Sara hastasına pil tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Sara hastasına pil tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

ABD'de geliştirilen piller, epilepsi ya da bilinen adıyla sara hastalarının umudu oldu. İlaç veya cerrahi yöntemlerden sonuç alamayan bazı sara hastalarının nöbetlerini kontrol etmelerini sağlayan sisteme ‘‘vagal sinir stimülasyonu’’ adı veriliyor. Pil ve elektrotlardan oluşan cihaz, geçtiğimiz günlerde Türkiye'de ilk kez yapılan ameliyatla 6 yaşındaki bir hastaya takıldı.

Operasyonu Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Nöroşirürji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Memet Özek tarafından gerçekleştirildi. Pilden çıkan elektrotlar, beyin sinirlerinden ‘‘sol vagus’’ sinirine sarılıyor ve pil de sol üst göğüse açılan cep içine yerleştiriliyor. Bilgisayar yardımıyla programlanabilen pil, belirli aralıklarla vagus üzerinden beyne elektrik sinyalleri gönderiyor. Beyin, aldığı bu sinyallerle sara nöbetini kontrol altında tutuyor. Dr. Özek, ‘‘Cihaz, dışarıdan bakıldığında görülmüyor. Pil 24 saat boyunca çalışıyor ve belli güçteki anormal elektrik akımlarını önlüyor’’ dedi. ‘‘Lityumtionikloriten’’ denilen bir maddeden yapılan 55 gram ağırlığında ve 5.5 santim çapındaki cihazın fiyatı yaklaşık 1.5 milyar lira.

ABD'de de takıldı

ABD'nin Maryland Eyaleti'nde yaşayan bir epilepsi hastasına da aynı yöntem uygulandı. İlaçla tedavi olamayan Erinn Elizabeth Farver (27) adındaki kadının beynine pazartesi günü pil takıldı. Pil yöntemini ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) de onayladı. Pil takmak, ABD'de 10 bin dolara (yaklaşık 2 milyar lira) mal oluyor. İstatistiklere göre ABD'de 2.5 milyon epilepsi hastası var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!