Şaraba yatırılmış kara arzu

Güncelleme Tarihi:

Şaraba yatırılmış kara arzu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2001 02:00

Noir Desir (Kara Arzu demek) yakın zamana kadar bizde pek bilinmeyen bir gruptu. Şimdi her yerde şarkıları çalıyor. Yirmi yıllık bir geçmişi olan Noir Desir, Fransa'nın Bordeaux (hani şu şaraplarıyla ünlü yer) şehrinde doğdu. Grup üyeleri pekçok ülkede turnelere çıkıyor ama hala doğdukları şehirde yaşamakta diretiyor.

Grubun son albümü ‘‘Des Visages, des figures’’ memleketimizde çıkalı çok olmadı ama albümün insanda sıcak duygular uyandıran ilk single'ı ‘‘Le vent nous portera’’ mutlaka bir yerlerden kulağınıza çalınmıştır, zira radyolarda sürekli çalıyor. Fransız rock müziğinin amiral gemisi sayılan Noir Desir, Fransızca şarkı söylemenin handikaplarına pek takılmıyor ama The Who, The Gun Club, Led Zeppelin gibi Amerikalı gruplardan çok etkilendiklerini de saklamıyor.

İlk defa uluslararası bir plak şirketiyle (Universal) çalışan Noir Desir daha önce yenilip yutulması zor albümler yapmıştı: ‘‘Veuillez rendre l'ame a qui elle appartient’’, ‘‘Du ciment sous les plaines’’, ‘‘Tostaky’’ ve ‘‘666.667 Club’’. Başlangıçta punk kalıplarına yaslanarak müzik yapan grup Bertrand Cantat (vokal), Serge Teyssot-Gay (gitar), Denis Barthe (davul) ve Jean-Paul Roy'dan oluşuyor.

Noir Desir'in şu anki sound'u eski gürültücü hallerine göre daha esnek, daha eklektik ve etkileşime daha açık. Son albümleri Des Visages, des figures'de müzikal kökenlerini ve referanslarını inkar etmeden Latin, caz, bossa nova, blues, dub hatta rai gibi türlerden bol bol faydalanmışlar. Bu duruma yakın dostları Manu Chao da katkıda bulunmuş. Chao hem limonata gibi bir şarkı olan Le vent nous portera'da gitar çalmış hem de düzenlemeler konusunda fikir vermiş elemanlara.

Sonic Youth ve Public Enemy'nin prodüktörü Nick Sansano tarafından kotarılan ve beş yıl aradan sonra çıkan Des Visages, des figures'e katkıda bulunan tek isim Manu Chao değil aslında. Brigitte Fontaine ve Macar asıllı klarnetçi Akosh Szelevenyi albümün diğer konuk sanatçıları. Joe Mardin ve Romain Humeau of Eiffel de düzenlemelere yardım etmiş. Bütün bu isimler Noir Desir elemanlarının yakın arkadaşları aynı zamanda. Albümün Marakeş, New York, Leon (İspanya) ve Nimes gibi farklı şehirlerde kaydedildiğini de hatırlatalım.

Noir Desir'in en önemli özelliklerinden biri de son derece politik bir grup olmaları. Kendi ülkesinde milyonlarca satan, Fas'tan Meksika'ya kadar binlerce insanı kucaklayan grup sık sık dayanışma konserlerine davet ediliyor. Mesela ‘‘Göçmen İşçileri Destekleme ve Bilgilendirme Grubu’’ yararına ya da Le Pen'in politikalarını protesto etmek için konserler veriyorlar. Zapatistalara, Jose Bove'ye, Tibetlilere, küreselleşme karşıtlarına ve anarşistlere de büyük bir sempati besliyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!