Seçime hile karışmış

Güncelleme Tarihi:

Seçime hile karışmış
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2002 01:43

YSK Başkanı Algan 1999'daki genel seçimlere hile karıştığını açıkladı. Hürriyet'in, ‘‘30 milletvekili haksız seçildi’’ haberiyle konuya parmak bastığını belirten Algan, bilgisayarlı sisteme geçilmesi için görev süresinin uzatıldığını bildirdi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Tufan Algan, birçok seçimde olduğu gibi, son olarak 18 Nisan 1999'da yapılan genel seçimlere ‘hile’ karıştığını, bizzat Başbakan Bülent Ecevit'e söylediğini bildirdi. Algan, Hürriyet'in, geçen hafta manşetten verdiği, ‘‘30 milletvekili haksız seçildi’’ başlıklı haberiyle, ülkenin bir temel sorununa parmak bastığını bildirdi, teşekkür etti. Algan, 1999 genel seçimlerin ardından Başbakan'ı makamında ziyaret ettiğini, Ecevit'in seçimlerin, ‘‘esenlik içinde yapıldığı’’ için kendisine teşekkür ettiğini nakletti. Kendisinin ise ‘‘Sayın Başbakanım, imkansızlıklar yüzünden bu seçimlerin temelinde eksiklik, hata ve hile var’’ deyince, Ecevit'in, ‘‘Allah allah, niye’’ yanıtı verdiğini söyledi. Algan, kendisinin de, sistemin temelinde hatalar olduğunu ve mutlaka bilgisayar ortamında seçime geçilmesinin zorunlu olduğunu belirterek kısa süre içinde bu konuda hazırladığı raporu sunduğunu kaydetti. Algan, bunun üzerine, ‘‘O halde bu işi yapın’’ denilerek görevinin bir dönem daha uzatıldığını anlattı.

30 VEKİL GEÇERLİ

Algan, ‘hayali-hileli nüfus’ sayımı yüzünden haksız seçildikleri belirtilen yaklaşık 30 milletvekilini de rahatlatan bir açıklama yaptı. Algan, Medeni Kanun'un 7. maddesine göre, aksi ispatlanana kadar DİE'nin verdiği resmi rakamlarının geçerli olduğunu söyledi. Algan, ‘‘Bu durumda, 97 rakamlarına göre 99'da yapılan seçimde 30 milletvekili haketmeyen illere gitmiş oluyor. Ancak, 30 milletvekilinin, milletvekilliği geçersiz değil. Zaten, Hürriyet'in haberinde de böyle bir iddia yok. A ili yerine B ilinden seçilmişler diyebiliriz’’ dedi.

OTOMATİK GÜNCELLEŞTİRME

Algan, merkezde seçime esas olan tam 1300 ilçeyle ‘‘On-line’’ bağlantılı bir sistem kurmak için düğmeye bastıklarını belirtti. Ana bilgisayarın kurulduğunu bildiren Algan, merkezle 1300 ilçe arasında bağlantı sağlanınca; ölüm, doğum, 18 yaşını doldurma, askere gitme, askerden gelme, mahkumiyet, bir başka ilçeye taşınma gibi kütükleri etkileyecek tüm gelişmelerin denetime alınacağını bildirdi. Algan, bu değişiklilerin görevlilerce günü gününe seçmen kütüklerine yansıtılacağını, böylece ‘Otamatik güncelleştirme’ yapılacağını söyledi. Algan, bilgisayarla seçime geçilmesi ile birlikte mükerrer seçmen yazımının, seçim hilelerinin tarihe karışacağını da vurguladı.


Baykal'ın önerisi olabilir


CHP Lideri Deniz Baykal'ın gündeme getirdiği, nüfusa endeksli milletvekili dağılımı yerine, seçmen sayısına endeksli dağılıma geçilmesi önerisi, YSK'da da tartışıldı. Bazı üyeler bu önerinin benimsenmesini önerdi. YSK Başkanı Algan, ‘‘Olur ama önce seçmen kütüklerini bilgisayar ortamına taşıyalım. Yoksa, bizim seçmen kütüklerimiz üzerinde yoğunlaşılır ve kısa sürede o da yozlaştırılır. O halde, kalıcı sağlam bir temelde yeni sistemi oturtmak zorundayız’’ dedi.


Sistem için 5 trilyon gerek


Tufan Algan, sistemin tamamlanması ve sürekli güncelleşmenin kurumsal hale gelmesiyle birlikte, seçim kararı alınır alınmaz, YSK'nın bir ay içinde seçimi yapabileceğini belirterek şunları söyledi: ‘‘Ancak, sistemi çalıştırabilmek için bilgisayar, mekan ve eğitim için bize para vermeleri şart. 5 trilyon ödenek istedik, 1 trilyon 750 milyar lira verdiler. Derhal para aktarılması şart. Seçim kararı alınmadan artık AB'ye üyelik sürecindeki Türkiye'nin bu sorunu çözmesi şart.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!