Seçkin nazi kadınları Hitler'e çok aşıktı

Güncelleme Tarihi:

Seçkin nazi kadınları Hitlere çok aşıktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

‘‘Nazi Kadınları’’ kitabı Hitler ve en yakınındaki kadınların ilişkilerini anlatıyor

Anna Maria Sigmund, 1998 yılında ‘‘Nazi Kadınları’’ isimli bir kitap yazdı. Kitabı yazarken sayısız kaynağa başvurdu. Hitler'in en yakınında bulunan Nazi kadınlarını araştırdı. O kadınlar nasyonal sosyalist seçkinler tabakasının gizli dünyasında nasıl yaşadılar? Resmi olarak hangi rolleri üstlendiler, sahne arkasında hangi rolleri oynadılar? Hitler'in 'gözde kadınlar' olarak gördüğü sanatçı, politikacı, bilim ve sanat dünyasının önde gelen kadınları kimlerdi? Bu sorulara cevap arayan Sigmund, nazi kadınların biyografilerini yazdı. Murat Özkök tarafından Türkçe'ye çevrilen ‘‘Nazi Kadınları’’, Doğan Kitapçılık tarafından önümüzdeki günlerde piyasaya çıkacak.

30 Nisan 1945, Hitler'in ölümünün 55. yıldönümü. Aynı zamanda, birlikte intihar etmeden önce evlendiği Eva Braun'ın da ölüm yıldönümü.

‘‘Nazi Kadınları’’ isimli kitap, 3 Nisan 1923'te Alman Sosyal Demokrat Partisi yayın organı Münchner Post'tan bir alıntıyla başlıyor. Gazetenin bu yazı yüzünden Hitler'in emriyle nasıl yerle bir edildiğini de anlatıyor. Çünkü o haber, ‘‘Hitler'e abayı yakan kadınları’’ anlatıyor. Hitler'e tapan ve yaşlı gözlerle konuşmalarını dinleyen, ziynet eşyalarını bağış kutusuna atan veya ödünç bırakan çok sayıda kadını...

Hitler'in cazibesi kadınlar cephesinde o kadar güçlüydü ki, lideri olduğu Alman Nasyonal Sosyalist İşçi Partisi (NSDAP)'nin kadınları aşağılayan programının bile hiçbir önemi yoktu. Üstelik kadınlar kesinlikle parti yönetim kuruluna ya da komisyonlarına seçilmiyordu. NSDAP'ın iyice yükselişe geçtiği, iktidar olduğu 1935'te, okullarda kadınlara ve Yahudiler'e kota kondu. Yasaya göre öğrencilerin yüzde 1,5'u Yahudi, yüzde 10'u kadın olabilecekti. İdeal Alman kadını ırkın koruyucusu ve evcil olmalıydı! Ama nazilerin seçkin kadınları arasında yer alan fanatik nazi Gerda Bormann, iki kadınla evlenme hakkını savunuyordu. Üstelik Ari ırktan Alman kadınlar, 35 yaşına kadar dört çocuk yapmaya zorunlu kılınmalıydı. Hiçbir şey Hitler'in kalburüstü nazi kadınların gözünde tanrılaşmasına engel olmuyordu.

CARİN’E GÖRE HİTLER SEVGİ DOLUYDU

İsveçli Carin Göring, Hitler'in sağ kolu, Prusya Başbakanı Hermann Göring'in eşiydi. Carin için nasyonal sosyalizm, yedek bir dindi. Çünkü bu hareket iyi, ideal ve asil olan herşeyi birleştiriyordu. Hitler'e, Almanya'yı Birinci Dünya Savaşını kazanan devletlerin boyunduruğundan kurtarıp parlak geleceğe yöneltecek bir mesihmiş gibi tapıyordu. Carin annesine yazdığı 4 Ocak 1931 tarihli mektupta ‘‘Hitler sevgi dolu bir dahi. Şövalyece verdiği kavgasına ve dürüstlüğüne hayranım’’ diyordu.

Magda Goebbels, Nazi Almanyası'nın seçkin kadınlarının en yaldızlı kişiliğiydi. Magda, onbeş yıl boyunca yaşamını paylaştığı kötü şöhretli Nasyonal Sosyalist Propaganda Bakanı Dr. Joseph Goebbels'in karısı. Budist babası tarafından eğitilen Magda, lise yıllarında önce siyonist, ardından nasyonal sosyalist oldu. Goebbels'in fikirlerinin etkisi altında kalan Magda, kısa sürede Nasyonal Sosyalist Kadınlar Kolu Başkanı oldu. İkinci eşinden boşandıktan sonra Magda, uzun süre Yahudi sevgilisiyle birlikte oldu. O sevgiliyle ilişkisini Goebbels'le evlendikten sonra da sürdürdü. Hem eşi Goebbels'in de Yahudi bir sevgilisi vardı. Magda, Goebbels'le olan evliliğinden altı çocuk dünyaya getirdi ve Alman Anne Şeref madalyasının ilk sahibi oldu.

HİTLER'İN SEVGİLİSİ ÖZEL SEKRETERİYDİ

Propaganda Bakanı Goebbels'in yaydığı resmi slogan, ‘‘Führer'in özel yaşamı yoktur. Kendisini gece gündüz Alman halkına adıyor.’’ Hitler, uzun yıllar, hayat arkadaşı olan sevgilisinin etrafına bir suskunluk duvarı ördü. Obersalzberg'teki villada özel sekreter olarak personel kadrosuna alınan kadının Führer'le ilişkisini, dar bir arkadaş çevresi biliyordu sadece. Bu kadının adı, dokuz yıl süren savaşın sonuna doğru öğrenildi: Eva Braun. Hitler'le 1929 Ekimi'nde tanıştı. Bir yıl sonra aralarındaki ilişki hala platonikti. Hitler'in yoğun iş temposu nedeniyle kendisini seyrek aramasına dayanamayan Eva, 1 Kasım 1932'de Hitler'e veda mektubu yazarak babasının tabancasını gırtlağına dayadı. Eva, kan kaybederken doktora telefon etmeyi ihmal etmedi. Çağırdığı doktor Plate, Hitler'i haberdar edecek kadar Hitler'le yakındı çünkü. Hitler haberi alır almaz Eva'yı ziyaret etti.

ÖNCE DÜĞÜN SONRA ÖLÜM

Eva ile Adolf, artık daha sık birlikte oluyordu. Eva onun evinde kalıyordu. Ancak eve konuklar çağrıldığında Eva'nın odasından çıkması yasaklanıyordu. Ama Eva bu durumdan yakınmıyordu, evlenecekleri günü sabırla beklerken aradan yıllar geçti.

28 Nisan 1945'te, geceyarısına az bir süre kala, Eva Braun'un büyük düşü gerçekleşti: Adolf Hitler, kendisiyle evlendi. Goebbels ve Bormann nikah şahitleri oldu. 29 Nisan sabahı, Hitler özel vasiyetnamesini yazarken, sığınağın çalışma odasında evlilik kutlaması devam ediyordu. ‘‘...Dünyevi görevimin bitiminden önce, artık yıllarca süren sadık arkadaşlıktan sonra, kaderini benimkiyle paylaşmak için gönüllü olarak bu kuşatılmış kente gelen kızı, karım olarak almaya karar verdim. Kendi isteğiyle, karım olarak benimle ölüme gidecek. Ölüm, ona Alman halkının hizmetindeki görevimin ikimizden mahrum bıraktıklarını telafi edecek. Ben kendim ve karım, azledilme ya da kapitülasyonları kabul etme durumunda bırakılma utancını taşımaktansa, ölmeyi seçiyoruz.’’

Sabaha karşı, 30 Nisan'da Hitler çifti gerdek odasına çekildi. Bu sırada Reich şansölye binasında bir infaz gerçekleşiyordu. Hitler, Eva'nın hamile kızkardeşi Gretl'in kocası, bacanağı Hermann Fegelen'i, kaçma girişiminden dolayı idam ettirmişti. Eva, bundan haberdardı. 30 Nisan öğleden sonra Kızıl Ordu Reich şansölye sığınağına 500 metre uzaktayken Adolf ve Eva Hitler intihar ettiler. Hitler'in şoförü Kempka, her iki cesedin üzerine benzin dökerek yaktı. 1 Mayıs 1945'te Hamburg radyosunda spiker, inanılmaz biçimde çekinerek konuşuyordu: ‘‘Hitler ve karısı öldü.’’

Goebbels’in karısı Hitler’e aşıktı

Kaynaklar, Magda'nın aslında Hitler'e, yani Führer'e aşık olduğunu, onun daha yakınında bulunabilmek için Goebbels'le evlendiğini belirtiyor. Magda, altı çocuğunun tümüne de ‘‘H’’ ile başlayan isimler koymuştu. Helga, Hilde, Helmuth... Zaten Magda, 30 Nisan 1945'te, eşinden çok Hitler için intihar etti. Magda, rejisör arkadaşı Leni Riefenstahl'a bir gün ‘‘Kocamı seviyorum. Ama Hitler'e duyduğum sevgi daha güçlü. Onun için yaşamımı bile veririm. Ancak yeğeni Geli dışında başka bir kadını sevemeyeceğini, her zaman kendisinin de dediği gibi sadece Almanya'yı seveceğini anladığımda Goebbels'le evlenmeye razı oldum’’ demişti.

Büyük yenilginin ardından 30 Nisan 1945'te sığınakta evlenen Hitler ve Eva Braun, intihar etmeden önce vedalaştıklarında Magda, ‘‘Führerim! bizi bırakmayınız’’ dedi. Sonra altı çocuğuna beyaz elbiseler giydirdi, saçlarını taradı. Doktor, çocuklara ‘‘Bonbon suyu’’ içirdi. İlacın etkisiyle uyudular ve zehirli iğnelerle acı çekmeden ölmeleri sağlandı.

Goebbels, her zamanki gibi şapkası ve eldivenleriyle özenli giyindi. Magda'nın koluna girdi. Goebbels kendini tabancayla vurdu. Magda, zehir içti.-

Hitler yeğenine gerçekten aşık mıydı?

Geli Raubal, Hitler'in üvey ablasının kızı. Aradan yıllar geçmesine karşılık tarihçiler, gazeteciler ve psikologlar, Raubal vakasını yorumlamaya çalıştılar. Spekülasyonların çoğu, Hitler'in cinsel yaşamıyla bağlantılı. Geli, Hitler'in sevgilisi miydi? Geli intihar mı etmişti, öldürülmüş müydü? Geli, öğrencilik yıllarından itibaren dayısının şefkatli kanatları arasında, aynı evde yaşadı. Nişanlısı Maurice, Hitler'in emriyle hem partideki görevlerinden hem de Geli'den uzaklaştırıldı.

Hitler, boş zamanlarında suluboya resim yapmaya meraklıydı. Geli, dayısının çıplak modelliğini de yaptı. Hitler, bu resimlerini çekinmeden imzaladı ve tarih düştü. Bu tutum, iktidarı eline geçirmek üzere olan bir lider için sakıncalı bir eylem olduğu halde...

18 Eylül 1931. 23 yaşındaki Geli, Viyana'ya gitmek istiyor. Dayısı şiddetle karşı çıkıyor. Şiddetli tartışmadan sonra Hitler evi terkediyor. Geli, ciğerine isabet eden bir kurşunla ölüyor. Bulunduğunda burnu kırıktı ve cesette darp izleri vardı. Fakat evdeki hizmetçiler hiç ses duymadıklarını söylüyorlar. Şüpheler kısa süre sonra hasıraltı ediliyor. Geli'nin mezarı da kayboluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!