Sayım savaşları

Güncelleme Tarihi:

Sayım savaşları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 1997 00:00

Haberin Devamı

‘Genel Nüfus Tespiti’’ belediyelerin inanılmaz sayım savaşına sahne oluyor. Belediyeler, 30 Kasım'da vatandaşların kendi bölgelerinde sayılabilmesi için çeşitli yollara başvuruyorlar. Bedava otobüs seferleri, abonelerin suyunu kesme, emlak ve çöp vergisi borcu olanları icraya verme, muhtarlıkla ilgili işlemlerini yapmamak uygulanacak yöntemler arasında.

Belediyeler 30 Kasım'daki ‘Genel Nüfus Tespiti’nde nüfusunu fazla göstererek fazla ödenek alabilmek için inanılmaz bir yarışa girdi. Bazı belediyeler ‘ulaşım-yeme-içme bedava’ sloganıyla başka kentlerde yaşayan hemşerileri için kampanya düzenlerken, bazıları da ‘Burada sayılmazsanız...’ diye başlayan tehditlere yöneldi.

SEÇİM GİBİ

‘Gelin burada sayılın’ pankartları, hoparlörlerden yapılan çağrılar, dağıtılan el ilanları ve tek tek işyerlerini dolaşıp propaganda yapan belediye görevlileriyle seçim görüntüsü yaşayan kentler ve ilçelerde, rekabet ‘yaratıcı’ yöntemleri de birlikte getirdi. İşte bu yöntemlerden bazıları:

VALLAHİ HAVA GÜZEL

Kıyı belediyeleri ‘yazlıkçıları’ sayımda nüfuslarına katabilmek için kampanya başlattı. Bodrum Belediyesi ‘Güneş hala davetkar, Bodrum’da sayılın, Bodrum sizlerin olsun' ilanları bastırdı.

YAZLIKÇILARA TELEFON

Zeytinbağı Beldesi, Yalova'nın Çınarcık İlçesi, Balıkesir'in Altınoluk, Akçay ve Zeytinli Beldeleri belediyeleri de yazlıkçıları telefonla ya da mektupla yörelerine çağırdılar.

HER ŞEY BEDAVA GELİN

Isparta'nın Çetince Beldesi Belediyesi, başka yörelerde yaşayan hemşerileri için 27-28 Kasım'da beldeye Isparta, Eğirdir ve Antalya'dan ücretsiz otobüs kaldıracak. Sayım için beldeye gelenlerin tüm giderleri de belediye tarafından karşılanacak.

KONYA'DA SIKIYÖNETİM

Konya Akşehir'de ise belediye yetkilileri, kahvehane ve işyerlerini tek tek dolaşarak vatandaşları sayımda ilçe dışına çıkmamaları için uyardılar. Belediye ilçe dışına giden ve su borcu bulunan abonelerin sularını kesecek, 6 ay süreyle de açmayacak. Belediye emlak ve çöp vergisi borcu olanları da icraya verecek.

AFİŞ VE ANONS

Manisa, Şanlıurfa, Ordu, Bafra Belediyeleri de sokakları afiş ve pankartlarla donatırken, çağrılar el ilanı ve hoparlörlere de yansıdı. Ordu Belediyesi ‘Yatırımlardan pay almak istiyorsan, şehirde yazıl’, ‘Orduyu seviyorsan şehirde yazıl’ ve ‘Çocuklarınızın geleceği için’ afişleriyle vicdanlara seslendi. Ordululara ‘Sayım günü köyden bir ya da birkaç akrabanızı evinizde konuk edin’ çağrıları da yapıldı. Bafra Belediyesi de hoparlörlerden ‘30 Kasım’da Bafra'da' ol çağrısı yaptı.

1063 RP'Lİ EĞİTİLDİ

RP Erzurum il örgütü, büyükşehir belediyesine destek için bin 63 partiliyi görevlendirerek, eğitimden geçirdi. RP Erzurum İl Başkanı Mustafa Bilgen, nüfus tespitini ‘genel seçim’ gibi değerlendirdiklerini bildirdi.

Bölgesinde sayılmayan yanacak

ABONELİĞE İPTAL

Kırıkkale Belediyesi, sayımda başka yerlerde yazılan su abonelerinin, aboneliklerini iptal edecek. Devrek ve Gülcebey İlçe Belediyeleri ise sayım günü mazeret bildirmeden ilçeden ayrılan su abonelerine para cezası uygulayacak. Ayrıca, su faturaları yüzde 10 zamlı tahakkuk ettirilecek.

YOKSA İŞİNİZİ YAPMAYIZ

Tokat'ta da muhtarlar başka yere gidenlerin muhtarlıkla ilgili işlemlerini yapmama kararı aldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura ise ‘30 Kasım'da bulundukları yerde sayıma katılmasını öneriyorum. Aksi halde, istenen hizmetleri karşılamak güçleşmektedir' mesajını verdi.

GAZETE İLANLARI

İçel'in Tarsus Belediyesi de, yarışa yerel gazetelere ‘Tarsuslu... Nüfus sayımında, Tarsus’ta ol ve mutlaka yazıl. Tarsuslular, Tarsus'a sahip çık' ilanları vererek katıldı. Aynı yöntemi seçen Antalya'nın Kasaba Köyü Muhtarı Mustafa Özen ise verdiği ilanda daha duygusal bir üslup seçti: ‘Devletten yeterli yardım alamayan, ecdadımızın bıraktığı kasabamıza sahip çıkalım.’

KAFA BAŞI 6 MİLYON

Şanlıurfa Belediyesi, ‘Yazılmayan her kişi için 6 milyon daha az ödenek alacağız. Mutlaka yazılın’ çağrısı yaptı.

İŞÇİ TRANSFERİ

Balıkesir'in Karaağaç Belediyesi de nüfusunu fazla göstermek için pamuk tarlalarında çalışan tarım işçilerini kamyonlarla beldeye taşıyacak ve yevmiyelerini ödeyecek.

Bergama'da sayılmama eylemi

Eurogold adlı şirketin yörelerinde siyanür kullanarak altın çıkarmasına karşı yıllardır mücadele veren Bergamalı köylüler, İzmir İdare Mahkemesi'nin, ‘madenin kapatılması’ kararının uygulanmaması üzerine yeni eylem biçimleri arayışına girdi. Bergamalı köylüler, mücadelelerine kararlılıkla devam edeceklerini belirterek, bugüne kadar askerlik, vergi gibi görevlerini seve seve yerine getirdiklerini, buna karşılık devletin yaşama haklarını korumasını istediklerini bildirdiler. Köylüler, ‘vatandaşlık hakkını kullanmama, nüfus sayımında yazılmama, seçimlerde oy kullanmama, başka ülkeye iltica’ gibi eylem biçimlerini tartıştıklarını belirterek, ‘‘İdare, mahkeme kararını uygulamayacaksa, mahkemeleri kapatsın. Bizi de defterinden silsin’’ dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!