Savaş suçlusu iddiasıyla Avustralya'da tutuklandı

Güncelleme Tarihi:

Savaş suçlusu iddiasıyla Avustralyada tutuklandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2006 08:59

Sırbistan'la Hırvatistan arasındaki savaş sırasında Hırvatlara işkence yapılmasının yanı sıra asker ve sivil Hırvatların sürülmesi emrini vermekle de suçlanan Sırp asıllı Avustralya vatandaşı, Hırvatistan'ın isteği üzerine tutuklandı.

Haberin Devamı

 Hırvatistan yetkilileri, “Yüzbaşı Dragan” olarak da bilinen Dragan Vasiljkoviç'i, 1991'deki savaş sırasında bir Sırp milis gücünün komutanı olmak ve işkence ve sürgün emri vermekle suçlamıştı.

Vasiljkoviç'in, Hırvatistan'ın isteği üzerine Batı Avustralya eyaletinin başkenti Perth'de bugün gözaltına alındığı ve Sidney Yerel Mahkemesi tarafından 27 Ocak'ta yapılacak duruşmaya kadar tutuklanmasına karar verildiği bildirildi.
Avustralya Genel Savcısı Philip Ruddock, yaptığı açıklamada Hırvatistan'ın Vasiljkoviç'in iadesi için 60 gün içinde başvurabileceğini, başvurudan sonra federal bir yargıcın iade konusunda karar vereceğini kaydetti.
Avustralya vatandaşı Vasiljkoviç'in 1991'de Hırvatistan'a gittiği ve Sırpların hakim olduğu Knin bölgesinde HırvatistanSırplarının ”Kninjas” diye bilinen özel milis gücünü eğittiği ileri sürülüyor.

Haberin Devamı

Vasiljkoviç, 1991'de AP'ye yaptığı bir açıklamada Sırp güçlerine komutanlık yaptığını kabul etmişti. Daha sonra Sırp ordusunun gönderdiği komutanlar tarafından kenara itilen Vasiljkoviç, savaş bittikten sonra Avustralya'ya geri dönmüş ve tenis hocalığına başlamıştı. Eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'in halen sürmekte olan davasında da ifade veren Vasiljkoviç, 10 bin kadar kişinin öldüğü Hırvatistan'daki savaş sırasında suç işlediği iddialarını sürekli reddetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!