Sayım fiyasko oldu

Güncelleme Tarihi:

Sayım fiyasko oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 1997 00:00

Haberin Devamı

Sayılmak için tüm gün eve hapsolan vatandaşlardan birçoğu, sayılmadıklarını belirterek isyan ettiler. Kimi semtlerde ise sayım geç saatlere kadar devam etti. Kimi bölgelerde ise sayım işlemleri dün de sürdürüldü.

Genel Nüfus Tespiti ve Seçmen Yazımı için önceki gün tüm Türkiye eve hapsolmasına rağmen birçok ilde yurttaşlar sayılıp seçmen olarak yazılamadılar.

En büyük kargaşa İstanbul'da yaşandı. Değil gecekondu semtlerinde, kentin en merkezi yerlerinde, yüzyıllardır varolan semtlerde bile birçok apartmana, hatta siteye sayım memuru ve seçmen yazımı görevlisi uğramadı.

Üsküdar'dan Erenköy'e, Acıbadem'den Bostancı'ya, Okmeydanı'ndan Bahçelievler'e kadar birçok eski semtte binlerce kişi sayılmadı. Bazı semtlerde sayım işlemi gece geç saatlere kadar devam etti. İstanbul Nüfus Tespit Komitesi Başkanı, Vali Yardımcısı Yusuf Odabaş, görevlilerce unutulan, verilen listelerde yer almayan veya herhangi bir nedenle sayılamadığını ihbar edenlerin sayımının sürdüğünü bildirdi. Odabaş, ihbarların Bahçelievler, Ümraniye, Kadıköy, Şişli, Büyükçekmece ve Sultanbeyli ilçelerinde yoğunlaştığını ancak büyük rakam teşkil etmediğini söyledi. Yetkililer, kendilerine ulaşan ilk rakamlara göre İstanbul'un nüfusunun 9 milyonun üzerine tahmin edildiğini de bildirdiler. Hürriyet'i arayan çok sayıda kişi sayılamadıkları için sitem etti. Telefona sarılıp tüm irtibat telefonlarını sürekli arayanlar, numarayı düşürmeyi başardıklarında, görevlilerden ‘‘Beklemeye devam edin’’ cevabını alınca, şaşkına döndü. Telefonla adreslerini bildirenler, geç saatlerde gelen görevliler tarafından kaydedilebildiler. Bazı semtlerde apartmanların ilk katları sayıldı, memurlar üst katlara uğramadı.

SONUÇLARA İTİRAZ

Diyarbakır'ın kenar semtleri ile kent dışındaki toplu konutlar bölgesinde vatandaşların bir bölümü sayılmadı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Bilgin, halkın yüzde 50'sinden fazlasının kasıtlı olarak sayılmadığını iddia etti. Bilgin, sayım sonuçlarına itiraz edeceklerini açıkladı. Mardin'de özellikle Yenişehir semti olmak üzere binin üzerinde vatandaşın sayılmadığı kaydedildi. Benzer şikayetler Batman, Siirt, Şanlıurfa, Elazığ ve Bingöl'de de yaşandı. Elazığ'da 3 bine yakın vatandaş sayılmadıklarını, 500 vatandaş de seçmen listesine yazılmadıklarını bildirdi.

YENİ SOKAKLAR SAYILMADI

Yetkililer, belediyenin daha önce verdiği listede yer almayan yeni 37 sokağın sayılmadığını, bu nedenle 75 sayım memurunun dün çalışmalara devam ettiğini bildirdi. Van, Hakkâri, Bitlis, Erzurum, Kars, Muş ve Ağrı'da gecekondu bölgelerindeki bir çok kişi sayılamadı. Siirt Belediye Başkanı Fahri Çeliker, sağlıklı bir nüfus tespiti yapılmadığını öne sürerek, iptali için Valiliğe itirazda bulunacaklarını kaydetti. Antalya'da 25 sayım memurundan büyük bölümünün saat 19.00'dan sonra sayımı bıraktıkları, bazılarının da görev bölgesine hiç gitmedikleri ortaya çıktı. Bu memurların geçerli bir mazereti bulunmaması halinde, 3 ay hapis cezasına çarptırılabilecekleri belirtildi.

SAYIM GECE DE SÜRDÜ

Afyon'da çok sayıda vatandaşın başvurması üzerine sayım saat 01.00'e kadar devam etti. Eskişehir ve Kütahya'da da sayım işlemleri önceki gece geç saatlere kadar sürdü. Domaniç İlçesi'nde işlemlerin uzaması nedeniyle sokağa çıkma yasağı önceki gün saat 21.00'e kadar devam etti. Sokağa çıkma yasağını ihlal ettikleri gerekçesiyle Samsun'da gözaltına alınan 29 kişiye sevkedildikleri mahkeme tarafından 90'ar bin lira para cezası verildi. Yine sokağa çıkma yasağıya uymayan Erzurum'da 302, Ağrı'da 88, Iğdır'da 9, Erzincan'da 3 kişi gözaltına alındı.

Şoray da sayılmamış

Türkan Şoray ve kızı Yağmur, 30 Kasım Pazar günü yapılan nüfus sayımında DİE'den memur gelmediği için sayılmadı. Dün kendi adını taşıyan Türkan Şoray İlköğretim Okulu'nda yapılan kalp taramasında çocukları yalnız bırakmayan Türkan Şoray, önce kalp kontrolü yapılan çocuklarla sohbet etti. Ardından kendi kalbini kontrol ettirdi. ‘‘Bu sayımın sonucunda iki kişi eksik çıkacak’’ diyerek espri yapan Türkan Şoray, ‘‘Yüksek Seçim Kurulu'ndan memur geldi ama Devlet İstatistik Enstitüsü'nden gelen olmadı’’ dedi. Gerekli yerlere başvurduğunu sözlerine ekleyen Şoray, ‘‘Seçim Kurulu'ndan gelen memurdan sonra sayım için memur gelmeyince muhtarı aradık. Sayılmadığımızı gerekli yerlere bildirdik ama yine kimse gelmedi’’ dedi. İlköğretim okullarında 22 yıldan beri Kalp Sağlığı tarama ve kontrolleri yapan Türk Kalp Vakfı, bu yılki taramalarını dün Türkan Şoray İlköğretim Okulu'nda başlatırken, Türk Kalp Vakfı Başkanı Çetin Yıldırımakın, eğitim dönemi süresince 13 ilköğretim okulunda yaklaşık 14 bin öğrencinın taramadan geçirileceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!