Saygın ve serbest

Güncelleme Tarihi:

Saygın ve serbest
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2015 20:44

Başına taşla vurup bayılttığı 14 yaşındaki küçük bir kıza tecavüz eden sanığa ‘saygın tutumdan ceza indirimi’ uygulayan mahkeme heyeti, ayrıca ne tutuklama kararı almış, ne yurtdışı yasağı koymuş!

Haberin Devamı

Diyarbakır'da 2013’te 14 yaşındaki Z.B.’yi başına taşla vurup, bayıltarak tecavüz eden ve hamile bırakan 22 yaşındaki Y.T.’ye, duruşmadaki saygın tutumu nedeniyle indirim uygulanarak 11 yıl 8 ay hapis cezası verilmesi büyük tartışma yaratırken, gözler temyiz kararını verecek Yargıtay’a çevrildi. 

Küçük kızın avukatı Halime Sanli ise, Hürriyet’e, tecavüz sonucu dünyaya gelen erkek bebeğin devlet koruması altında olduğunu söyledi. Sanli, “Bu tip davaların çoğunun aksine, mağdur kızımıza, başta babası olmak üzere ailesi sonuna kadar sahip çıktı. Bu da son derece sevindirici” dedi. Sanli, karar ve temyiz süreciyle ilgili ise şu bilgileri verdi ve değerlendirmeleri yaptı:

"TUTUKLANMADI BİLE"

Yeni Ceza Kanunu’nda bu cezanın 16 yıldan az olamayacağı açıkça belirtilmesine rağmen mahkeme suç tarihi itibari ile eski cezayı uyguladı. Eski yasada bile verilecek cezanın 12 yıldan az olamayacağı düzenlemesi var. Kararı temyiz ettik. Yargıtay’ın vereceği kararı bekliyoruz. Savcı ve hâkimler, hırsızlık suçlarında bile cinsel taciz suçlarından daha çok tutuklama kararı veriyor. Bizim davamızda da başından beri tutuklama verilmedi.

Haberin Devamı

”KADIN ÜYEDEN ŞERH YOK“

Sanık baştan beri kıza müdahale etmediğini, çocuğun kendisinden olmadığını iddia etti. Ancak DNA testi yüzde 99 baba olduğunu kanıtladı. Hiçbir pişmanlık göstermemesine rağmen mahkeme iyi hal indirimi uyguladı. Sanık şu anda yurtdışına kaçmış olabilir. Talep etmemize rağmen mahkeme yurtdışına çıkış yasağı koymadı. Bu cezalar onansa da yurtdışına çıktığını düşündüğümüz sanığın cezaevine konulamayacağını düşünüyoruz. Bu cezayı veren mahkemenin bir kadın üyesi var. Kadın üye de tüm anlattığımız bu unsurlara ve itirazlarımıza rağmen karara şerh koymadı. Bu da bizim için ayrıca düşündürücü oldu.”

TECAVÜZLERDE HUKUKUN CİNSİYETİ OLMALI

Türkİye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü konuyla ilgili şu görüşleri paylaştı:

“Saygın tutumun ne olduğunu bize açıklasınlar. Artık kravat takmanın, ceket giymenin iyi hal indirimi aldığını biliyoruz. Peki bu yeni kavramın tanımı ne? Tabii ki hukukun cinsiyeti olmaz; ancak kadın ve çocuk tecavüz ve cinayetlerinde artık hukukun cinsiyeti olması gerekiyor. Ancak failleri temize çıkaran sistem nedeniyle inanın bana bir yıl içinde tecavüz rakamlarında yüzde 50 azalma olacak. Bunun nedeni de artık kadınlar, çocuklar söylemeye korkacaklar. ‘Kol kırılır yen içinde kalır’ lafı toplumumuzda daha fazla hâkim olacak. Bu sistemi yakında daha fazla tecavüzlere ve cinayetlere kapı açacak.”
(Meltem ÖZGENÇ/ANKARA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!