Savaş uçaklarının isimlerinin başında yer alan kod nedir?

Güncelleme Tarihi:

Savaş uçaklarının isimlerinin başında yer alan kod nedir
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2019 11:47

Hava Kuvvetlerinin göklerdeki güvenliği sağlayan askeri araçları arasında önemli bir konuma sahip olan savaş uçakları, birçok modeli ile ordulara hizmet vermeye devam ediyor. Türkiye'nin de geniş bir yelpaze ile sahip olduğu savaş uçağı filosu, F-16, F-35 gibi kodlarla ifade edilmektedir. Peki, savaş uçaklarının isimlerinin başında yer alan kod nedir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler

Haberin Devamı

Savaş uçaklarının isimlerinin başında yer alan kodlar, bu konuyla ilgili olan vatandaşların araştırdığı konular arasında yer alıyor. 

Amerikan Hava Kuvvetleri Tarafından 1962 yılından bu yana verilen Uçak Tipi(F) - Model Numarası(16) olarak tanımlanabilir. F-16 = Fighter Serisi Filghting Falcon, F-4 = Fighter Serisi Phantom, F-11 = Fighter Serisi Tiger gibi. F = "Fighter" , C="Carrier", B="Bomber" denilebilir.

F-16 Savaşan Şahin (Fighting Falcon)Lockheed Martin üretimi çok amaçlı, tek motorlu jet savaş uçağı. General Dynamics şirketi tarafından, ABD Hava Kuvvetleri için geliştirilmiştir. Hafif avcı olarak tasarlanmış, başarılı birçok amaçlı avcı uçağıdır. Geniş kullanım alanı, olağanüstü manevra kabiliyetiyle kendini kanıtlamış ve başarısıyla birçok ülkeye ihraç edilmiştir. F-16 büyük Batı kökenli avcı projesi sonucunda üretimi 1976 yılında onaylanmıştır. II. Dünya Savaşı sonrası uçaklar içinde MİG-21'den (10,000+) ve F-4 Phantom_II'den (5195) sonra en çok üretilen 3. savaş uçağıdır. Temmuz 2016 itibarıyla 4.573 adet üretilmiştir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!