Şehit ailelerinin konut kredisi artırıldı

Güncelleme Tarihi:

Şehit ailelerinin konut kredisi artırıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2006 11:18

Toplu Konut Fonu'ndan şehit ailelerine kullandırılan faizsiz konut kredisinin tutarı, konut maliyetlerindeki artış dikkate alınarak yüzde 24,18 artırıldı.

Söz konusu artış, mevzuatta enflasyon oranında artırılması öngörülmesine karşın, haksahiplerinin konut sahibi olmalarını sağlamaya dönük yüksek belirlendi.
A.A muhabirinin Toplu Konut İdaresi (TOKİ) yetkililerinden edindiği bilgiye göre, geçen yıl 32 bin 415 YTL olan şehit ailelerine ve malüllere yönelik faizsiz konut kredisi miktarı, bu yıl için 40 bin 253 YTL'ye çıkarıldı.
Toplu Konut Fonu'ndan, şehit aileleri, malüller ile dul ve yetimlerine faizsiz konut kredisi verilmesine yönelik 1991'de çıkarılan yönetmelik uyarınca, söz konusu haksahiplerine kullandırılan kredi tutarının, her yıl tüketici fiyat artış oranına (TÜFE) göre artırılması öngörülüyor.
Buna göre, şehit ailelerine yönelik konut kredisinin, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ilan edilen 2005 yılı (oniki aylık ortalamalara göre değişim oranı) TÜFE oranı olan yüzde 8,18 artırılması gerekiyordu.
Ancak konut maliyetlerinin enflasyonun üzerinde artması nedeniyle,
TOKİ, Yüksek Planlama Kurulu'na (YPK), şehit ailelerine yönelik konut
kredisinin tutarının, konut maliyetleri dikkate alınarak, enlasyona 16 puan eklenerek, yüzde 24,18 artırılmasını önerdi.
YPK da 16 Ocak'ta yaptığı toplantıda bu talebi uygun gördü. Böylece, geçen yıl 32 bin 415 YTL olan konut kredisi tutarı, 2,6 bin YTL yerine, 7,8 bin YTL artırılmış oldu.
Kullandırılan kredi, hak sahiplerinin maaşlarından 4'te 1 oranında kesinti yapılarak tahsil ediliyor. Kredi borcu bu hesaba göre ne zaman biterse, vade o kadar uzayabiliyor. Kredi tutarının, sonraki yıllarda yine TÜFE oranında artırılması öngörüldü.
Mevzuat kapsamında, 604'ü 2004'te, 391'i geçen yıl olmak üzere, şimdiye kadar 11 bin 538 kişiye, toplam 72 milyon 286 bin YTL kredi kullandırıldı.
Şehit ailelerine yönelik konut kredisi için, haksahiplerinin Emekli Sandığı'ndan alınacak hak sahibi olduğuna dair belge ile Ziraat Bankası'na başvurması gerekiyor.
Bu krediden yararlanılarak edinilecek konutların büyüklüğü ile ilgili herhangi bir kısıtlama bulunmuyor, sadece tapunun en fazla bir yıl önce alınmış olması yeterli sayılıyor. Bu kredi ile istenilen yörede ve istenilen büyüklükte konut edinmek mümkün.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!