Seçim yasa önerisi tamam

Güncelleme Tarihi:

Seçim yasa önerisi tamam
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

KOALİSYON partileri ve hükümeti dışarıdan destekleyen CHP, dün seçim tarihinin 9 ay önceden belirlenmesi nedeniyle doğacak sakıncaları gidermek ve YSK'ye teknik olanak sağlamak üzere hazırladıkları yasa önerisini TBMM Başkanlığı'na sundular. ANAP, DSP ve DTP Grupları, dün seçim yasa önerisinin 48 saat bekletilmeden Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesini Genel Kurul'a önerdi. Bu öneri bütün partilerin katılımıyla kabul edildi. Anayasa Komisyonu bugün saat 10.00'da hem seçimin Meclis kararı ile alınmasını öngören önergeleri, hem de seçim yasası önerisini birlikte ele alacak. Yasa önerisinin son şekli özetle şu hükümleri içeriyor:

SEÇİM TARİHİ

1'inci maddeyle, 21'inci dönem milletvekili genel seçimleriyle mahalli idareler genel seçimlerinin 25 Nisan 1999 Pazar günü birlikte yapılması öngörülüyor. Seçimlerin başlangıç tarihi ile seçime katılacak siyasal partilerin tespit ve ilan tarihi 4 Ocak 1999 günü olarak belirleniyor.

İSTİFA KOLAYLIĞI

2'nci maddeyle, seçimlerde aday olabilmek için istifaları veya görevlerinden ayrılmaları gerekenlerle siyasi parti mensuplarının 11 Ocak 1999 günü mesai bitimine kadar görevlerinden ayrılma isteğinde bulunabilecekler.

GEÇİCİ İLÇE SEÇİM KURULLARI

3'üncü maddeyle, seçmen sayısı 25 bini aşan ilçelerde seçim evrakının dağıtım ve toplanması için geçici ilçe seçim kurulları oluşturulabilecek.

YER SIKINTISINA ÇÖZÜM

4'üncü maddeyle, yer sıkıntısı çeken ilçe seçmen kütük büroları ve il seçim kurullarına adliye ve hükümet binalarında yer temini sağlanıyor.

ÖZÜRLÜYE KOLAYLIK

5'inci maddeyle sandık konulacak yerler açısından, resmi okulların yetmemesi halinde, özel okul, kahvehane ve gerekirse lokantaların kullanılabilmesi öneriliyor. Özürlü seçmenlerin de oylarını rahatlıkla kullanabilmeleri için gerekli önlemlerin alınması sağlanıyor.

OY PUSULALARI

6'ncı maddeyle, belediye başkanlığı seçimlerinde kullanılacak birleşik oy pusulalarının en üstünde ‘Siyasi partiler’ ve bağımsız adaylar varsa, ‘Siyasi partiler ve bağımsız adaylar’ ibaresi yazılması öngörülüyor. Bu ibarenin altına seçime katılan siyasi partilerin temsilcileri huzurunda YSK tarafından kura esasına göre en başta ve ortada partinin özel işareti, özel işaretin altında tam yazı halinde adı, belirli bir çizgi veya aralıktan sonra çapı 2 cm. olan boş daire basılacak ve bütün bunların altı çizilecek. Bu çizginin altına o partinin aday adı ve soyadları konulacak. İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi üyeleri seçiminde kullanacak oy pusulalarına siyasi parti adaylarının ad ve soyadları yazılmayacak.

MERKEZ ADAYI

Önerinin 7'nci maddesiyle de siyasi partiler seçim çevrelerindeki toplam milletvekili sayısının yüzde 5'ini aşmamak üzere, YSK'nın seçim takviminde ilan ettiği ön seçim veya aday yoklaması tarihinden 10 gün önce YSK'ya bildirmek koşuluyla merkez adayı gösterebilecek.

SİYASAL PARTİLERE OLANAK

Yasa önerisinin 8. maddesiyle ise bu yasanın yürürlüğe girmesinden, 25 Nisan 1999 tarihine kadar olan sürede, siyasi partilere, tüzüklerinde gerekli düzenleme ve değişiklik yapma olanağı veriliyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!