Savcı Uzun’a inisiyatif suikastı

Güncelleme Tarihi:

Savcı Uzun’a inisiyatif suikastı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2012 00:00

Tunceli Ovacık Başsavcısı Murat Uzun’a yönelik suikastın PKK’nın taktik değiştirerek, inisiyatif verdiği teröristlerce gerçekleştirildiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

2’nci Ordu Komutanlığı’na bağlı bordo berelilerin Hakkâri ve Şırnak kırsalında sıkıştırdığı PKK, inisiyatif eylemleriyle farklı şehirlere yöneldi. İçişleri Bakanlığı’na sunulan istihbarat raporu, son 15 gün içinde Bingöl, Muş, Erzurum ve Tunceli’de gerçekleştirilen saldırıların, terör örgütünün taktik değiştirdiğini ortaya koydu. Rapora göre, 30 Ağustos’ta terfi ederek 2’nci Ordu Komutanlığı görevine getirilen Galip Mendi, özellikle Hakkâri Şemdinli ve Şırnak Beytüşşebap kırsalında Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı bordo berelilerin nokta operasyon düzenlemesini sağladı. Genelkurmay 2’nci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ise operasyonların bürokratik engellere takılmaması için, Orgeneral Mendi ile sürekli irtibat halinde oldu. Anlık operasyon kararlarının verilmesi, askeri birlikleri teyakkuzda tutarken, yaklaşık bir ay içinde 500 PKK’lı öldürüldü. Hakkâri ve Şırnak kırsalında sıkışan 300 kişilik terörist grup Kandil’den yardım istedi.

Haberin Devamı

Suikast talimatı

PKK’nın Suriyeli yöneticisi Dr. Bahoz kod adlı Fehman Hüseyin, 7 Eylül’de sözde 12 eyalet komutanına yönelik yaptığı telsiz konuşmasında, önce ağır eleştirilerde bulunuyor ardından her komutanın ve her teröristin inisiyatif kullanarak eylem yapmasını istiyor. Rojhat telsiz koduyla talimat veren Fehman Hüseyin, suikast emrini şöyle aktarıyor: “İnisiyatif alın artık. Her biriniz eylem düzenlesin. Düşmana yeni savaş alanı açın. Suikast düzenleyin, bomba patlatın. Arkadaşlar iyice sıkıştı.” Bu konuşmanın ardından teröristler farklı şehirlerde PKK’nın alışılmış eylemlerinin dışında yeni saldırılar gerçekleştirdi. Rapora göre önce Bingöl’de 8 polis ardından 10 asker gündüz saatlerinde şehit edildi. Ovacık’ta ise Başsavcısı Murat Uzun susturuculu tabancayla şehit edildi. Hakkâri ve Şırnak kırsalında sıkışan terörist grubun kurtarılması için yeni alan hakimiyeti kurmak ve hedef şaşırtmak isteyen örgüt, eylemlere art arda devam etmesine karşın, Hakkari ve Şırnak’ta görev yapan bordo bereliler nokta operasyonlarını sürdürmeye devam etti.

Haberin Devamı

Katılım azaldı

Rapora göre ayrıca, terör örgütüne katılım sayısı hızla düşmeye başladı. Teröristler, örgüte katılımı artırmak için köylerde yaşayanlara baskıyı artırdı. Tüm zamanların en az katılımıyla karşı karşıya kalan örgüt, Suriye, İran ve Irak’a yöneldi. Örgüttekilerin yüzde 80’lik kısmını Suriye, Irak ve İranlılar oluşturuyor.

Sen  bir kahramansın asla  ağlamam

/images/100/0x0/55eac2d2f018fbb8f895016c

ŞEHİT Başsavcı Murat Uzun dün memleketi Samsun’da törenle toprağa verildi. Önceki gece uçakla Samsun’a getirilen cenaze önce babasının evinin bulunduğu İlkadım ilçesi İlyasköy Mahallesi’ne getirilerek helallik alındı. Savcı Uzun’un hemşire eşi Cihan Uzun tabuta dokunarak, şöyle konuştu: “Çocukların da senin gibi savcı olacak. İntikamını alacaklar aşkım. Ben buradayım. Herkes senin peşinde. Bir avuç çapulcuya papuç bırakılmayacak. Sen kahramansın. Asla ağlamam. Hiçkimse benim boynumu bükemez. Canım, aşkım dimdik ayaktayım. Seninle gurur duydum, sen de benimle gurur duy. İki çocuğumu senin yolunda büyüteceğim. Sana sözüm olsun aşkım, dimdikim bak. Ciğerim bıraktığın gibiyim, şehidim. Sana sözüm olsun Murat’ım. Benim boynumu kimse bükemeyecek Murat’ım.” Uzun’un cenazesi Büyük Cami’de kılınan ikindi namazının ardından toprağa verildi. Cenazeye Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve yüksek yargı mensupları katıldı. - Hakan ÇELİKBAŞ - Yaprak KOÇER / DHA

Haberin Devamı

HSYK’dan inceleme

TUNCELİ Ovacık Başsavcısı Murat Uzun’un silahlı saldırı sonucu şehit olması ve yetersiz koruma önlemlerine yargının isyanının ardından Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) inceleme başlattı. Kurul, Emniyet’in tedbir almadığı, talep edildiği halde koruma ve silah vermediği, lojmanda tedbir alınmadığı, kamera ve polis kulübesi konulmadığı iddialarını araştıracak. yargı için ek güvenlik ve koruma tedbirleri sağlanması için de Adalet Bakanlığı ve HSYK çalışma başlattı.
Emniyet: Başvurusu yok
Tunceli Emniyet Müdürlüğü, Başsavcı Murat Uzun’un silah ruhsatı ve Ovacık’ta görev yaptığı süre içerisinde koruma talebi başvurusunun  olmadığını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!