Sarhoş hava korsanı sek içkiyle etkisizleştirildi

Güncelleme Tarihi:

Sarhoş hava korsanı sek içkiyle etkisizleştirildi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2008 00:00

Türk Hava Yolları’nın Antalya-Saint Petersburg seferini yapan uçağında "Üzerimde bomba var" diyerek, gitmek istediği ülkenin adını yazan sarhoş Özbek yolcu Yaşar Raşidov (52), panik yarattı.

Notu yazdıktan sonra, sürekli sek içki verilen yolcu sızınca kendiliğinden etkisiz hale geldi. Yoluna devam eden uçak, St. Petersburg’a inince Rus timler, uyuyan hava korsanını gözaltına aldı.

THY’nin dün saat 10.32’de Antalya Havalimanı’ndan 162 yolcusu, 2 kaptan pilot ve 5 kabin görevlisi ile havalanan TK 3105 sefer sayılı Airbus A 320 tipi Düzce adlı uçağı, saat 13.00 sıralarında St. Petersburg’a inmek için alçalmaya başladı. Bu sırada aşırı derecede sarhoş olan Yaşar Raşidov’un yazdığı bir not, Türkiye ve Rusya’yı ayağa kaldırdı. THY Genel Müdürü Temel Kotil’in anlatımlarına göre, olay şöyle gelişti: Aşırı alkollü olan Yaşar Raşidov, uçak St. Petersburg’a yaklaşırken, kabin memuruna kaptan pilota götürmesi için bir mektup verdi. Mektupta ’Üzerimde bomba var’ ve gitmek istediği ülkenin adı yazıyordu. Kaptan pilot, kokpit kapısını açmadı. Ancak ’kaçırıldık’ sinyalini iletti. Bu notu gönderen yolcu ise kabin görevlerinden içki talep etmeye devam etti. Koltuğunda sürekli kendisine verilen içkileri içen Raşidov, biraz sonra sızdı.

5 yıl yatabilir

Temel Kotil, hava korsanı için "Belki de aşırı miktarda içecek talep ettiği için bir sorun çıkmadı" dedi. Adını vermek istemeyen bir THY görevlisi de Kotil’in bu sözleri üzerine, kabin ekibinin çok deneyimli olduğunu, sek ve bol içkiyle etkisiz hale getirilen korsanın uyumasının sağlandığını anlattı. Uçak saat 14.16’da St. Petersburg’daki Pulkovo-2 Havalimanı’na indi. Uçağın çevresini saran Rus özel timleri, kapılar hostes tarafından açılınca içeri girip, uçak kaçırma paniği yaşanmasına neden olan ve koltuğunda oturan Yaşar Raşidov’u gözaltına aldı.

Rus güvenlik güçlerinin verdiği bilgiyi basına aktaran St. Petesburg Pulkovo-2 havalimanı sözcüsü, Yaşar Raşidov’un alkolün etkisinden halen kurtulmamış olduğunu söyledi. Rusya yasalarına göre uçak kaçırma veya kaçırma girişimi çok ağır cezalar öngörüyor. Hava korsanı yaptığı şakayı 5 yıl hapis cezasıyla ödeyebilir.

Oleg Kisselev isimli bir yolcu, şirkete (THY) ait üniformalı kişilerle pilotlardan birinin yanında oturan yolcuyla konuştuktan sonra onu götürdüklerini anlattı. Kisselev, "Hiçbir olay çıkmadı. Adam direnmedi, bağırmadı, bir kelime etmedi" dedi.

Çift pasaportlu

Yolcu uçağını kaçırmak isteyen hava korsanının kimliği konusunda gün boyu çelişkili bilgiler geldi. Önce hava korsanının adı "Yaşar Paşaoğlu" olarak bildirilirken, daha sonra yolcu listesinde bu ismin bulunmadığı, korsanın adının "Yaşar Raşidov" olabileceği ifade edildi. Akşam saatlerindeyse kesin bilgilere ulaşıldı ve hava korsanının çift pasaportlu olduğu ortaya çıktı. Özbek asıllı şair Yaşar Paşaoğlu’nun Türk pasaportu taşımasına rağmen ’Yasa Rashidov’ adına düzenlenmiş Rus pasaportuyla uçağı bindi. Kendini Ahıska Türk’ü olarak tanıtan Paşaoğlu, Antalya Lara’daki bir otelde deneme amaçlı çalışmaya başlamış, ancak siyasi söylemleri nedeniyle kısa sürede işine son verilmişti. Paşaoğlu, 3 yıl önce AKP Antalya İl Başkanı’nın basın toplantısı sırada, "Bu partinin kapatılması lazım" diye bağırarak adını duyurdu. 10 ay önce de AKP Antalya Gençlik Kongresi’nde Başbakan Tayyip Erdoğan’ı protesto etmekte isteyince salondan çıkartıldı. Paşaoğlu, bayramın 1. günü de bayram namazını kılıp camiden çıkarken kendini Radikal Kemalist Partisi Kurucu Genel Başkanı diye tanıtıp "AKP istifa" diye bağırmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!