Seçimi de ertelesinler

Güncelleme Tarihi:

Seçimi de ertelesinler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Baykal, DSP lideri Ecevit'in, ANAP ve DYP ile girdiği işbirliği sonucunda seçimlerin ertelenebileceğini ileri sürdü. Baykal, hükümetin Yılmaz'ı Yüce Divan'dan kurtarmak için kurulduğunu da iddia etti.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, dün CHP Parti Meclisi toplantısına girerken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Hükümet arayışlarında son noktaya gelindiğini vurgulayan Baykal, Ecevit'in görevi alması ile ilgili olarak ‘‘Hayırlı olsun, başarılar diliyorum’’ demekle yetindi. Ecevit'in, DYP'den ve ANAP'tan bakan alarak takviyeli bir azınlık hükümeti arzuladığının hatırlatılması üzerine de Baykal, üç parti arasındaki işbirliğinin 1995 seçimleri sonrasında ortaya çıktığını hatırlattı. Baykal, 3,5 yıl önce ANAP-DYP hükümetine DSP'nin destek verdiğini, bugün de DSP hükümetine ANAP-DYP'nin destek çıktığını vurguladı. Baykal, 3,5 yıl önce siyasi anlayış farkından dolayı bu birlikteliğin yürümediğini de hatırlattı ve şöyle dedi:

‘‘Şimdi üç parti benzeşmeye başladı. İdeolojik ve siyasal olarak bütünsellik içine girdiler. ANAP ve DSP zaten bunu açıklamışlardı. Bu beraberliğe şimdi DYP de katılıyor. Yolsuzluklarla ilgili bir ihtilaf kalmamıştır. Önce ANAP-DYP ve DSP birbirlerini akladılar. Bu hükümetin bu işbirliğinin altında da Sayın Yılmaz'a yönelik Yüce Divan tehdidinin ortadan kaldırılması anlaşmasının yattığı, Ankara'da herkesin bildiği bir gerçektir. Siyasi doğrultu ortak, yolsuzluklar karşısındaki tutum ortak, bu üçlü tekrar biraraya geldi. Türkiye siyaseti bir yeni mihver kazanmıştır. ANAP-DYP-DSP mihveri.’’

MECRALARINI BULURLAR

Baykal, kurulacak hükümetin 18 Nisan'a kadar işbaşında kalacak olmasının üzüntü verici olduğunu da belirterek şöyle devam etti: ‘‘Gönül isterdi ki; bu bir icraat hükümeti olarak ortaya çıksın. Belli olmaz belki de önümüzdeki günlerde seçimleri biraz daha erteleyerek bu uyumun, bu işbirliğinin bir seçim hükümeti olmanın ötesinde bir icraat hükümetine dönüştürülmesi doğrultusunda açılımlar da gerçekleştirilebilir. Böyle bir gerçekleştirme kimseyi şaşırtmayacaktır. ’’ Demirel'in görevi Ecevit'e vermesiyle ilgili yorum yapmaktan kaçınan Baykal, ‘‘Cumhurbaşkanı'nın takdiridir. Böyle bir tartışmayı bu aşamada açmayı uygun bulmuyorum’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!