Seçim aşırı risk

Güncelleme Tarihi:

Seçim aşırı risk
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2001 02:01

Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, hükümete güvensizliğin dışarıdan pompalandığını ortaklar arasında sorun olmadığını söyledi.

Yılmaz, ‘‘Şu anda seçim aşırı risk olur. Bu seçim sistemiyle 1'inci partinin oyu yüzde 15'i geçmez. Sistem değiştirilmeli’’ dedi.

Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, seçimi gündeme getirmenin, ‘aşırı bir risk’ olduğunu belirterek, ‘‘1'inci partinin oyu yüzde 15'i geçmez’’ dedi. MHP'nin programa yönelik ‘psikolojik zorluk’ yaşadığını, Devlet Bakanı Kemal Derviş'in haklı olmasına rağmen ‘üslup sorunu’ olduğunu söyledi. Yılmaz, partisinin büyük kongresi öncesinde yapılan son MKYK toplantısında siyasi ve ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Yılmaz'ın değerlendirmeleri şöyle:

GÜVENSİZLİK DIŞARDAN

Hükümete yönelik güvensizlik dışardan pompalanıyor. Ortaklar arasında güven sorunu yok. Asıl sorun, teknik kadrolar ve bürokratların yeterli olmamasından kaynaklanıyor. Kriz yönetimi konusunda becerikli değiller.

IMF DAYATMACI DEĞİL

Bu hükümetin çok zor ve önemli yasaları çıkardığı unutuluyor. IMF bize, ‘‘Şuna şu kadar sübvansiyon verin’’ demiyor. ‘‘İster domatesi, ister tütünü destekleyin, ancak mutlaka bütçede gösterin ve mutlaka kaynağı olsun’’ diyor. Öyle IMF'nin dayatması sözkonusu değil.

MHP-DERVİŞ GERGİNLİĞİ

MHP'de programla ilgili psikolojik zorluk yaşanıyor. MHP bu programı kabul ederken, uygulamadaki zorlukları göremedi. Eğer siyaset yapılmazsa program uygulamalarında da sorun çözülür. Derviş doğru ve haklı şeyler söylüyor, ancak siyaseti bilmediği için bazen üslup sorunu yaşanıyor. MHP ile Derviş arasındaki sorunun aşılması için gerekeni yaparız.

YENİ OLUŞUMCULAR BOŞ

Şu aşamada seçime gitmek aşırı risk olur. Daha büyük sıkıntılar içine gireriz. Bu seçim sistemiyle seçime girilse yüzde 15 oy alan 1'inci parti konumuna gelir. O yüzden seçim sisteminin değiştirilmesi gerekir. Parti olarak hükümetten ayrılmayı düşünemeyiz. Bize düşen, hükümet içinde kalıp, krizi aşmaktır.

ALTERNATİF YOK

Bu programın alternatifi yok. Belki uygulamaya yönelik revizyon gerekebilir. Enflasyon hedefi yeniden gözden geçirilebilir. Programdaki imzamı sonuna kadar savurum.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!