Seçim tarihi 22 Temmuz

Güncelleme Tarihi:

Seçim tarihi 22 Temmuz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2007 00:12

TBMM Genel Kurulunda, 22 Temmuzda yapılacak seçimde, 25 yaşındakilerin de milletvekili olabilmesi ve bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer almasını öngören Anayasa değişikliği birinci tur oylamada kabul edildi.

Haberin Devamı

Saat:22.05
İKİNCİ TUR OYLAMA 6 MAYIS'TA
Anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur oylaması, 6 Mayıs Pazar günü yapılacak. Başkanvekili Sadık Yakut, sıradaki tasarı ve tekliflerin görüşülmesi için Hükümet ve komisyon yerine oturmayınca, birleşimi yarın saat 11.00'de toplanmak üzere kapattı.

Saat:21.55
382 KABUL, 7 RET:

TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliği teklifinin, 22 Temmuz'da yapılacak seçimde, 25 yaşındakilerin de milletvekili olabilmesi ve bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer almasını öngören yürürlük maddesinin gizli oylamasında 382 kabul, 7 ret oyu çıktı.

Saat:21.40
2. MADDE GÖRÜŞMELERİ:
TBMM Genel Kurulu'nda, 22 Temmuz'da yapılacak seçimde, 25 yaşındakilerin de milletvekili olabilmesi ve bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer almasını öngören Anayasa değişikliği teklifinin yürürlük maddesi üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Haberin Devamı

Saat:20.55
373 KABUL, 7 RET:
TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliği teklifinin, 22 Temmuz'da yapılacak seçimde, 25 yaşındakilerin de milletvekili olabilmesi ve bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer almasını öngören maddesinin gizli oylamasında 373 kabul, 7 ret oyu çıktı.

Saat:20.40
4 YILDA BİR SEÇİM:

AKP, “Seçimlerin 4 yılda bir yapılması, cumhurbaşkanının 5 artı 5 sistemi ve halkoyuyla seçilmesini” içeren Anayasa değişikliği teklifini, TBMM Başkanlığı'na sundu. 

Saat:20.20
TARTIŞMA ÇIKTI:
TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesi üzerindeki görüşmeler sırasında, AKP'li Ergün Dağcıoğlu'nun, CHP'li Bayram Meral'e yönelik sözleri, tartışmalara neden oldu. Dağcıoğlu, Meral'in “Tokat'ta namaz kılıp, burada farklı şeyler yapıyorsun” dediğini kaydetti. Meral ile Tokat'ta hiç biraraya gelmediğini; hangi camide beraber namaz kıldıklarını öğrenirse memnun olacağını söyleyen Dağcıoğlu, Tokat Sigara Fabrikası ile ilgili iddialara değindi. “İnsanlar söylediklerini ispat edecek, yoksa müfteri olarak söyledikleri sözün altında kalacaklardır” diyen Dağcıoğlu, şunları söyledi: “Benim İspanya'da Tokat Sigara Fabrikasına gelen makinelerle ilgili hangi bağlantıları verdiğimi biliyorsa burada söylemezse müfteridir. Meral'i bunu ispata davet ediyorum.”

CHP milletvekilleri, Dağcıoğlu'nun sözlerine tepki gösterdi. Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, Dağcıoğlu'nun üzerine yürüdü. AKP ve CHP'li milletvekilleri araya girerek, tartışmayı sonlandırdı.

Başkanvekili Sadık Yakut, verilen önergenin kabul edilmesinin ardından, birleşime ara verdi.

Saat:20.10
25 YAŞ ÖNERGESİ:
TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliği teklifinin, 22 Temmuz'da yapılacak seçimde, 25 yaşındakilerin de milletvekili olabilmesi ve bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer almasını öngören maddesinin gizli oylamasına geçildi.

Saat: 19.15
406 KABUL, 9 RET
TBMM Genel Kurulu'nda, kamu görevlilerine, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 gün içinde görevlerinden ayrılma ve milletvekili adayı olabilme imkanı getiren önergeye, 406 kabul, 9 ret oyu çıktı.

Saat: 18.45
GİZLİ OYLAMAYA GEÇİLDİ
TBMM Genel Kurulunda, 22 Temmuzda yapılacak seçimde, 25 yaşındakilerin de milletvekili olabilmesini ve bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer almasını öngören teklifin görüşülmesi sırasında verilen bir önergeyle, kamu görevlilerinin kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 gün içinde görevden ayrılmalarına ve milletvekili olmalarına olanak sağlandı. Genel Kurulda, önergenin gizli oylamasına geçildi.

Saat: 17.45
Teklifin maddelerine geçilmesine ilişkin oylamanın ardından, 1. madde üzerindeki görüşmeler başladı.

Saat: 17.10
MADDELERİN GÖRÜŞMESİNE BAŞLANDI
TBMM Genel Kurulunda, 22 Temmuzda yapılacak seçimde, 25 yaşındakilerin de milletvekili olabilmesi ve bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer almasını öngören Anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçilmesine ilişkin yapılan gizli oylamada, 426 kabul, 15 ret oyu çıktı

Saat: 17.00
AKP 367'YE EL ATTI

  ÖNEMLİ NOT 

AKP'nin bu Anayasa değişikliği, şu an devam eden Cumhurbaşkanlığı seçimini etkilemeyecek. Eğer değişiklik kabul edilirse diğer Cumhurbaşkanlığı seçimlerini de etkilemeyecek çünkü artık Cumhurbaşkanını halk seçecek. Bu değişiklik sadece Meclis Başkanı ve Anayasa değişikliklerini etkileyecek.

AKP'nin, CHP, ANAVATAN ve DYP'ye sunduğu Anayasa değişikliği teklifine göre, TBMM, yapacağı tüm toplantı ve seçimlerde, üye tamsayısının en az üçte biri ile toplanacak.
TBMM, yapacağı tüm toplantı ve seçimlerde, üye tamsayısının en az üçte biri ile toplanacak. TBMM, Anayasada başkaca bir hüküm yoksa, toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verecek. Ancak karar yetersayısı, hiçbir şekilde üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından az olamayacak.
Teklife göre, genel seçimler 5 yılda bir yerine, 4 yılda bir yapılacak.
Cumhurbaşkanı, 40 yaşını doldurmuş, yüksek öğrenim görmüş TBMM üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilecek.
Teklifle, cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıla indirilirken, “Bir kimse, en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir” hükmü getiriliyor.
Cumhurbaşkanlığına, TBMM üyeleri içinden aday gösterilebilmesi 20 milletvekilinin, Meclis dışından aday gösterilebilmesi için ise üye tamsayısının onda birinin yazılı önerisi gerekecek.
   
CUMHURBAŞKANI SEÇİM SÜRECİ
   
Cumhurbaşkanı seçimi, cumhurbaşkanının görev süresinin sona ermesinden önceki 60 gün içinde; makamın herhangi bir sebeple boşalması halinde ise boşalmayı takip eden 60 gün içinde tamamlanacak.
Seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan, cumhurbaşkanı seçilecek.

İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen 2. pazar günü ikinci oylama yapılacak. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oyu alan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunu alan aday, cumhurbaşkanı seçilecek.
   
2. OYLAMA TEK ADAY VARSA, REFERANDUM OLACAK
   
İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölüm veya seçilme yeterliliğini kaybetmesi halinde, ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesiyle yapılacak. İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde olacak. Aday, geçerli oyların çoğunluğunu alması halinde cumhurbaşkanı seçilecek.
Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar, görev süresi dolan cumhurbaşkanının görevi devam edecek.
Anayasanın, “seçim kanunlarında yapılacak değişikliklerin, yürürlüğe girdikleri tarihten itibaren 1 yıl içinde uygulanamayacağına” ilişkin maddesi, cumhurbaşkanı seçiminde dikkate alınmayacak.Kanun yürürlüğe girdikten sonra, cumhurbaşkanlığı seçimi 60 gün içinde yapılacak.

Saat: 16.30
TBMM Genel Kurulunda, 22 Temmuzda yapılacak seçimde, 25 yaşındakilerin de milletvekili olabilmesi ve bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer almasını öngören Anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçilmesinin oylanmasına başlandı.

Saat: 15.27
'AL ANANI GİT'İN YANITINI ALACAKSINIZ
- Anavatan Milletvekili İbrahim Özdoğan, seçimde milletin seçimde AKP iktidarının defterini düreceğini söyledi. Bu dönemde milli omurganın çöktüğünü söyleyen Özdoğan, "Çiftçi size al ananı git lafının yanıtını verecek" dedi.
- Ben fetişist değilim insanlara güvenmem ben millete güvenirim.
- Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kriz çıkardınız. Yarın da milletin karşısına asker bildiri verdi mağdur olduk diyeceksiniz.
- Sadece 25 yaşa değil tüm oy kullananlara seçilme hakkı verelim.
- Gençler soruyor şimdi bayram değil seyran değil hükümet bizi niye öptü diye? Cevabı ben vereyim oy için.
- Yine de 25 yaşa destek vereceğiz. Aklın yolu birdir.

Saat: 15.10
AKP TEKLİFİNİ MUHALEFETE SUNDU
AKP Grubu, anayasa değişikliği paketi üzerindeki çalışmalarını tamamlayarak, CHP ve ANAVATAN'a sundu.

Saat: 15.00
25 GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI
TBMM Genel Kurulunda, 22 Temmuzda yapılacak seçimde, 25 yaşındakilerin de milletvekili olabilmesi ve bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer almasını öngören anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerine başlandı.

SEÇİM TARİHİ GÖRÜŞMELERİ

Saat: 13.24
HABER AJANSLARINDA FLAŞ
Reuters, AFP ve  AP haber ajansları, TBMM Genel Kurulu'nda erken seçimin 22 Temmuz'da yapılması yönünde alınan kararı dünyaya "acil" kodu ile dünyaya duyurdu.

Haberin Devamı

Saat: 13.22
SEÇİM TARİHİ 22 TEMMUZ
TBMM Genel Kurulu'nda, genel seçimin 22 Temmuz'da yapılmasına ilişkin önerge kabul edildi.
Oy sayısı: 458
Kabul: 458
CHP'liler konuşmalarında seçim tarihine itiraz etti ama olumlu oy kullandı
Seçim takvimi yarında itibaren başlayacak. Seçimde aday olmak isteyen kamu görevlileri iki içinde istifa etmek zorunda.

SAAT: 12.30
ANAVATAN 22TEMMUZ UYGUN TARİH
Anavatanlı Gaydalı, erken seçim tarihi için 22 Temmuz'u desteklediklerini söyledi.
Başbakan Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi kararına yönelik demokrasiye kurşun sıkılmıştır sözlerini eleştiren Gaydalı şöyle dedi: Asıl iktidar ve muhalefet birbirine kurşun sıkıyor ama kuru sıkı."

Saat: 11.57
KOÇ'TAN AKP'YE SALVOLAR
CHP'li Haluk Koç partisinin 22 Temmuz'daki erken seçim tarihine neden itiraz ettiklerini Meclis kürsüsünde anlatıyor:
- Polemiğe grimeyecektim ama bize laf atıldı. O yüzden yanıt vereceğim. Dokunulmazlıkları kaldırmadınız. Ofer'e peşkeş çektiniz. Tandoğan ve Çağlayan'daki kalabalığa bindirilmiş kıtalar dediniz bu mu demokratlık.
- Bizi Meclis'e gelmemekle suçluyorsunuz. Siz neden terör konulu genel görüşmeye girmediniz.
- Sizin müttefikiniz kim, Kuzey Irak'taki aşiret lideri mi. Apo'yu affetme yasasını millete nasıl anlatacaksınız.
- Sizin zamanınızda memleketin haritası bile tartışılmaya başlandı.
- 25 yaşla ilgili Anayasa değişiklik teklifine “evet” diyoruz.
- 24 Haziran teklifine olumlu yaklaşıyoruz. Seçimin çözüm olacağını savunuyoruz. Ama 22 Temmuz Türkiye'nin coğrafi, iklimi koşulları ve yer değişiklikleri bakımından seçmen iradesinin tam olarak sandığa yansıyacağı bir tarih değil.

Saat: 11.44
EN UYGUN KARAR
AKP'li Eyüp Fatsa partisinin erken seçim teklifini TBMM Genel Kurulu'nda savundu:
- YSK önseçimi düşünerek en yakın tarihi verdi.
- Erken seçim istiyordunuz şimdi niye itiraz ediyorsunuz?
- İtirazlarınız daha daha önceki taleplerinizle çelişiyor.

Haberin Devamı

Saat: 11.41
TEKLİF GÜNDEME ALINDI

AKP'nin erken seçim teklifi, oylanarak TBMM Genel Kurulu gündemine alınması kabul edildi. Şimdi görüşme başladı. Önce konuşmalar yapılacak daha sonra oylamaya geçilecek.

Saat: 11.37
ÖNSEÇİMLER İÇİN 22 TEMMUZ OLDU
Başbakan Erdoğan TBMM'ye gelişinde erken seçim tartışmalarını değerlendirdi:
CHP'nin bu tarihe karşı çıkması samimiyetsizliğin göstergesi. Kimin erken seçim istediği kimin istemediği ortaya çıktı. Biz daha kısa tarih istedik ama YSK partilerin önseçimlerini göze alarak 80 günün altına inemeyeceğini söyleyerek bu tarihi belirledi.

Saat: 11.35
PLAJ DÖNEMİNE GELDİ DİYE İTİRAZ ETMEYİN

AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, muhalefete seslenerek "Daha önce istiyordunuz da şimdi niye karşı çıkıyorsunuz" diye sordu. Kapusuz, "Plaj dönemine denk geldi gerekçesiyle karşı çıkıyorsunuz" dedi.

Haberin Devamı

Saat: 11.25
SEÇİMDEN KAÇMIYORUZ

CHP'li Atilla Kart seçimden kaçmak söz konusu değil. Önemli olan sağlıklı seçim. Memurlar ve hasatçılar mağdur olacak.

Saat: 11.18
ANAVATAN DA 22 TEMMUZ'A KARŞI

Anavatan Genel Başkan Yardımcısı Muzaffer Kurtulmuşoğlu, seçim söz konusu olduğunda memurların istifa etmesi gerektiğini hatırlatarak cumartesiye kadar tarih verildiğini bunun yeterli olmadığını söyledi. Kurtulmuşoğlu, önseçim yapmak isteyen partilerin durumunun da belirsiz olduğunu belirtti.
Vatandaşın sandığa gitmediğinden şikayet edildiğini belirten Kurtulmuşoğlu, bu nedenle tarihin biraz öne veya geriye alınmasının daha yararlı olacağını söyledi

Saat: 11.15
SEÇMEN TATİLDE OLACAK

CHP Başkan Yardımcısı Haluk Koç, 22 Temmuz tarihinde seçmenlerin büyük kısmının tatilde veya hasatta olacağını söyleyerek bu tarihe karşı çıktıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Saat: 11.05
CHP TEMMUZA KARŞI
Anamuhalefet partisi, YSK'nın erken seçim için verdiği 22 Temmuz tarihine karşı çıktı. CHP haziran başı ya da eylül ayının uygun olacağını açıkladı.

Saat: 11.00
ERKEN SEÇİM GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında saat 11.00'de açılan birleşimde, AK Parti'nin, genel seçimin 22 Temmuzda yapılmasına ilişkin önergesi ile bu seçimde milletvekili seçilme yaşının 25 yaş olarak uygulanması ve bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer alması konusundaki anayasa değişiklik teklifinin 2. tur oylamasının 6 Mayıs Pazar günü yapılmasına ilişkin grup önerisi görüşülmeye başlandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!