Savaşan şahin gururu

Güncelleme Tarihi:

Savaşan şahin gururu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2007 12:12

Türkiye, ülke savunması ve caydırıcılığının etkin unsurları arasında gösterilen F-16 savaş uçaklarını, bu amaçla kurduğu TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) ile gerçekleştirmenin gururunu yaşıyor.

Haberin Devamı

SAVAŞAN ŞAHİNLERİN SON FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN...

TAI tarafından Türkiye'de üretimi gerçekleştirilen savaşan şahinler (F-16), dünyanın en gelişmiş 3. nesil savaş uçakları arasında gösteriliyor.     

Savaş ortamında fizik kurallarını alt üst eden, ses hızının iki katı manevra kabiliyetine sahip olan bu uçaklardan, TAI tesislerinde toplam 278 adet uçak imal edildi.

Hava Kuvvetlerinin mevcut ve gelecek dönemde ihtiyacının karşılanması ve uçak kayıpları nedeni ile oluşan ihtiyacın karşılanması için alınması planlanan 30 adet geliştirilmiş blok model 50 modeli F-16 uçak programı ile ilgili çalışmalar da sürdürülüyor.

GELİŞTİRİLMİŞ 30 YENİ F-16 DAHA GELİYOR

15 Ekim 2006 tarihinde ABD Kongresinde de onayları alınan program kapsamında alınacak 30 adet geliştirilmiş F-16'lar mevcut uçaklara göre üstünlüğü, gövde içi ilave yakıt tankı ile daha uzun menzil hassas vurucu güçte artış olacak.

Haberin Devamı

Sözleşme gereği alınacak 30 adet uçağın son montaj ve teslimatı TUSAŞ tesislerinde, motorların üretimi ise TUSAŞ Motor Sanayi A.Ş'nin (TEI) Eskişehir'deki tesislerinde gerçekleştirilecek. İlk uçak 2011 yılı ortalarında envantere girecek,teslimatlar 2012 yılı sonunda tamamlanacak.

SAVAŞ MAKİNALARINDA ÜRETİM SÜRECİ

Dünyanın en gelişmiş 3. nesil uçakları arasında gösterilen ve bu olgudan hareketle 1980 yılların başında seçimini yaparak bu “savaş makinaları” için üretim startını veren Türkiye'de, TAI'nın kuruluşu da bu süper uçakların üretimi ile başladı.

TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. kuruluşundan bu yana, Hava Kuvvetleri Komutanlığı için ilk üretime yönelik adımı I. faz projesi kapsamında 1987 yılında attı.

1995 yılına kadar toplam 152 adet uçağı başarı ile üreten TUSAŞ, Öncel II faz projesini de 1995 ile 1999 yılları arasında tamamladı. Bu sürede toplam 80 adet F-16 savaş uçağı üretimi gerçekleştirildi.

MISIR VE ÜRDÜN İÇİN DE ÜRETİLDİ

Kazanılan kabiliyet sonrasında ilk yurt içi üretim siparişini Mısır Hava Kuvvetleri Komutanlığından alan TAI, 1993 yılında başlattığı toplam 46 adetlik üretim programını yaklaşık 4 yıllık bir süreç sonunda 1999 yılında tamamladı. Böylece TAI tesislerinde iki faz halinde Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı için 232 adet, Mısır Hava kuvvetleri Komutanlığı için de 46 adet olmak üzere toplam 278 adet uçağın imalatı gerçekleştirilmiş oldu.

Haberin Devamı

TAI son olarak da Ürdün Hava Kuvvetlerinin elinde bulundurduğu toplam 17 adet uçağa yönelik modernizasyon çalışmaları ile ilgili programında da teslimat sürecini başlattı. Bu kapsamda ilk uçak geçtiğimiz günlerde Ürdün Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.

GÜVEN VEREN UÇAKLAR

Savaş ortamında fizik kurallarını alt üst edecek kabiliyetlere sahip olan F-16 savaş uçakları bugün dünyanın en gelişmiş avcı bombardıman savaş uçakları arasında gösteriliyor.

Tek motoru olmasına karşın saatte 2124 kilometre hızla uçabilen bu uçaklar Afterburner ile ses hızının iki katını geçebiliyor. Tasarımı düşük hızlarda bile inanılmaz manevralar yapmasını sağlarken, F-16'lar enerjisini azaltıp, yeniden kazanması sadece bir an sürüyor ve hafifliğine karşın yer çekimine dokuz kat daha dayanıklı olarak imal edilmiş.

Haberin Devamı

Her türlü hava koşullarında hedef tespit edebilme, alçak irtifada uçan uçakları dahil avlayabilme özelliklere sahip bu uçaklar, havadan-karaya görevlerde bir depoyla 860 kilometreden fazla uçup silahlarını yüksek bir hassasiyetle sevk edebiliyor. Kendini düşman avcı uçaklarına karşı koruyabilme ve ilk kalkış noktasına da geri dönebilme kabiliyetine de sahip bulunan F-16'lar, çok amaçlı uçaklar arasında yer alıyor. Bu uçaklar, silahlarını hava ve kara hedeflerine çok yüksek hassasiyetle sevk edebilir niteliklere de sahip bulunuyor.

F-15 ve F-111 gibi kendini kanıtlamış uçakların teknolojilerinden yararlanılarak imal edilen F-16, güçlü radarı sayesinde alçaktan uçan uçakları bile tespit edebiliyor.

TÜRKİYE “GÖRÜNMEZ UÇAKLARA” (JSF) KİLİTLENDİ

Bu arada Türkiye, uzun vadeli savunma sanayi programı çerçevesinde tedarik etmeyi planladığı F-35 müşterek taarruz uçağı (JSF) üretimine sağlayacağı katkıyla, dünyanın en gelişmiş uçaklarından mevcut filosunu takviye etmeyi planlanıyor.

Haberin Devamı

6 milyar dolarlık Türkiye katkısı ile gerçekleştirilecek programda, Türk savunma sanayi şirketlerinin de katılması öngörülüyor.

2009 yılında başlatılacak olan bu program çerçevesinde Türkiye'ye verilmesi planlanan uçakların da 2014 yılında Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığının filosuna teslim edilmesi öngörülüyor.

ABD'nin önderliğinde yürütülen ve JSF müşterek avcı-bombardıman uçağı projesi programında Türkiye de yer alıyor. İngiltere, Kanada, Hollanda, İtalya, Danimarka, Norveç ve Avustralya da bu süper uçaklara katkı verecek ülkeler arasında bulunuyor.

2010 yılından sonra seri üretime geçmesi öngörülen F-35 uçaklarına Türkiye belirli sayıda sahip olacak. Planlanan sürede yeni uçakları filosuna katması halinde Türkiye'nin mevcut hava savunma gücü F-16 uçakları ile birlikte daha da güçlendirilecek.

-GÖRÜNMEZ UÇAKLARIN ÖZELLİKLERİ-

F-35'lerin en önemli özelliği olan görünmezliği. Bunun yanı sıra uçak 28 kilometre çapında bir küre alanını izleyebiliyor. Bu nedenle hedefini çok uzak mesafeden görebildiği gibi, füzelere karşı da korunabiliyor.
F-35 ayrıca, her yöne yerleştirilmiş kameralarına, lazer mesafe tespit cihazına ve gövde içine saklanmış silahlara da sahip bulunuyor. Bu uçaklar, 9 tonluk kapasitesi olan yakıt tankıyla da önceki savaş uçaklarından çok daha uzun sürede havada kalabilme özelliğine sahip durumda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!