"Savcı, Anayasa'yı ihlal ediyor"

Güncelleme Tarihi:

Savcı, Anayasayı ihlal ediyor
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 27, 2001 16:12


ANAP İstanbul Milletvekili, TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili Sühan Özkan ile ANAP İstanbul Milletvekili, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Emre Kocaoğlu, DSP Aydın Milletvekili Sema Pişkinsüt hakkında dava açmak için fezleke hazırlayan Savcı'nın ''demokratik hukuk devleti kuralını ihlal ettiğini'' bildirdiler.

Haberin Devamı

Özkan ve Kocaoğlu, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'e gönderdikleri mektupta, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu adına yayınlanan resmi raporlardaki işkence iddialarını soruşturan bir savcının, iddiaları bırakıp mağdurların adlarını açıklamadığı gerekçesiyle Pişkinsüt hakkında soruşturma açtığının basında yer aldığını ve bunu üzüntüyle izlediklerini ifade ettiler. 

''Demokratik bir ülkede bir savcının TBMM'nin doÄŸal denetim faaliyetini soruÅŸturma haddi olmadığı'' belirtilen mektupta, ''Bu korkunç habere inanmak istemiyoruz ve yanlış olmasını temenni ediyoruz'' denildi. Mektupta,ÂÅŸu görüşlere yer verildi:

''Eğer basındaki haber doğru ise Sayın Savcı'nın, Anayasamızın değiştirilemez ilkelerinden olan demokratik hukuk devleti ilkesini ihlal ederek ağır bir Anayasa suçu işlediği akla gelmektedir.

Ayrıca, işkence iddiasının tam olarak soruşturulup işkence suçlusunu bulmakla yükümlü olan Sayın Savcı'nın bu asli görevini bırakıp işkenceyi ortaya çıkartan parlamenter kurumları suçlamakla, mensubu olduğu yargıyı töhmet altında bırakıp tezyif ettiği düşünülecektir. Bu da Sayın Savcı'nın TCK'nın 159. maddesindeki yargıyı tezyif ve tahkir suçunu işlediğinin karinesi olur.

Bu durumda, eğer basındaki haberler doğru ise sözkonusu Sayın Savcı hakkında yasaların öngördüğü idari işlemlerin başlatılabilmesi için teşebbüse geçilmesini takdirlerinize arz ederiz.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!