Secim pazarlığı

Güncelleme Tarihi:

Secim pazarlığı
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kısa süre önce desteğini çekeceğini belirten Baykal, dün Başbakan Yılmaz ile görüştükten sonra, hükümete tam destek vereceğini açıkladı. Baykal, yaz başına kadar çıkarılacak irtica ile mücadele ve ekonomik reform yasalarında, pazarlığa gerek duymadan hükümede destek verceklerini söyledi. Baykal uzun süreli destek için de seçim tarihinin belirlenmesi şartını öne sürdü.

CHP lideri Deniz Baykal, dün Başbakan Mesut Yılmaz ile yaptığı görüşmede, irtica ile mücadele ve ekonomik reformlara ilişkin yasaların TBMM'den çıkması konusunda hükümete iki ay ‘koşulsuz’ destek vereceğini bildirdi. Baykal, bundan sonraki desteğini ise ‘‘Seçim tarihinin belirlenip kamuoyuna açıklanması’’ şartına bağladı.

Baykal, Hürriyet'e, ‘‘Bayramdan sonra ‘Şu tarihte seçim yapabiliriz' diyebiliyorlar mı? Bunu söyleyemiyorlarsa, bizim için artık işbirliği zemini de yok demektir’’ dedi. Yılmaz ise ‘‘Seçim tarihi ve seçime nasıl gidileceğini Baykal ile belirleriz’’ diyerek açık kapı bırakırken, ‘‘Seçim tarihinin kamuyona önceden açıklanmasına’’ soğuk yaklaştı ve ‘‘Ortaklarıma danışmalıyım’’ dedi. İki liderin görüşmesinde tam anlamıyla ‘seçimin tarihinin deklare edilmesine' ilişkin pazarlık yaşandı. Yılmaz, Baykal'a, ‘‘İsterseniz seçimin tarihini belirleyelim. Ama kamuoyuna deklare etmeyelim. Açıklarsak herşey durur, milletvekillerini ve bürokrasiyi çalıştıramayız’’ dedi. Baykal ise Almanya'da 27 Eylül'de seçim olacağının bir yıldır bilindiğini ve hükümeti engellemediğini belirterek şunları söyledi:

‘‘Seçimi deklare edersek, hem CHP'nin desteği hükümete yeni bir ivme katacak, hem de listeye girmek için milletvekilleri Meclis'te daha iyi çalışacak. Eğer bu uzlaşmayı yapmazsak bizimle kavga ederek yasaları çıkaramazsınız. Hükümet ile ilişkimiz biter, herkes kendi yoluna gider.’’

DÖRTLÜ ZİRVE

Daha sonra Yılmaz ile Baykal, şu plan üzerinde anlaşmaya vardı:

1) Yılmaz, bayram süresince ‘seçimin tarihinin önceden kamuoyuna açıklanması' konusunu ortakları ile görüşecek.

2) Koalisyon ortakları ile anlaşırsa Baykal ile ikili görüşme yapıp seçim tarihi, seçim yasası, seçim hükümeti ve seçime kadar çıkacak olan yasaları görüşecek.

3) Bu görüşmede uzlaşma sağlanırsa, Baykal, koalisyonun ortakları ile biraraya gelecek. Bu dörtlü toplantıda tüm detaylara netlik kazandırılacak.

RAHATLATAN DESTEK

Kısa süre öncesine kadar ‘Hükümetten desteğini çekeceğini' söyleyen Baykal, hükümetin irtica ile mücadele ve ekonomik reform yasalarına yaz başına kadar şartsız destek vereceğini açıkladı.

3 saat 15 dakika süren görüşmesinden sonra basın toplantısı düzenleyen Baykal, Yılmaz'dan turizm tahsislerinin yeniden gözden geçirilmesini, ihalelerde eş dost kayrımı yapılmamasını ve bu konuların Özelleştirme Yüksek Kurulu'nda karara bağlanmasını istediğini bildirdi. Yılmaz'ın da bunlara olumlu yaklaştığını ve turizm tahsislerinin bundan sonra ihale yoluyla yapılacağını söylediğini açıkladı. Varılan mutabakat sonucu Akhisar Tütün Fabrikası'nın özelleştirilmesi ile ilgili karar yeniden değerlendirilecek. Atik Ali Paşa Yalısı açık artırma ile tahsis edilecek. CHP'nin karşı çıktığı, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen kamu çalışanları sendikası tasarısı ise askıya alınacak. Yılmaz ise gazetecilere seçim tarihini ve seçime nasıl gidileceğini Baykal ile belirleyeceklerini söyledi. ‘Seçim Hükümeti' konusuna da soğuk bakmadıklarını söyleyen Yılmaz, bunun için öncelikle koalisyon ortaklarıyla görüşmesi gerektiğini vurguladı.

Seçim dayatmamız yok

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Mesut Yılmaz'la CHP Genel Merkezi'nde 3.5 saat süren görüşmesinden sonra kurmaylarıyla birlikte bir basın toplantısı düzenledi. Görüşmenin çok olumlu geçtiğini vurgulayan Baykal, bir seçim dayatması içinde olmadıklarını belirtti. Başbakan Yılmaz'ın bu görüşmeden sonra ortaklarıyla biraraya gelip, durum değerlendirmesi yapacağını ifade eden Baykal, uzlaşma zemini yaratıldığı takdirde, Türkiye'nin çok olumlu bir gelişme yaşayacağını söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!