Sarkozy, AB'nin genişlemesinin dondurulmasını istedi

Güncelleme Tarihi:

Sarkozy, ABnin genişlemesinin dondurulmasını istedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2006 16:23

Fransa'da iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy, “AB'nin tam üyelik için ehil olmayan komşularla stratejik ortaklık statüsü sürecini gözden geçirmesini” istedi.

Haberin Devamı

Yeni yıl dolayısıyla basın toplantısı düzenleyen Sarkozy, 2006 yılında iç ve dış politikadaki beklentilerine ilişkin görüşlerini açıkladı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sarkozy, “AB'nin kurumları uyumlu hale getirilmeden yeni bir genişleme dalgasına karşı olduğunu” belirtti.

Romanya ve Bulgaristan ile tam üyelik müzakerelerinin ileri bir safhayı ulaştığını kaydeden Sarkozy, bu iki ülkeyi, bahsettiği yeni genişleme dalgasının dışında tuttuğunu ifade etti.

“AB'nin tam üyelik için ehil olmayan komşularla stratejik ortaklık statüsü sürecini gözden geçirmesini arzu ettiğini” bildiren Sarkozy, konuşmasında, “75 milyon nüfusuyla Türkiye'ye ve 45 milyona ulaşan nüfusuyla Ukrayna'ya, 'stratejik ortaklık' önerilmesinin daha uygun olacağı” mesajını verdi.

Haberin Devamı

AB Anayasası için Fransa ve Hollanda'da düzenlenen referandumlarda ”Hayır” oyu çıktığını kaydeden Sarkozy, “Avrupalı siyasetçilerin bu konuyu yeteri bir biçimde dikkate almadıklarını” savundu. Sarkozy, ”AB'nin etkili kurumlara ve istikrarlı sınırlara ihtiyacı var” dedi.

Konuşmasında gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacağı mesajını yineleyen Sarkozy, merkez sağ adayını UMP delegelerinin ön seçimle belirlemesi gerektiğini söyledi.
Sarkozy, 5. Cumhuriyet'te başbakanın rolü hakkında reform yapılmasını savundu ve “Başbakan hükümeti koordine eden, cumhurbaşkanı ise önemli kararları veren kişi olmalı” dedi.

Kaçak göçmenlere karşı hükümetin sertlik politikasını devam ettireceğini kaydeden Sarkozy, geçen yıl 20 bin kaçak göçmenin sınır dışı edildiğini, bu rakamın 2006 yılında 25 bine çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Uzun bir ayrılıktan sonra eşi Cecilia ile tekrar barıştığı ve birlikte yaşamaya başladığı belirtilen Sarkozy, basın toplantısında, özel yaşamına ilişkin soruları yanıtlamayacağını belirtti.

Sarkozy'nin uzun bir aradan sonra parmağına yeniden evlilik alyansı takması dikkati çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!