Say'dan İstanbul'a özel senfoni

Güncelleme Tarihi:

Saydan İstanbula özel senfoni
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2009 14:29

Dünyaca ünlü piyanistimiz, Fazıl Say yedi tepeli şehir İstanbul'u anlattığı 7 bölümlü senfoni hazırladı. Dortmund'da düzenlenen Fazıl Say Festivali'nde 10 Mart 2010'da ilk kez görücüye çıkacak “İstanbul Senfonisi”, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi kapsamında Ekim 2010'da da Türk izleyicisiyle tanışacak.

Haberin Devamı

Say'ın bestesi içinde ney, kanun, kudüm, bendir ve darbuka kullanılacak. Ünlü piyanist yeni tamamladığı eseriyle ilgili bilgi verirken, bir süredir söz konusu senfoni üzerinde çalıştığını ve yapıtın son şeklini aldığını söyledi. Eserin, 10 Mart 2010 tarihinde Dortmund'da kendi ismine düzenlenen Fazıl Say Festivali'nde dünya prömiyerinin gerçekleştirileceğini anlatan Fazıl Say, etkinlikte “İstanbul Senfonisi”ni Howard Griffiths yönetimindeki WDR Köln Orkestrası'nın seslendireceğini belirtti.

Yapıtın aynı orkestra tarafından İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi kapsamında Ekim 2010'da Türkiye'de ilk kez yorumlanacağını bildiren sanatçı, “Birçok orkestra da senfoniyi 2011 programına koydu. Yedi tepeli şehre yedi bölümlü bir senfoni yaptım. Böylece, 110 müzisyenin yer alacağı 45 dakikalık dev bir eser ortaya çıktı” sözleriyle esere ilişkin bilgi verdi. Piyanist ve besteci Say, “İstanbul Senfonisi”nin ayrıca, 2010 yılında bazı Türk orkestralarının da programına alınmasının gündemde bulunduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Ney, kudüm, bendir ve darbuka da var

Eserin 7 ayrı bölümden oluştuğunu ve her birinin farklı konu başlıkları altında İstanbul'un değişik bir yönünü anlattığını ifade eden Say, yapıtın 110 kişilik orkestranın yanı sıra, tıpkı “Haremde Binbir Gece” adlı yapıtında olduğu gibi geleneksel Türk çalgılarına da yer verdiğini söyledi.

Senfonide, ney, kanun, kudüm, bendir ve darbukayı da kullandığını dile getiren sanatçı, eserin orijinal başlıklarıyla birlikte “Nostalji-Nostalgia”, “Tarikat-Religious Order”, “Sultan Ahmet Camii-Blue Mosque”, “Hoş Giyimli Genç Kızlar Adalar Vapurunda-Merrily Clad Young Ladies Aboard the Ferry to de Princes Islands”, “Haydarpaşa Garından Anadolu'ya Gidenler Üzerine-About the Travellers to Anatolia Departing from the Haydar Pasha Train Station”, “Alem Gecesi-Carousal Night” ve “Final-Finale” adlı bölümlerden oluştuğunu belirtti.

Say, Bilkent Senfoni Orkestrası'nın da konuğu olacak

Bu arada, bir süredir Avrupa turnesinde bulunan Fazıl Say, yarın ve 18 Aralıkta Bilkent Senfoni Orkestrası eşliğinde başkent izleyicisiyle buluşacak.
Orkestrayı, Bilkent Senfoni Orkestrası Sanat Direktörü Şef Işın Metin'in yöneteceği konserde, Say tarafından Wolfgang Amadeus Mozart'ın “KV.414, La majör 12. Piyano Konçertosu” ile Janacek'in “1.X.1905” başlıklı sonatını seslendirecek.

Haberin Devamı

“UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi” sıfatını taşıyan Bilkent Senfoni Orkestrası da konserlerde UNICEF Marşı “Lullaby”nin Türkiye'deki ilk seslendirmesini gerçekleştirecek.

UNICEF Marşı, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 20. yılı nedeniyle UNICEF Kanada İyi Niyet Elçisi Steve Barakatt tarafından bestelendi.
Bilkent Senfoni Orkestrası, konserlerde ayrıca Şostakoviç'in “Op.47, Re minör 5. Senfoni”sini de yorumlayacak."

 

 

 

 

 

 

 

r 5. Senfoni”sini de yorumlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!