Satışlar düşüyor, yıldızlar müzik şirketlerinden kopuyor

Güncelleme Tarihi:

Satışlar düşüyor, yıldızlar müzik şirketlerinden kopuyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2007 00:00

Radiohead, Paul McCartney, Prince ve Nine Inch Nails gibi müzik dünyasının önde gelen isimleri müzik şirketlerinden ayrıldı.

Tüm dünyada müzik piyasasının dijital ortama kaymasıyla birlikte CD satışları yerle bir olurken, dev müzik şirketleri veda eden süperstarları izliyor. Michael Jackson’ın Thriller albümünün 46 milyonluk rekor satış rakamına ulaşmak ise atık herkes için imkansız görünüyor.

SONRADAN beyazlaşan siyah efsane Michael Jackson’ın Thriller albümünün 46 milyon, ABD’li grup Eagles’ın tüm albümlerinin 120 milyon sattığı yıllar, müzik piyasasının dijitale kaymasıyla gerilerde kaldı. Albüm satışları yerle bir olurken Radiohead, Paul McCartney, Prince ve Nine Inch Nails gibi müzik dünyasının önde gelen isimleri müzik şirketlerinden ayrıldı. Prince geçen yıl müzik şirketini terk edince, onu Paul McCartney, Radiohead ve Nine Inch Nails gibi geniş hayran kitlesi olan şarkıcı ve gruplar izlemişti. Şimdi de Madonna, müzik şirketiyle vedalaşmak üzere sahnede. Müzik şirketlerine veda eden şarkıçılar daha yaratıcı projelere imza atmak istiyor.

VEDALAR SÜRECEK: Türkiye’ye konser için gelmeyi her fırsatta reddeden İrlandalı rock grubu U2’nun da müzik şirketinden ayrılması bekleniyor. Genç kızların yeni gözdezi Justin Timberlake ve Coldplay gibi önemli hayran kitlesine sahip isimlerin de müzik şirketlerinden yakın zamanda ayrılacağı söyleniyor.

GELENEKSEL ÇÖKÜYOR: Müzik piyasasındaki bu son gelişme, CD satışları tüm dünyada gerilerken, süperstarların müzik şirketleriyle tüm yıl için yaptıkları albüm anlaşmalarının sorgulanmasının bir sonucu. Geleneksel anlaşmaların artık bir işe yaramadığı, insanların online müzik indirdiği veya YouTube, MySpace ve diğer internet portallarından sevdikleri şarkıcıları takip ettikleri biliniyor.

YENİ BİR ÇAĞ: Dave Matthews Band, Alanis Morissette gibi sanatçıları ve David Gray, Gomez, Crowded House ve pek çok müzik iláhına ev sahipliği yapan ATO Records’u temsil eden Red Light Management yetkilisi Bruce Flohr, "Geçerli olan yeni bir anlayış var. Pek çok etkinlik için artık bir müzik şirketi etiketine ihtiyaç yok. Müzik işi için bu yeni bir çağın başlangıcı" dedi.

OYUN DEĞİŞTİ: Müzik dünyasında giderek güçleşen oyunu Flohr şöyle anlatıyor: "Eskiden oyun kolaydı. Şarkılarınızın radyoda çalınmasını, yüzünüzün müzik dergilerinde görünmesini sağlar ve Cumartesi akşamları Night Live programına çıkardınız. Şimdi videonuzu YouTube’a koyacaksınız, kendi MySpace sayfanızı yapacaksınız, Facebook ile anlaşacaksınız. Turnenizi kendiniz ayarlayacaksınız. E tabii başarılı bir albüm de şart."

ŞİRKETSİZ OLMAZ: Müzik şirketleri ise hálá şarkıcıların gelişimi, promosyonlar ve ürünlerin fiziki dağıtımı için gerekli olduklarını düşünüyor. Çok büyük organizasyonların onlarsız hayata geçirileceğine inanmıyorlar. Warner Music Group, Vivendis Universal Music Group, EMI Group PLC ve Sony BMG Music Entertainment dünyanın en büyük dört müzik şirketi. Bu dört şirket ABD müzik endüstrisinin yüzde 88’ini kontrol ediyor.

Warner’a veda eden Madonna Live Nation’la anlaşıyor

UZUN
yıllardır çalıştığı Warner Music Group’un yeni teklifini geri çeviren Madonna’nın konserler düzenleyen Live Nation ile albüm ve turne anlaşması imzalayacağı söyleniyor. 10 yıllık anlaşmanın şartlarına göre Madonna, şarkı söylemesi karşılığında 18 milyon dolar prim ve üç albüm için 17 milyon dolar civarında ödeme alacak. Live Nation, hisse senedi ve nakit olarak 50 milyon dolar ödeyerek Madonna turnelerine katkı sağlayacak.

McCartney, kahveci Starbucks’ı seçti

BU yılın başlarında yaşanan başka bir ilginç olay ise, unutulmaz Beatles grubunun yaşayan ismi Paul McCartney’in dev müzik şirketleri yerine küçük bir müzik şirketiyle anlaşması oldu. ABD’li kahve zinciri Starbucks ve Concord Music Group’un birlikte kurduğu Hear Music’le anlaşan McCartney herkesi şaşırtı.

Radiohead albümünü online satışa çıkardı

MÜZİK dünyası açısından başka bir yenilik de İngiltere’nin Oxford şehrinden çıkıp tüm dünyayı sarsan progressive rock grubu Radiohead’den geldi. Plak şirketiyle kontrat yenilemeyi boşveren Radiohead, yeni albümünü online ulaşılabilir kıldı. Albümü download (yükleme) etmek için ne kadar ödeneceğini ise hayranlarına bıraktı. İlk hafta grubun albümünü 5.5 milyon kişi internetten yükledi.

Albümleri 120 milyon satan Eagles yalnız

BUGÜNE kadar albümleri 120 milyonun üzerinde satan Eagles, yeni çıkacak albümünü "Long Road Out of Eden"i özel olarak Wal-Mart’larda piyasaya sürecek. Yılların grubu Eagles’ın bile yola yalnız devam etmesi, müziğin yeni çağıyla ilgili olarak gelen köklü değişimleri gösteriyor. Nine Inch Nails grubunun öndeki ismi Trent Reznor da internet sitesinden artık müzik şirkletleriyle kontrat yapmayacağını duyurdu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!