Sarıca Kilisesi’ne Europa Nostra ödülü

Güncelleme Tarihi:

Sarıca Kilisesi’ne Europa Nostra ödülü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2007 00:00

2002 yılında kültür turizmine kazandırılan Kapadokya’daki Sarıca Kilisesi’nin restorasyon projesi, Avrupa Birliği ve Tüm-Avrupa Kültür Mirası Federasyonu Europa Nostra tarafından Kültürel Miras Büyük Ödülü’nü kazandı.

Kapadokya bölgesinde, bir kaya kütlesine oyulmuş olan Sarıca Kilise’nin restorasyon projesi, Avrupa genelinde 32 ülkeden kültürel mirası korumayı amaçlayan 158 proje arasından seçildi. Türkiye, İtalya, Almanya, Belçika, Birleşik Krallık, Fransa ve Romanya’dan 5 projenin kazandığı yarışmaya çeşitli kategorilerde 32 ülkeden 158 başvuru yapıldı. Başvurular bağımsız uzmanlarca değerlendirdi.

Yarışmada ayrıca Dr. Elif Özlem Oral, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde yaptığı "Bursa İpek Fabrikaları ve İpekböcekçiliği Bağlantılı Endüstriyel Mirasın Korunması" konulu doktora teziyle "Diploma" almaya hak kazandı.

KRALLI KRALİÇELİ ÖDÜL TÖRENİ HAZİRAN’DA

Avrupa Mirası Ödülleri töreni, 8 Haziran 2007’de İsveç’in başkenti Stockholm’de, belediye binasında yapılacak. Törene Europa Nostra Başkanı, Avrupa Komisyonu’nun eğitim, öğretim, kültür ve gençlikten sorumlu üyesi Danimarka Prensi Jan Figea ve Europa Nostra İsveç hamisi Prenses Madeleine ile İsveç Kral ve Kraliçesi de katılacak.

Yarışmada 10’ar bin Euro’luk para ödülünü kazananlar şöyle:

á Mimari Mirasın Korunması: Sarıca Kilise, Kapadokya (Türkiye)

á Kültürel Peyzajın Korunması: L’Aquila yakınlarındaki Santo Stefano di Sessanio (İtalya)

á Sanat Yapıtlarının Korunması: Duvar ve Tavan Resimleri Renkli Dia Arşivi (Almanya)

á Kayda Değer Araştırma: Atlantik Duvarı Tahkimat Müzesi (İtalya-Belçika-Fransa)

á Özverili Hizmet: Mihail Eminescu Vakfı (Romanya-Birleşik Krallık)

Bu beş büyük ödülün yanısıra çeşitli çalışmalara da 16 madalya (2. ödül) ve 13 diploma (3. ödül) verildi.

YEŞİL PALMİYE’Yİ DE ALMIŞTI

UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Kapadokya bölgesindeki Sarıca Kilise’nin restorasyon projesi 1997-2002 yılları arasında VASCO Turizm sponsorluğunda, KA.BA Mimarlık tarafından yürütüldü. Projede, yapının özgünlüğüne dokunmadan, doğal malzemenin iyileştirilmesi ve sağlamlaştırılması sağlandı. Proje kiliseyi korumayı ve üst kayadaki yarıklarla yapısal çatlakları onararak sert doğal koşulların tahribatını engellemeyi amaçladı.

Nevşehir ili, Ürgüp ilçesi sınırları içinde, bir kaya kütlesine oyulmuş olan Sarıca Kilise, Kepez Vadisi’ndeki diğer kaya kiliselere bakan bir tepede yer alıyor. Bizans mimarisinde ilk örneklerine 9. yüzyılda rastlanan kapalı Yunan haçı ile üç yapraklı yonca plan şemasının karışımı olarak inşa edilmiş. Çok sayıda örneği bulunan kapalı Yunan haçı şemalı kiliselerden, Göreme’deki Elmalı, Karanlık, Hacı İsmail Deresi kiliselerinin duvar resimleri özellikleri, 10 ve 13’ncü yüzyıllarda yapıldıklarını düşündürüyor. Sarıca Kilise, mimarlık camiasının en büyük ödülü olarak görülen Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri çerçevesinde, Yapı Dalı "Koruma ve Yaşatma Ödülü" ve Almanya’nın en büyük turizm dergilerinden olan GEO - Saison’ın Yeşil Palmiye ödülünün de sahibi olmuştu.

EUROPA NOSTRA NEDİR

Tüm-Avrupa Kültür Mirası Federasyonu Europa Nostra, Avrupa genelinde etkin 230’u aşkın sivil toplum örgütünü temsil eden bir platform. Başta Avrupa Birliği kurumları, Avrupa Konseyi ve UNESCO olmak üzere kültürel mirasla ilgili uluslararası örgütlere, bu alanda çalışan Avrupa sivil toplum hareketinin sesini duyuruyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!