Sara taklidiyle dolandırıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Sara taklidiyle dolandırıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bu kez hedef kadınlar. Sara krizi taklidi yapan dolandırıcılar özellikle lüks semtlerde, market önlerinde faaliyet gösteriyor. Yardıma gelenlere parası olmadığı için ilaç alamadığını söylüyor, kurbandan para istiyor ya da alınan ilaçları eczanelere götürüp parasını geri alıyor.

‘‘Tebrikler, yaptığımız çekilişte büyük hediyeler kazandınız ama önce şu senetleri imzalamanız gerekiyor’’ ve lösemili çocuk taklidinden sonra dolandırıcılıkta gelinen son nokta: Sara nöbeti yöntemi. Yöntem zekice olmasının yanı sıra oyunculuk yeteneği de gerektiriyor. Genellikle, varlıklı olduğu düşünülen iyi giyimli kadınlar hedef olarak seçiliyor. Kurbanların çoğu kandırıldıklarını bile anlamıyor.

Eponotin istiyor

8 temmuzda Acıbadem Doğuş Üniversitesi yanındaki sokaktan geçen Nilüfer Yılmaz, yerde sara krizi geçiriyor gibi görünen bir gence yardım etmek için yanına gitti. Sakallı, esmer ve üstü başı dağınık olan gencin titrediğini, ellerinin kilitlendiğini, ağzından köpükler çıktığını ve başını fena şekilde yere vuruyordu. Olayı pencereden gören gören bir komşusu da adamın yardımına koşmak için aşağıya inmişti. Yılmaz, gencin yüzünü kolonyalı mendille silerken, komşu da evden getirdiği soğanı koklatmaya çalıştı. Kendine gelen gence ilacı olup olmadığını sordular, yardım önerdiler. Genç adam askerde çürüğe çıkarıldığını söyledi, parası olmadığı için reçetedeki ilaçları alamadığını iddia etti. Yılmaz, eczaneden ilaç almaya giderken komşu da yiyecek bir şeyler getirdi.

En yakındaki eczaneye giren Yılmaz, eczacıya durumu anlatır, ücretini ödeyip ilacı satın alır. Eczacı Hilal Hanım (Soyadının açıklanmasını istemiyor) piyasadan uzun zaman önce kalkan ampul eponotin yerine hap verirken Yılmaz'ı uyarır: ’’Bu tip olaylarla son zamanlarda çok sık karşılaşıyoruz. Saralı taklidi yapan dolandırıcılar birkaç dakika sonra ilacı geri getirip parasını istiyor, dikkat edin!’’

Nilüfer Yılmaz'ın şüphesi yoktur. Yine de telefon numarasını bırakıp eczaneden ayrılır. Genç adam ampul yerine hap görünce itiraz eder. Yılmaz gençten şüphelenmekle birlikte ilacı verip yoluna devam eder.

Eczacılar da korkuyor

Bir süre sonra, Nilüfer Yılmaz'ın telefonu çalar. Arayan eczacıdır. Gencin ilacı geri getirdiğini, ilacı verip parasını almak isterken polisin arandığını farkedince koşarak kaçtığını anlatır. Yılmaz, ‘‘Bu tip olaylar nedeniyle insanın kimseye güveni kalmıyor, ileride gerçekten ihtiyacı olan birisi ile karşılaştığımda, şüphelenip yardımcı olmayacağım’’ diyor. Yılmaz, birkaç ay önce de TEM otoyolunda kaza yapan bir grup gence yardımcı olmaya çalışırken soyulduğunu anlatıyor.

Acıbadem'de eczacılık yapan Hilal Hanım, bu tip olaylarla çok sık karşılaştıklarını, sara taklidi yapan dolandırıcıların ilaçları geri getirip parasını istediklerini söylüyor. ’’Aslında ilacı geri almamız yasak, ama özellikle bayan eczacıları hedef seçiyorlar, görünüşleri bile o kadar korkutucu ki taleplerini reddemiyorsunuz’’ diyor.

Emniyet Müdürlüğü Dolandırıcılık Masası ise henüz böyle bir şikayetle karşılaşmadıklarını, ancak bu gibi durumda kişinin dolandırıldığının farkına varmasının zor olduğunu belirtti.

Nasıl soyuyorlar

Piyasada bulunması zor bir ilaç için reçete alınıyor. Bazen dolandırıcılar ilaç adını uydurup reçetelerini kendileri yazıyor.

Lüks semtlerde, market önlerinde bekleyip zengin görünümlü kadınları hedef olarak seçiyorlar.

Sara krizi görünümünün gerçekçi olması için ağızlarını sabunla köpürtüyorlar.

Yardıma koşan kişilere ilacın zor bulunduğunu, para verilirse ilacı alabileceklerini söylüyorlar.

Israrlı davranılıp ilaç alınırsa, ilacı bir süre sonra eczaneye götürüp, gerektiğinde baskı yaparak parasını istiyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!