Sayfa koparmaya tepki yağıyor

Güncelleme Tarihi:

Sayfa koparmaya tepki yağıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2006 12:26

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Ekonomik İşbirliği Süreci Zirvesi için gittiği Selanik'te Atatürk'ün doğduğu evi gezerken ziyaretçi defterine yazılan bir yazıyı beğenmeyince yırtması tepki topladı.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb28c4f018fbb8f8af2a96
Başbakan Erdoğan'ın Atatürk'ün Selanik'teki evinde konsolosluk görevlilerini, “Bunları kontrol etmiyor musunuz? Neden buraya bu şekilde yazdırıyorsunuz?” diye azarlaması ve "AKP iktidarını eleştiren" yazının bulunduğu sayfayı koparması  bir anda Türkiye gündeminin en tartışılan konusu oldu.

İstanbul'da oturduğu ve her yıl Selanik'e giderek Atatürk'ün evini ziyaret ettiği belirtilen yazının sahibi 82 yaşındaki Fethi Dördüncü'nün, Başbakan Erdoğan'ı mahkemeye vereceği iddia edildi.

Hürriyet'te en çok okunanlar sıralamasında birinci sıraya yükselen "Sayfayı kopardı" haberine yüzlerce yorum geldi.

Haberin Devamı

İşte daha çok Başbakan Erdoğan'ı hoşgörüye davet eden görüşlerin yer aldığı o yorumlardan  bazıları:


Bu ne ya? Nasıl yırtıp atar? O defter onun şahsi malı mı? Başbakan "içselleştirdiğini" söylediği demokrasiyi hazmedip uygularsa kendisi açısından da iyi olur kanısındayım.
Alparslan Ergenekon

Karşıt düşüncelere asla tahhamülü olmayan bir insanın, T.C. Cumhuriyeti Başbakan’ı asla olamaz. Dışarıya vermiş olduğu sevecen tablo inandırıcı değil, tamamıyla yalan. Yok mu şu ülkeyi yönetecek ileriye götürecek bir lider?
Yavuz Arat

Başbakan hala demokrasinin tam manasını kavramış ve içine sindirebilmiş değil ne yazık ki. Demokrasi, eleştiriye açık olmaktır. Eğer o defterde AKP'ye hakaret yok, sadece eleştiri var ise, Başbakan’ın alacağı daha çok yol var demektir.
Gökhan Bacanlı

Başkalarının fikrine hoşgörü ile yaklaşsaydı bence daha iyi olurdu. Halktan nasıl koptuğunun bir yazılı belgesi. Çok ayıp etmiş. Atatürk’ün Selanik’teki defterine AKP’yi pohpohlayan bir yanıt olsaydı acaba dedemize teşekkür mü edecekti?
Sabahattin Kurtul

Demokratik ve laik ülkemizin Başbakanı eleştiriyi kabullenemeyecek zayıf bir yapıya sahip olduğunu birçok kez gösterdi. Başbakan’ın bu şahsı bulup hapse bile atmaya çalışması beklenebilir. Yazık çok yazık. Burası özgür bir ülke. Erdoğan ve herkesin fikirlerini söylemeye hakkı var. Birisinin yazdığı yazıyı nasl çıkartırsın? Atatürk’ün evinde Atamızın kemikleri sızlıyordur.
Can Gökhan

Haberin Devamı

Olmaz böyle bir şey. Artık iyice ileri gitmeye başladılar. Nasıl olur da Atatürk`ün evindeki ziyaret defterini yırtar. Ne olduğunu sanıyor? Küfür mü yazmış o yazının sahibi deftere? Hakaret mi etmiş? AKP’yi eleştirmek suç mu? Bir de ifade özgürlüğü, şu özgürlüğü, bu özgürlüğü diye demogoji yapar. Bunların hesabı bir gün sorulur. Öyle ya da böyle.
Mehmet Gunter

Defteri yırtmak büyük bir saygısızlıktır. Başbakan bir an önce bu öfke ve tahammülsüzlük huylarından kurtulmalıdır.
Mehmet Ak

Eleştiriye tahammülü olmayan sayın Başbakan orada da verseymiş "ananı al git" tarzından bir cevap.
Yiğit Sarıyıldız

Avrupa Birliği yolundayken, hele ki düşünce özgürlüğü yorumları yapılırken, herkes istediği eleştiriyi yapar. Buna da mı karışacaksınız artık?
Aysun Gür

Haberin Devamı

75 yaşındaki Atatürkçü düşünceye sahip amca, AKP’yi eleştiren yazı yazmışsa ki haklı olduğunu tahmin edebiliyorum. “Herkes düşüncesini açıkça söyleyebilmeli diyen şiir okuduğum için hapsedildim" diyen kendileri değil miydi? Eleştiri AKP’ye olunca kaka, laikliğe ve çağdaşlığa olunca harikulade öyle mi sayın Başbakan?
Kadir Kayan

Çok ilginç. Sayın Başbakan eleştiriden rahatsız oluyor ama Atatürk'e şikayet edilmekten neden bu kadar rahatsız oldu ki? Acaba böyle bir yetkisi var mı, o da tartışılır.
Ali Kara

“Demokrasi istiyorum”, “isteyen başını kapatıp istediği yerde okuyabilir” diyen R. Tayyip Erdoğan neler yaptığını bu defter örneğiyle gösterdi. Defteri yırtan zihniyet takkiyedir, bugün defter yarın başı açık hapse. Bu kadar basit.
Oğuz Güngör

Haberin Devamı

Demokrat Başkan. Paçalarından demokrasi akıyor.
Altan Alpay

Bu nasıl bir hazımsızlıktır? Siz ne hakla başkasının deftere yazdıklarını söküp alabilirsiniz? Bu ülkede eleştiri özgürlüğü hiç mi kalmadı? Özal, Demirel, İnönü, Çiller, Akbulut  az mı eleştirildi, az mı karikatürlere konu oldular, haklarında fıkralar yazıldı? Siyasi hoşgörü ve düşünce özgürlüğü geleneği demokrasinin önemli bir parçasıdır. Sayın Başbakan, siz böyle çocukça tepkilerle uğraşırken devleti kim yönetiyor merak ediyorum!
Selma Kurt

Defterdeki AKP'ye karşı Türk tepkilerini yırtıp atabilirsiniz de, milletin kalbi ve beynindeki tepkiyi nasıl atacaksınız çok merak ediyorum.
Can Esenli

Haberin Devamı

Eleştiriye bu kadar hoşgörüsüz bir başbakanımız olduğu için üzülüyorum. Ama millet, sizi başa getirdiği gibi almasını da bilir sayın Başbakan. Bu sandık elbet milletin önüne gelecek. Saygılar.
Esra Ak

Eleştirinin her türlüsüne açık olmalı insan. Hele bir de ülkeyi yönetiyorsa. Demokrasinin gereği eleştirilere kulak verip yoluna devam etmektir. Böyle sansürcü bir anlayışla siyaset yapılamaz. Astığım astık, kestiğim kestik bir tavırla ülke gerilmektedir boş yere.
A. Y.

İşte AKP hükümeti eleştilmeyi kabul edemeyecek kadar dar görüşlü ve yüzeysel olduğunu göstermiştir. Uyan halkım, uyan!
Mehmet Özer

Bu ülkede demokrasi var. Atatürk'e yazılan mektubu yırtıyor ve kimse birşey diyemiyor.
Eda Rengin

R. Tayyip Erdoğan’ın böyle bir tepki vermesi gayet normal. Hiç şaşırmadım.
Volkan Şen

Bırak insanlar Ata’sıyla istediği gibi dertleşşin. Bunu bile insanlara çok görüyorsun bir de kalkmışsın demokrasi nutukları atıyorsun.
Süleyman Pars

Ne ekersen onu biçersin Recep Tayyip bey. Bulunduğunuz makamı kullanarak insanlara kaba davranışlar sergiler, siz ve partiniz bu ülkenin en temel değerlerine ters düşerken, kimsenin sizi ve partinizi övmesini beklemeyin.
Berna Yücel

Başbakan hangi hakla yazılmış bir sayfayı yırtabiliyor. Kendisi bir şirket yöneticisi olduğunu ve devleti şirket, o defteri şirkete ait bir defter, yazan vatandaşı kaybedebileceği bir müşteri zannedebilir. Ama bu gerçek değil. Seçmenin % 25’i, evet sadece çeyrek seçmen sayısı ile tesadüfen sınırlı müddet için başbakan konumunda. Ağzına sakız yaptığı "düşünce özgürlüğü"nün yalan olduğunu ne zaman anlayacaksınız ?
Turgay Öztürk

Bir ülkenin lideri eleştiriyi ve övgüyü de aynı ölçüde hazmedebilmelidir. Liderlik vasıflarından biri de budur. Türkiye düşünce özgürlüğü olan bir ülkedir. İçinden gelmiyorsa, en azından dünyaya karşı, Türkiye'yi temsilen doğru tavırlar sergilensin.
Gamze Çengel

Yapılan hareket, eğer yırttıysa Türk halkına ve Atatürk’e yapılmış bir hakarettir bence. Ah Atam ah.
Serap Erekenci

Yazılan her eleştiriyi veya kötü sözü yırtacaklar mı, fikirleri nasıl silecekler peki?
Erol Kul

Kral mı bu başbakan?  Demokrasi, özgürlükler falan, hepsi laf.
Mehmet Genç

Başkasının yazdığı yoruma kızıp onu defterden çıkartmaya nasıl cüret edebilir? Başka düşüncelere saygısızlığın bu kadarı görülmemiştir. Yazıklar olsun.
Tarkan Çetindamar

Ülkemizde maalesef biz Atatürk’çüyüz demekten başka hiçbir icraatları olmayan yığınla insan var. Ona layık olmak adına sadece biz Atatürk’çüyüz diyorlar, yani lafla sadece. Büyük Atam dünyaya bir daha gelse herhalde en çok onun adını kullanarak rant yapmak isteynelerle uğraşırdı.
Mehmet Karagöz

Suç onda mı? Hayır! Böyle insanları bu ülkenin başına getirenlerde suç. Atatürk bu devleti bugünler için mi kurdu? İkinci bir İran olalım diye mi düşmanın elinden kurtulduk?
Esra B.

Yok artık, deftere yazdığımıza da mı karışacaksın? Ne bu demokrasi mi, Karamanoğulları mı?
Ferhat Bingöl

Ziyaretçilerin, dertleşme ve şikayet için, Atatürk’ün ilkelerini çiğneyip de ülkeyi başka taraflara götürenlere tepkilerini, Ata’nın defterine yazmalarından daha doğal ne olabilir ki? Sayın Erdoğan, defterde yazanlara kızacağına, kendilerinin ne yaptıklarını düşünmelidir. Hem Atatürk ilkelerine karşı davranışlar içinde olacaksın, hem de Ata’nın evinde deftere yazı yazacaksın. Takkiye işte budur.
Mustafa Kun

Eleştirilere sinirlenmekle çözüme kavuşulmaz. Önemli olan birşeylerden ders alabilmek.
Mutlu Yahya Çankaya

Bu düşünce özgürlüğüne saldırı değil midir? İnsan hakları örgütleri niye ses çıkarmıyorlar? Kendi türban meselesine gelince düşünce özgürlüğü özgürlük de, eleştirilmeye gelince mi haksızlık? Buna çifte standart denir.
Yağmur Onur

Başbakan'ın demokratlığı bu kadar işte. Eleştiri ta fizandan da gelse tahammül yok. Okuduğu sayfayı çevirip geçse olay basına da taşınmayacak ve hiç birimizin böyle bir yazıdan haberi olmayacak. Aferin diyorum, başka birşey demiyorum.
Alper Şensan

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!