Santana’dan rock dersi

Güncelleme Tarihi:

Santana’dan rock dersi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

BLUE JEAN'DEN

MÜTHİŞ CD-ROM

Türkiye'nin 1 numaralı gençlik ve müzik dergisi Blue Jean, yine bildiğiniz gibi. Birbirinden ilginç röportaj ve konularla dolu olarak okuyucularının karşısına çıkan Blue Jean ekibi; dev posterleri ve sürpriz hediyeleriyle okurlarına yine bir sonraki ayı iple çektiriyor. Blue Jean'in bu ay verdiği hediye ise başlı başına bir olay. Tüm okurlarına ‘‘Dance E-Jay’’ adlı bir CD-ROM veriyor Blue Jean. Bu CD-ROM'u bilgisayara takıyorsunuz ve ondan sonra istediğiniz müziği yapabileceğiniz mükelmmel bir stüdyoya kavuşuyorsunuz. Müzikle ilgilenen herkes için inanılmaz güzellikte bir fırsat. Kaçırmayın, pişman olabilirsiniz...

Carlos Santana, '90'ları sessiz sedasız geçirdikten sonra, yeni milenyum ile silkelendi. Yeni hit'i ‘‘Smooth’’ tüm radyo istasyonlarını sallarken, ustanın son albümü ‘‘Supernatural’’ ise müzik dünyasının dev isimlerini toplayan kadrosuyla müthiş bir müzik şöleni sunuyor.

MEKSİKA’DAN ZİRVEYE

Carlos, Meksika'nın Autlan diye adı sanı bilinmez bir köyünde henüz beş yaşındayken babası tarafından memleketinin geleneksel müziğiyle tanıştırılmış bir çocuktu. Babası da babaydı hani, mariachi kemancısı ve köyünün en usta çalgıcılarından biriydi. Carlos da kafaya müzisyen olmayı koymuştu bir kere. Derken bir gün Carlos radyoda rock'n'roll ile tanıştı. Karar verilmişti, gitar çalınacaktı. BB King, T-Bone Walker ve John Lee Hooker'ları teker teker hatmetti. Müziğe bakışıyla, stilinin şekillenmesi ise Carlos 14 yaşındayken taşındıkları, son durakları olan San Francisco'da gerçekleşti. Adamımız burada bir okula kaydoldu, İngilizce öğrenmeye başladı ve en önemlisi de böylesine renkli bir atmosfere sahip bir şehirde farklı kültürler ve müzik tarzlarıyla tanıştı. Artık sound'unu iyice oturttuğu bu beş senenin ardından da Woodstock'taki ekibinin çekirdeğinden kurulu olan Santana Blues Band'ı kurdu. Grup da San Francisco simalarının aranan canlı toplulukları arasına girince kendilerine Woodstock kapısı açılmış oldu.

Nihayet ilk albüm ‘‘Santana’’ ve albümün hiti ‘‘Evil Ways’’ günışığını gördüklerinde Amerika'nın dört bir yanında başgösteren Santana salgını listelere da sıçrıyordu. Woodstock da başlayan barış, sevgi, anlayış ve tutku dolu mesajlar artık pikaplarda dönüyordu. Ardından gelen 'Oyo Como Va', 'Black Magic Woman'lı 'Abraxas' ve takipçisi 'Santana III' ile grup, 1969-1971 arasını zirvede geçiriyordu.

Santana'nın daha sonra yayınladığı albümler eskisi gibi satmıyordu. Santana adı da zaten artık sadece Carlos Santana ile beraber anılır olmuştu artık. Yine de tüm albümlerinde satsın satmasın Santana hep aynı Santana'ydı.

SANTANA İÇİN EL ELE

Sessiz geçen uzunca bir dönemin ardından 1999'da Arista ile imzaladığı kontrat Santana'nın hayatındaki önemli dönüm noktalarından biri oldu. Plak şirketi bu eski toprağı ayağa kaldırmak için her türlü desteği verdi. Fakat asıl destek çocukluklarından beri bu efsaneyi dinleyerek yetişen genç nesil Amerikan müzisyenlerinden geldi. Dave Matthews, Everlast, Lauryn Hill, Matchbox 20'nin Rob Thomas'ı, Santana'yı dönüş yolunda yalnız bırakmayan isimlerdi. Eski dostlardan Eric Clapton, yenilerden Eagle Eye Cherry ile Mana da önemli katkılarda bulundular. ‘‘Supernatural’’ bütün bu gayretlerin hakkını veren bir çalışma oldu. İlk single, ‘‘Smooth’’un da başarısıyla Santana bugünlerde 1971 yılından bu yanaki en ‘‘in’’ günlerini yaşamakta.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!