Seçim sonuçları il il açıklandı.. Türkiye geneli seçim sonuçları bilgisi

Güncelleme Tarihi:

Seçim sonuçları il il açıklandı.. Türkiye geneli seçim sonuçları bilgisi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2018 23:39

Türkiye genelinde ve yurt dışında gerçekleştirilen seçimin ardından 24 Haziran akşamı açıklanmaya başlanan seçim sonuçları, kamuoyu ile paylaşılmaya başlandı. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Adana gibi büyükşehirlerden gelen sonuçların önem arz ettiği 24 Haziran seçimlerinde, yurt dışı oyları da sonucun oluşmasına katkı sağladı. İşte, Türkiye geneli seçim sonuçları ve YSK'nın yaptığı açıklamalar hakkında bazı bilgiler

Haberin Devamı

24 Haziran seçimleri vatandaşlar tarafından heyecanla takip edilirken, gecenin en büyük merak konusu cumhurbaşkanlığı seçiminin kimin tarafından kazanıldığı oldu. Bu aramanın ardından milletvekili sonuçları da aranan konular arasında yerini aldı. Peki seçim sonuçlarında ipi kim göğüsledi.. İşte il il seçim sonuçları

SEÇİM SONUÇLARI İÇİN YSK'DAN AÇIKLAMA

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin kesin olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oyların salt çoğunluğunu aldığını bildirdi.

Güven, Kurul'da yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin sonuçlandığını söyledi.
Seçimde seçmen sayısının 56 milyon 322 bin 632, sandık kurulu sayısının 180 bin 65, cezaevi sandık sayısının 493, cezaevi seçmen sayısının 84 bin 924, gümrük sandık sayısının 81, yurt dışı seçmen sayısının 3 milyon 47 bin 323 olduğunu belirten Güven, yurt dışı temsilciliklerde 1 milyon 357 bin 676, gümrüklerde 167 bin 990 olmak üzere yurt dışında toplam 1 milyon 525 bin 666 seçmenin oy kullandığını, yurt dışı oy kullanma oranının yüzde 50,11 olarak gerçekleştiğini açıkladı.
Yurt dışı seçmen kütüğünde kayıtlı seçmenlerin kullandığı oyların daha önce getirilerek güvenli şekilde saklandığını ifade eden Güven, bu oyların bugün yurt içi seçmenlerin kullandığı oylarla birlikte büyük oranda sayıldığını kaydetti.

Haberin Devamı

Güven, yurt içinde oy verme işlemlerinin takibi ve bu oyların sayımının 7 kişilik sandık kurullarınca yapıldığını, kurulda kamu görevlisi bir başkan ve bir memur üye ile 5 siyasi partili üyenin görev yaptığını anımsattı.

Sayım ve döküm işlemleri sonucu sandık kurullarınca tutulan sandık sonuç tutanaklarının, ilçe seçim kurullarına teslim edildiğini ve bu sonuçların siyasi parti temsilcilerinin gözetiminde sisteme girildiğini anlatan Güven, "Oyların girilmesi sırasında sandık kurullarınca tutulan ıslak imzalı sayım döküm cetvelleri ve sandık sonuç tutanakları da resim formatında taranarak sisteme yüklenmektedir. Sisteme girilen sonuçlar ve resim formatlı sayım döküm cetvelleri, sandık sonuç tutanakları YSK'ye geldiği anda eş zamanlı olarak seçime katılan siyasi partilerle paylaşılmaktadır." diye konuştu.

Haberin Devamı

Güven, sonuçların ilanıyla birlikte ıslak imzalı tutanakların 2014 yılından bu yana Kurulun internet sitesinde vatandaşların incelemesine açıldığını söyledi. Sayım döküm cetveli ve sandık sonuç tutanaklarının üzerindeki karekodu gösteren Güven, karekod aracılığıyla sonuçların kendilerine geldiği anda tüm siyasi partilerle eş zamanlı paylaşıldığını bildirdi. YSK Başkanı Güven, "Böyle bir taranarak yapılan işlem dünyada ilk ve tektir. Bu da seçim güvenliği açısından çok önemlidir. 2014 yılından bugüne kadar bunların değiştirildiği yolunda bize herhangi bir itiraz gelmemiştir." dedi.

YSK'nin, çoğunluğu siyasi partili üyelerden oluşan sandık kurullarıyla ilçe seçim kurullarından gelen sandık sonuç tutanaklarını alt alta koyarak toplamak suretiyle seçim sonuçlarını açıkladığını anlatan Güven, şöyle konuştu:
"Sistemimizden sonuçların yaklaşık 97,7'si şu an itibarıyla alınmıştır. Henüz sisteme girmeyen oy sayıları neticeyi etkilememektedir. Bu sonuçlara göre, sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın, 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nun 4. maddesi gereğince geçerli oyların salt çoğunluğunu aldığı anlaşılmaktadır. Kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 10'luk barajı geçen ve geçmiş sayılan partiler AK Parti, CHP, HDP, İYİ Parti, MHP ve Saadet Partisi olarak belirlendi."
Sadi Güven, sandık sonuç tutanaklarının taranıp sisteme alınması nedeniyle SEÇSİS vatandaş portalının geçici olarak durdurulduğunu, seçimlerin kesinleşmesinden sonra tüm vatandaşların incelemesine açılacağını bildirdi.
Seçimde görev yapan herkese teşekkür eden Güven, seçimin ülkeye hayırlı olmasını diledi.

Haberin Devamı

Kesin sonuçlar 29 Haziran'da ilan edilecek

YSK'nin seçim takvimine göre, sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı 25 Haziran saat 17.00'ye kadar itirazda bulunulabilecek. Bu itirazlar aynı gün ilçe seçim kurullarınca saat 23.59'a kadar karara bağlanacak. İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kuruluna 26 Haziran salı saat 17.00'ye kadar itiraz edilebilecek. İl seçim kurulları bu itirazlarla ilgili aynı gün saat 23.59'a kadar karar verecek. İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı ise 27 Haziran Çarşamba günü saat 17.00'ye kadar YSK'ye itirazda bulunulabilecek. YSK bu itirazları 28 Haziran Perşembe günü karara bağlayacak. YSK, kesin seçim sonuçlarını 29 Haziran Cuma günü ilan edecek.

Haberin Devamı

Seçim sonuçları il il açıklandı.. Türkiye geneli seçim sonuçları bilgisi

 

Milletvekili Genel Seçimi - 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin kesin olmayan sonuçlarına göre yeni dönemde TBMM'de yer alacak 600 milletvekili belli oldu.  27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin kesin olmayan sonuçları belli oldu.

Kesin olmayan sonuçlara göre AK Parti 293, CHP 146, HDP 67, MHP 50, İYİ Parti 44 milletvekili ile TBMM'de temsil edilecek.  Sandıkların yüzde 77'sinin açıldığı (saat 03.45 itibarıyla) yurt dışı oyların tamamının sayılmasının ardından listede değişiklik olabileceği belirtildi.

"Türkiye kazandı, bu seçimin kaybedeni yoktur"

AK Parti Genel Başkanvekili ve Başbakan Binali Yıldırım: - "Türkiye kazandı, bu seçimin kaybedeni yoktur. Siyasi rekabet bizim için yenme-yenilme anlamına gelmez"

Haberin Devamı


AK Parti Genel Başkanvekili ve Başbakan Binali Yıldırım, "Türkiye kazandı, bu seçimin kaybedeni yoktur. Siyasi rekabet bizim için yenme-yenilme anlamına gelmez." dedi.

Yıldırım, AK Parti Genel Merkezi'nin balkonundan vatandaşlara hitabına, "Bilmeyen öğrensin, duymayan duysun. Kardeşiz, tek vücud, tek bir milletiz. Dağlar, çağlar boyu yeminimiz var kardeşiz. Tek vücut tek bir milletiz." diyerek başladı.
Ay yıldızlı bayrak gölgesinde can bulan 81 şehir ve 81 milyon millete teşekkür eden Yıldırım, aziz milletin mukaddes şehitlerini rahmet ve şükranla andı, sınırlar ötesinde görev yapan kahraman Mehmetçik'a başarılar diledi.

"Bugün bayram günüdür"

Türkiye'nin her rengini, sesini, köşesini selamladığını ifade eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün bayram günüdür, Türkiye'nin günüdür. Gün, 81 milyonun kazandığı, kaybedeni olmayan bir gündür. 24 Haziran seçimleri demokrasi tarihimizin en önemli dönüm noktası olmuştur. Aziz milletimize minnettarız, şükranlarımızı sunuyoruz. Seçim kampanyasındaki tartışmalar artık geride kalmıştır. Bugün yeni bir gündür. Geçmiş geçmişte kaldı cancağızım, yeni günde yeni şeyler söylemek lazım diyoruz. Milletin adamı Türkiye sevdalısı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yeni sistemin cumhurbaşkanıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin 7'den 70'e bütün vatandaşlarının hukuku artık güvence altındadır."
Yıldırım, farklılıklarla yeniden kaynaşmak, bir ve beraber olmak için hazır olduklarını, bu aşkla, şevkle geleceğe kutlu yürüyüşe devam edeceklerini söyledi.

"Zafer aziz milletimizindir"
Zamanın kucaklaşma zamanı olduğuna dikkati çeken Yıldırım, şöyle konuştu:
"Türkiye'ye yakışan demokratik olgunlukta bir seçimi başarıyla tamamladık. Bu zafer sizindir, aziz milletimizindir. Türkiye'yi durdurmak isteyenler, dize getirmek isteyenler dize gelmiştir, millet kazanmıştır. Bir kez daha Türkiye kazandı. Bu seçimin kaybedeni yoktur. Siyasi rekabet bizim için yenme-yenilme anlamına gelmez. Herkes, bütün vatandaşlarım emin olmalıdır ki Türkiye daha güçlü demokrasisiyle, daha sağlam temellere oturmuş bir Türkiye olarak yoluna devam edecektir. Seçimlere bu kadar yüksek katılım olması vatandaşımızın Türkiye'nin geleceğine olan inancını, güvenini en güzel şekilde göstermiştir. Bütün vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Hangi partiye oy vermiş olursa olsun her bir vatandaşımızın cumhurbaşkanı, milletin adamı Recep Tayyip Erdoğan'dır." Binali Yıldırım, vaktin Türkiye'yi şaha kaldırma, kalkınma, istikrar ve güvenle 2023 hedeflerini, 2053 ve 2071 vizyonunu yakalama vakti olduğunu aktardı. "Milletimiz, erdem, irade ve cesaretle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı yeni sistemin ilk cumhurbaşkanı olarak net sonuçla seçmiştir." diyen Yıldırım, milletin AK Parti'yi zafere, Cumhur İttifakı'nı ise birinciliğe taşıdığını dile getirdi.

"İkinci bayram"
Bu başarıya rağmen seçimin bütün neticelerini her zamanki gibi değerlendireceklerini ve buna göre adım atacaklarını anlatan Yıldırım, şunları söyledi:  "Türkiye'nin güven ve istikrarı yolunda net kararı milletimiz vermiştir. 24 Haziran ramazan ayı içinde ramazan bayramından sonraki ikinci bayram olmuştur. Bayramınız mübarek olsun. Dünyada bizi izleyen herkes bu seçimin başarısını, şeffaf demokratik yarışmayı kendi ülkeleri için örnek almalıdır. Çünkü Türkiye katılım oranı, demokratik olgunluk ve saydamlıkla bu seçimi de, 13. seçimini de alnının akıyla başarmıştır. Milletin iradesinin sonucuna gölge düşürmek isteyen hiçbir girişimi de aziz milletimiz hoş karşılamayacaktır. Milletimiz Recep Tayyip Erdoğan ile durmak yok yola devam demiştir. Milletimiz bu sevinç gününde zaferimizi demokratik vakarla, olgunlukla karşılamasından ayrıca bahtiyarız, memnunuz." Yıldırım, bundan böyle AK Parti olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde 16 yıldır olduğu gibi bundan sonra da milletin huzuru, güveni, refahı için çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

"Şimdi Türkiye için Cumhurbaşkanımızın etrafında kenetlenme günüdür. Milletin adamıyla milli bir mutabakatla kutlu yürüyüşe devam etme vaktidir." diyen Yıldırım, "Diyarbakır minarelerinden yükselen ses bizimdir. İzmir'in dağlarından esen rüzgar da bizimdir. Adana ovasından doğan bereket de bizimdir. Hatay, Sinop, Ankara, Erzincan, Rize'den Türkiye'ye yayılan kardeşlik türküsü de hepimizindir." ifadelerinini kullandı. Yıldırım, 24 Haziran zaferinin Türkiye'nin geleceğe attığı sarsılmaz adımın habercisi olduğunu belirtti.

"Görevi bırakırken müsterihim, rahatım"

Kol kola girerek geleceğe birlikte yürüyeceklerini vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:
"Ülkemizi cumhurbaşkanımızın riyasetinde dünyanın sayılı ülkeleri arasına sokmaya ahdettik, karar verdik. Hayırlı uğurlu olsun. Ayrı gayrı yok, ötekileştirme yok, sen-ben kavgası yok. Bütün Türkiye'yi kucaklayan adalet, kalkınma siyasetiyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, bu seçimlerle beraber milletimiz tarafından sandıkta onaylanmıştır. Artık yeni sistem, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yürürlüğe girmiştir. Buradan bir kez daha demokrasi şölenine katılan vatandaşlarımıza, bütün cumhurbaşkanı adaylarına, partilere ve milletvekili adaylarına teşekkür ediyorum. Seçimde görev alan, seçimin en güzel şekilde neticelendirilmesi için gayret gösteren Yüksek Seçim Kurulu, il, ilçe seçim kurullarına, sandık kurularını partilerin müşahitlerine, güvenlik güçlerine üstün görev anlayışından dolayı milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Hiç endişeniz olmasın. Yarınımız bugününüzden çok daha güzel olacak. Türkiye yeni ufuklara yeni sistemi ve yeni sistemin ik Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yelken açacak. Beraber çıktığımız bu yolda cumhurbaşkanımızla beraber geldik. Yeni sistemde Türkiye Cumhuriyetinin son başbakanı olarak bu kutlu yürüyüşü görevi bırakırken müsterihim, rahatım. Çünkü Türkiye artık darbelerin olmayacağı, milli iradenin sürekli hakim olacağı yeni bir güne uyanıyor. Şahsıma gösterdiğiniz destekler için teşekkür ediyorum."

Partililerden helallik isteyen Yıldırım, bundan sonra da her türlü sorumluluğu alarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ülke için çalışmaya, üretmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!