Seher vakti nedir, seher vakti ne zaman?

Güncelleme Tarihi:

Seher vakti nedir, seher vakti ne zaman
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2019 10:43

Zaman zaman türkülere de konu olan seher vaktinin anlamı ve günün hangi saatine denk geldiği vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, seher vakti nedir, seher vakti ne zaman?

Haberin Devamı

Seher vakti, tan yerinin ağarmasından biraz önceki zaman veya şafağın sökmek üzere olduğu vakittir. Kur’an ve hadislerden anlaşıldığına göre imsaktan biraz önceki vakti simgeleyen seher vaktinde edilen dualar daha makbuldür. İşte, Seher vakitleri ile ilgili hadisler ve hadislerin açıklaması...

SEHER VAKTİNDE EDİLEN DUALAR DAHA MAKBULDÜR

İslam dinine göre dua için mutlaka uyulması gereken özel bir zaman ve mekân tahsis edilmiş değildir. Her yerde her zaman dua edilebilir. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de, “Akşama ulaştığınızda ve sabaha kavuştuğunuzda, gündüzün sonunda ve öğle vaktine eriştiğinizde, Allah’ı tesbîh edin (namaz kılın). Göklerde ve yerde hamd O’na mahsustur.” (Rum, 30/17-18) buyurularak, ibadet ve duanın gün içine yayılmasının önemi vurgulanmıştır. Bununla birlikte Kur’an ve hadislerden anlaşıldığına göre gece seher vaktinde yapılan dualar daha makbuldür (Tirmizî, Deavât, 80). Âl-i İmrân sûresi 16-17. âyetlerde cennetlikler şöyle müjdelenir: “(Onlar) ‘Rabbimiz, biz iman ettik. Bizim günahlarımızı bağışla. Bizi ateş azabından koru’ diyenler; sabredenler, doğru olanlar, huzurunda gönülden boyun büküp divan duranlar, Allah yolunda harcayanlar ve seherlerde (Allah’tan) bağışlanma dileyenlerdir.” Bir başka âyette de şöyle buyurulmuştur: “Onlar, geceleri az uyurlardı. Seher vakitlerinde bağışlanma dilerlerdi.” (Zâriyât, 51/17-18)

Haberin Devamı

Ramazan gecelerinde, Arafat vakfesinde, gece vakitlerinde, ezan okunduğu ve kamet getirildiği sıralarda, farz namazların sonunda yapılan duaların kabul edileceği hadis-i şeriflerde beyan edilmiştir (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 166; Tirmizî, Deavât, 80, 139; İbn Mâce, Sıyâm, 48).

SEHER VAKTİ NE ZAMAN?

Bazı alimler seher vaktini gecenin altıda biri olarak tanımlamıştı. Buna göre, namazı ile imsak vakti arasında kaç saat varsa altıya bölünür ve seher vaktinin zamanı ortaya çıkar. Örnekle anlatacak olursa; 17.30’da, imsak da 5.30’da oluyorsa, gecenin tamamı 12 saat demektir. Bunun altıda biri 2 saat eder. 5.30’dan çıkarılınca geriye 3.30 kalır. Saat 3.30’dan saat 5.30’a kadar seher vakti demektir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!