Sarin korkusu

Güncelleme Tarihi:

Sarin korkusu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2012 00:00

Rus askeri uzman Aleksander Şaravin, “Suriye’de yaklaşık 30 yeraltı deposunda Rusya ve Avrupa ülkelerinden satın alınmış tonlarca kimyasal silah bulunuyor. Suriye kendi imkânlarıyla sarin gazı da üretiyor” dedi. CIA depoları bulmak için harekete geçti. İsrail Savunma Bakanı Barak ise “Hazırlık emri verdim” diye konuştu.

Haberin Devamı

SURİYE’de depolarda tutulan tonlarca kimyasal silahın akıbeti dünyayı endişelendiriyor. Daily Beast’in haberine göre ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA, Suriye’ye gönderdiği gönderdiği uzman ajanlarla bu silahları bulmaya çalışıyor. 2003’teki ABD işgalinden önce Irak rejiminin Suriye’ye kimyasal silah kaçırıp kaçırmadığı, kaçırdıysa bunların türü ve nereye gittiği soruları kilit önemde. CIA, ayrıca, Suriyeli yetkililerin telefon konuşmaları ve e-postaları ile Suriye’den gelen uydu görüntülerini de bu gözle mercek altına aldı.

Barak’tan talimat

ABD’nin bu konuda İsrail ile de temas halinde olduğu bildirildi. İki ülke, Suriye’de 16 aydır devam eden çatışmaların bir iktidar boşluğuyla sonuçlanması halinde, bu silahların Hizbullah gibi örgütlerin eline geçebileceğinden endişe ediliyor. Kanal 10 televizyonuna önceki akşam bir röportaj veren İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, “Orduya başta istihbarat alanında olmak üzere gereken her konuda hazırlıkların yapılması emrini verdim” dedi. Barak, Suriye’nin karadan havaya ve karadan karaya füzelerinin de tehdit oluşturduğunu belirtti.

Haberin Devamı

En tehlikeli gaz

Rusya Askeri Politikalar Analiz Merkezi uzmanı Aleksander Şaravin, İzvestiya gazetesine verdiği demeçte şunları söyledi: “Suriye’deki kimyasal silahların miktarı tam olarak bilinmiyor. Suriye’de yaklaşık 30 yeraltı deposunda Rusya, Fransa ve daha bir dizi Avrupa ülkesinden satın alınmış tonlarca kimyasal silah bulunuyor. Suriye’nin kendi imkanlarıyla sarin gazı ürettiğini de biliyoruz. Sarin gazı tıpkı yıllanmış şarap gibidir. En eskisi, en tehlikelisidir. Suriye’deki sarin gazı stoku son birkaç yılda üretilmiş olduğundan bunların hava bombardımanıyla yok edilmesi teoride mümkün. Fakat depoların yeraltı derinliğinin tam bilinmemesi çevre ülkelerde de felaket yaratabilir. Bu durumda bir kara harekatı şart ama tüm depoların kontrol altına alınabilmesi için 75 bin kişilik ordu gerekir.”

Buharı bile öldürüyor

RENKSİZ, kokusuz bir sıvı olan sarin, sinir sistemi üstünde çok etkili bir madde. Az miktardaki buharı dahi göğsü sıkıştırıp adaleleri kasarak komaya sokabiliyor, öldürebiliyor. NATO’nun “GB” kod adıyla kimyasal silah olarak sınıflandırdığı sarin gazının üretimi ve depolanması 1993’te BM konvansiyonuyla yasaklanmıştı. Suriye bu konvansiyona taraf değil. Birçok ülke tarafından terör örgütü olarak sınıflandırılan Japon tarikatı Aum Şinrikyo’nun üyelerinin 1995’te Tokyo metrosuna düzenlediği sarin saldırısında 13 kişi ölmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!