Sefirelere ayıp

Güncelleme Tarihi:

Sefirelere ayıp
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Utanç çöplüğünü basıp rezilliği gördüler

HÜRRİYET Ankara'nın üç haftadır gündeme getirdiği ve önceki gün yabancı büyükelçi eşlerinin ‘çevreci baskını’yla doruğa çıkan Mamak Çöplüğü sorununa tepki yağıyor. Ankara'da Çankaya'ya kadar uzanan Mamak çöplüğü, yıllardır kaldırılamadı. Kenti havaalanına bağlayan yolun kenarında olduğu için, Ankara'ya gelen herkes önce bu çirkin manzara ile karşılaşıyor. Verilen tüm sözlere rağmen iki yıldır çözülmeyen sorunu önceki gün tam sayfa işleyen Hürriyet Ankara'yı faks, e-mail ve telefon yağmuruna tutan Ankaralılar, kampanyaya ve çevreci sefirelerin eylemine büyük destek verdiler. Ankaralılar, ‘‘Başkentin çöplük sorunu hemen ve kökten çözülmeli’’ mesajında buluştular. Hürriyet'in kampanyası ve sefirelerin protestosu, sivil toplumu da harekete geçirdi. CHP Ankara İl Başkanı Levent Gök, ‘‘Tüm olanaklarımızı harekete geçireceğiz. Tüm sivil toplum örgütlerini birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz’’ dedi. Hürriyet Ankara'nın ısrarlı yayınları sürerken, Ankara'daki Amerika, Azerbaycan, Ukrayna, İspanya, Malezya, Danimarka, Yunanistan, Kanada, Çek Cumhuriyeti büyükelçilerin eşleri Mamak Çöplüğü'nde protesto gösteri yaptı. Sefirelerin eylemi büyük yankı uyandırdı.

GICIRDAYAN TEKERLEK

ABD Büyükelçisi Mark Parris'in eşi Joan Parris, Mamak Çöplüğü'nü ‘‘gıcırdayan bir tekerleğe’’ benzeterek, ‘‘ABD'de bir söz vardır. Gıcırdayan tekerlek yağlanır. Bu anlamda da burası yağlanması gereken bir tekerlektir’’ dedi. Parris, Ankara'ya yerleştiği 1997 yılından beri konu hakkında bilgisi olduğunu ve çöplüğün kaldırılması için girişimlerde bulunduğunu hatırlattı. Parris, ‘‘Bir bir gönüllü olarak, Türkiye'deki dostlarımla elimden geleni yapıyorum. Türkiye'de çevre bilincinin oluşması çok önemli’’ dedi. Üç yıldır Ankara'da ‘çevre savaşçısı’ gibi mücadele veren Joan Parris Hürriyet'e, ‘‘Hızla gelişiyorsunuz, bşyşyorsunuz. Ancak zaman zaman şevreyi unutuyorsunuz. Medeniyet çevre bilinci yerleşmeden olmaz’’ dedi. Tşrkiye'deki şevre kuruluşları ile yakın temasta olduğunu da vurgulayan Joan Parris, daha önce Hürriyet ile yaptığı söyleşide de ‘‘Ben görüllü bir çevreci olarak Türkiye'deki dostlarımla çevre adına elimden geleni yapıyorum’’ demişti.

ANKARALILAR NEREDESİNİZ?

Ankara Üniversitesi Mezunlar Derneği Hanımlar Grubu Çevre Kolu üyeleri ile birlikte çöplüğe gelen sefireler, ‘‘Ankaralılar neredesiniz?’’ çağrısıyla halktan bu soruna tepki göstermesini de istediler. A.Ü. Mezunlar Derneği Hanımlar Grubu Başkanı Prof. Dr. Rüveyde Akbay, ‘‘Burada patlamak üzere olan bir bomba var. Ankara'ya yardım edin. İstanbulda yaşanan facia burada tekrarlanmasın’’ dedi. Büyükelçi eşleri 4 Ağustos 1999'da Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i ziyaret ederek Mamak çöplüğü sorununu anlatmışlar, Demirel, de ‘‘Utanılacak bir durum. Konuyu Başbakan Bülent Ecevit'e ve Çevre Bakanı Fevzi Aytekin'e ileteceğim. Konunun en kısa zamanda çözümlenmesi için elimden geleni yapacağım’’ demişti. Büyükelçi eşleri aynı yıl Temmuz ayında da Çevre Bakanı Fevzi Aytekin'i ziyaret etmişti. Çevre Bakanlığı Müsteşarı eski Çankaya Belediye Başkanı Doğan Taşdelen, Hürriyet'e dünyanın hiçbir başkentinde böyle bir çöplük bulmanın mümkün olmadığını belirterek, sefirelerin çöplük için yaptığı protesto eyleminin ‘‘çağdaş insanların doğal davranışı olduğunu’’ ifade etti.

BAKAN HAREKETE GEÇTİ Mamak Çöplüğü'nün yıllardır sorun olmaktan çıkarılamaması, Çevre Bakanlığı'nı da harekete geçirdi. Bakan Fevzi Aytekin, İspanya ile kredi görüşmeleri yaparken, Türkiye'nin önemli çevre sorunu yaratan bölgeleri için hazırlanan 14 proje arasına Mamak Çöplüğü'nü de aldı. Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Kerem Güngör de, ‘‘Çadırtepe Çöp Depolama Alanı derhal faal hale getirilmeli. Ayrıca Mamak Çöplük alanında tehlike yaratan zehirli gazlar için rehabilitasyon gerçekleştirilmeli. Başkent'e bu manzara yakışmıyor’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!