yazmak gerek.

KALİTELİ İMKAN SAĞLANMALI

Bizden kaliteli iş istiyorlarsa bizi geçim derdi ve gelecek kaygısından uzakta tutmaları gerekir. Kaliteli imkan yerine, 'Nasıl olsa ucuz işgücü bulunur, bu ülkede işsiz çok adam var' deniyorsa bu gidişle Çin'den adam bulmak zorunda kalırlar.

JANDARMA'YA TANINAN HAKLARI İSTİYORUZ

Bütün kuvvetler ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda çalışan uzman erbaşların özlük hakları ile Jandarma'nın hakları birbirinden farklı. Jandarma uzman 56 yaşına kadar çalışabiliyor. Bizde o yaşa kadar çalışmak, maaşlarımıza ek gösterge istiyoruz. 17 yıldır çalışan ile işe yeni başlayan aynı maaşı almasın, arada kıdem farkı olsun. 20 yıl fiili hizmet sonrası emekli olan Emekli Sandığının en düşük dereceli maaşı olan 740 YTL alıyor. Konu yıllardır Meclis'e geliyor ama komisyonda takılıp kalıyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!