Sarısülük ailesi AİHM’e başvuruyor

Güncelleme Tarihi:

Sarısülük ailesi AİHM’e başvuruyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2013 18:43

Gezi Parkı eylemcisi Ethem Sarısülük’ü başından vuran polis memurunun serbest bırakılmasını Sarısülük ailesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacak.

Haberin Devamı

Sarısülük ailesinin avukatı Kazım Bayraktar polis memuru A.Ş’nin bırakılma kararına bir üst mahkemede itiraz edeceklerini belirterek etkili soruşturma yapılmadığı gerekçesiyle de AİHM’e başvuracaklarını açıkladı.

Bayraktar Hürriyet Dünyası’na şu değerlendirmeyi yaptı:
“Gezi Parkı protestolarının ardından yetmiş gösterici tutuklandı. Bu ucube tutuklama gerekçelerinden birisi de ‘göstericilerin adam öldürülmesine sebep oldukları’ iddiasıydı. Ama bugün görüyoruz ki, Ethem Sarısülük’ü başından vuran polis memuru bu cinayeti işlediği açık olduğu halde salıverilmiştir. Zaten olmayan adaletin çivisinin çıktığı meşruiyetini yitirdiğini bu karar bize bir kere daha göstermiştir.
Sayın Başbakan’ın ‘polisimizi yedirtmeyiz, yargıya gerekeni söyledik’ şeklindeki sözleri yargıda yansımasını bulmuş ve Ethem Sarısülük’ü kafasından vurup öldüren polis memuru serbest bırakılmıştır.
Biz zaten etkili soruşturma yürütülmediği ve yargı siyasi iktidarın etkisine girdiği için AİHM’e itiraz hazırlığımız yapıyorduk. Bu kararın ardından da en kısa sürede AİHM’e başvuracağız.”

Haberin Devamı

Mahkeme kararını sert şekilde eleştiren avukat Kazım Bayraktar sözlerine şöyle devam etti:
“Hakimin gerekçesinde ateş etme anı, kaçış anı bu konuyla ilgili medyaya yansıyan görüntülerin hiçbiri yoktu. Keşif sırasında alınan sanık ifadeleri de yoktu. Bilirkişinin 4.8 metreden kafaya ateş edildiği tespiti de gerekçede yer almadı.

Şüpheli polis memurunun kendisini suçtan kurtarmaya dönük ifadeleri gerekçe göstererek salıverme kararı verildi.”

ANAYASA MAHKEMESİ’NE BAŞVURMAYACAKLAR

Bayraktar "Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak mısınız?" sorusu üzerine ise şu değerlendirmeyi yaptı:
Anayasa mahkemesi kendisine yapılan 3500 başvurunun 3500’ünü de reddetti. Bu süreçte Anayasa mahkemesi de iç hukuk yolu olarak işlemediğini kanıtlamış oldu.
Türkiye2de iç hukuk yollarının etkisiz hale geldiğinin yargının siyasi iktidarının talimatıyla işlediğini bütün kanıtları ve delilleriyle ortaya koyarak doğrudan AİHM’e başvuracağız.
Anayasa Mahkemesi’ne sonuç alabileceğimizi düşünmediğimiz için başvurma yoluna gitmeyeceğiz.

Haberin Devamı

AYM ŞARTI TARTIŞMA KONUSU

Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolu 23 Eylül 2012’den itibaren başlamıştı. AYM bu süreçte kendisine yapılan hiçbir başvuruyu kabul edilebilir bulmazken AİHM’e başvuru için AYM sürecinin de aşılması gerektiği tartışmaları yapılmıştı. Bazı hukukçular AİHM’e başvuru için AYM’ye de başvuru şartı olduğunu savunurken, bazı hukukçular ise yaşam hakkına ilişkin başvuruların doğrudan AİHM’e yapılabileceğini savunuyorlar.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!