Satan suçlu bulundu, alan değil mi?

Güncelleme Tarihi:

Satan suçlu bulundu, alan değil mi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2007 00:00

Yüce Divan’da eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer’i Esenboğa Mobil Santral ihalesini Turgay Ciner’in firmasının kazanması için baskı kurduğu ve ihaleye müdahale etmeye çalıştığı gerekçesiyle 1 yıl 8 ay hapse mahkum edilmesi, "Birşeyi yasadışı şekilde satan suçlu ise, bunu alan suçlu değil mi" sorusunu gündeme getirdi.

TEK SUÇLU ESKİ BAKAN MI: Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanları Cumhur Ersümer ile Zeki Çakan’ın "enerji ihalelerinde yolsuzluk yaptıkları" iddiasıyla Yüce Divan’da yargılandıkları davadan çıkan sonuç, kafaları karıştırdı. Zeki Çakan’ın beraat ettiği davada, Cumhur Ersümer’in ise Esenboğa Mobil Santral ihalesini Turgay Ciner’in firmasının kazanması için baskı kurduğu ve ihaleye müdahale etmeye çalıştığı gerekçesiyle 2 yıl hapis ve 91 YTL para cezasına çarptırılmıştı. Bu ceza iyi hal nedeniyle 1 yıl 8 aya indilip, Ersümer’in bir daha suç işlemeyeceği kanaati ile ertelenmesine karşın, eski bakanın bu işin tek sorumlusu olarak görülmesi bu kafa karışıklığının nedeni oldu.

TANIK OLARAK DİNLENMİŞTİ: Dönemin TEAŞ Genel Müdürü Muzaffer Selvi, Meclis Soruşturma Komisyonu’na verdiği ifadede Esenboğa Mobil Santrali’ni kazanan AKSA grubunun bu hisselerini Park Holding’e devredilmesi için Ersümer’in baskı yaptığı öne sürmüştü. Selvi, daha sonra Yüce Divan’da Ersümer’i suçlayan ifadelerini baskı altında verdiğini, Ersümer’in "ihaleyi şuna verin’ demediğini savunmuştu. Selvi’nin ilk iddaları nedeniyle Yüce Divan’da tanık olarak dinlenen Turgay Ciner ise, Esenboğa mobil santrallerinin ihalesini kazanamadığı halde daha sonradan ihaleyi kazanan firmayı satın almasında Bakan Ersümer’in bir telkini veya baskısı olmadığını söylemişti.

MENFAAT SAĞLAYANA NE OLDU: Yüce Divan’da görülen 5 davasından biri beraat, 2’si afla sonuçlanan Ersümer’in, bu ifadelere karşın Esenboğa Mobil Santralı ihalesi nedeniyle cezalandırılması, "Ersümer bu davadan dolayı cezalandırılıyorsa, ortada bir suç unsuru görülüyor demektir. Ersümer, görevini kötüye kullanarak bir suç işlediyse, bu işten menfaat sağlayanın durumuna da bakmak gerekmez mi" değerlendirmelerine neden oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!