Seçimleri 10 ilde 34 Avrupalı parlamenter gözetleyecek

Güncelleme Tarihi:

Seçimleri 10 ilde 34 Avrupalı parlamenter gözetleyecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2007 13:09

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) 22 Temmuz seçimleri için görevlendirdiği 34 parlamenter Türkiye’ye geldi. Türkiye’nin 10 ilinde sandıklarda gözlemci sıfatıyla görev yapacak olan parlamenterler, İçişleri Bakanı Güneş ve Dışişleri Bakanı Gül’le de görüşecek.

Haberin Devamı

AKPM’nin, “demokrasi iddiasını realize edip edemeyeceğini gözetlediği” ülkeler için kullandığı “gözlemci” statüsünü 22 Temmuz seçimlerinde Türkiye için de uygulayacak. Milletvekili genel seçimlerine sayılı günler kala AKPM’nin AKP’nin davet mektubu üzerine görevlendirdiği 34 parlamenter Türkiye’ye geldi. Parlamenterlerin Türkiye’deki programları da belli oldu. Buna göre, parlamenterler Türkiye’de 6 gün kalacak, 23 Temmuz’da da Türkiye’den ayrılacak.

PARTİLERE ZİYARET

34 parlamenterden oluşan heyet üyeleri, temaslarına bugün AKP, CHP, DP ve DTP ile Türkiye İnsan Hakları Vakfı, İnsan Hakları Derneği, Türk Demokrasi Vakfı temsilcilerini ziyaret ederek başlayacak. Heyet üyeleri yarın Agos Gazetesi, RTÜK, TRT, Hürriyet Gazetesi ve Yüksek Seçim Kurulu’na gidecek. Heyet ayrıca, aynı gün İçişleri Bakanı Osman Güneş ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le de görüşecek. Parlamenterler, 21 Temmuz’da belirlenecek seçim bölgelerine gidecek ve 22 Temmuz seçimlerine ilişkin rapor hazırlayacak. Rapor, 23 Temmuz’da Ankara'da düzenlenecek bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulacak.

10 İLDE SANDIK DENETİMİ YAPILACAK

Parlamenterler, toplam 10 ilde sandık başında “gözlemci” sıfatıyla görev yapacaklar. En fazla gözlemci bulundurulacak il, 10 parlamenterle Ankara olurken, diğer iller ve gözlemci sayıları, “Adana (2), Diyarbakır (2), Gaziantep (2), İstanbul (4), İzmir (4), Sivas (2), Konya (2), Trabzon (4) ve Van (2)” olarak belirlendi.

Parlamenter heyeti içinde Türk kökenli Fatma Pehlivan ve Hakkı Keskin’in yanı sıra Avrupa’daki pek çok siyesi gruptan temsilci bulunacak. Bunun yanı sıra, Türkiye’nin güneydoğu politikalarını eleştirmesiyle tanınan İsveçli parlamenter Andreas Gross’un Diyarbakır’da görev yapacak olması ise dikkat çekti.

AKPM’nin Türkiye’de ilk kez bir seçimde gözlemci sıfatıyla heyet görevlendirdiğini kaydeden TBMM eski Başkanvekili ve AKPM Türk Delegasyonu eski üyesi Uluç Gürkan, YSK tarafından belirlenen sandık görevlilerinin yasal olarak yabancı denetçilerin seçim sürecine dışarıdan müdahalelerini engelleme hakkına sahip olduğunu belirtti. Gürkan, “Umarım bu yetkilerini sandık görevlileri kullanır. Sözde yabancı denetçilere seçimin ve sayımın açıklığı ve şeffaflığı konusunda her Türk vatandaşının sahip olduğu gözleme olanağının ötesinde bir baskı fırsatı yaratmazlar” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!