Sansasyon amacına ulaştı

Güncelleme Tarihi:

Sansasyon amacına ulaştı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Belediye Başkanı, New York'a gelen İngiliz sanatçıların, Sansasyon adlı sergisine savaş açtı.

Çağdaş İngiliz sanatı Newyorkluları ikiye böldü. Brooklyn Museum of Art'ta açılan ‘‘Sansasyon/Sensation’’ adlı çağdaş İngiliz sanatı sergisine New York Belediye Başkanı Cumhuriyetçi Giuliani'nin karşı çıkması çok sayıda New Yorklunun ve ünlünün sergi lehine gösteri yapmasına yol açtı. Sergiyi protesto eden muhafazakar New Yorkluların da varlığı, şehri sergi yüzünden bir savaş alanına döndürdü.

New York'ta yüzlerce gösterici, Belediye Başkanı Rudolph Giuliani ve 'Sansasyon' adlı sergiye yönelttiği suçlamaları aleyhine gösteri yapmak için Brooklyn Sanat Müzesi'nin önünde toplandı. 2 Ekim'de açılan sergi nedeniyle New York belediye Başkanı'nı protesto etmek için yapılan gösterilere katılan ünlülerden oyuncu Susan Sarandon, ‘‘Sergiyi hafife almayın, bu büyük bir olay,’’ dedi.

Katolik gruplardan ve hayvan hakları savunucularından oluşan protestocular sergi açılışında Brooklyn Müzesi önüne geldiklerinde büyük bir kargaşa yaşandı. Muhafazakárların öfkesine hedef olan eserlerin başında Chris Ofili'nin gübre kullanarak yaptığı 'Meryem Ana' tablosu, İsa peygamberin 'Son Yemek'inin yorumu ve Damien Hirst'ün kesilmiş hayvanları geliyor. Göstericilerden biri tutuklandı. Sakallı ve sandalet giyen bir adam kelepçelenirken ‘‘Belediye Başkanı Giuliani bir faşist, sanat ve düşünce özgürlüğünün düşmanı,’’ diyordu. Karşı taraftan bir protestocu bunun üzerine ‘‘Irak'a git,’’ diye bağırdı.

MÜZEYE TEHDİT

Açılmadan önce bile 'Sansasyon' yıllardan beri New York'ta en çok tartışma yaratan sergiydi. Brooklyn Sanat Müzesi kendini, Belediye Başkanı Giuliani'nin çağdaş İngiliz sanatını 'hasta işi' olarak suçlamasıyla ateş hattında buldu. Başkan, sergiyi kapatacağı ve galeriyi tahliye edeceği tehditleri savurdu. Ayrıca galerinin belediyeden sağladığı bütçenin de kesileceğine kesin gözüyle bakılması gerektiğini söyledi. Müzenin Ekim ayı için Belediye'den alması gereken 7 milyon doları da, ha*lá ödemedi. Müze yetkilileri ise buna karşı Giuliani'yi ABD Anayasa'sının ifade özgürlüğünü garanti altına alan 1 Maddesini ihlal etmekten mahkemeye vereceklerini açıkladılar. Gazetelerde öfkeli editörler, müzenin dışında protestocular ve Brooklyn savaşı için hazırlanan yüzlerce polis. Şehrin her tarafından ünlüler de işin içine girince şov tam bir New York hadisesine dönüştü.

Karşıtlık, New York şehri ile idaresi arasındaki kutuplaşmayla sınırlı kalmadı. Dini inançlara karşı düşüncelerin ortaya dökülmesine neden oldu. Ofili'nin fil dışkısı kullanarak yaptığı Madonna'sını hakaret etmek için kendine hedef seçen Giuliani, bir sonraki senato seçimlerinde Hillary Clinton'a karşı şansını zora sokmadı. Giuliani'yi destekleyen Kardinal John O'Connor, Kutsal Ana'ya karşı yapılan bu derin saygısızlıktan dolayı üzüldüğünü söyledi. Bu sadece Meryem Ana'ya değil, dinin kendisine karşı bir saldırı da olabilirdi. Veya Katolik Kilisesi'ne saldırmanın özel bir yolu. New York'un içinde belediye başkanının fikirleri pek popüler değil. Ama kentin daha tutucu olan banliyölerinde destek buluyor.

HILLARY DESTEKLİYOR

Aslında görünen o ki, birçok kişi sanatın kendisinden çok tartışmalarla ilgileniyor. Galerinin dışına asılan parlak sarı poster büyük harflerle şöyle diyor: ‘‘Sansasyon-dikkatli olun’’.

Giuliani'nin sıfır tolerans politikası New York'un cilalanmasında çok iş yaptı. Suç oranı azaldı ve dünyanın başkenti imajı yenilendi. Ancak Liberal Demokratlar onu otoriter buluyor ve Bayan Clinton'ın şehirde kendi desteğini inşa edeceğinden emin olmak istiyor. Hillary Clinton ise sergide yer alan bazı yapıtları saldırgan bulmakla birlikte, bu yapıtların sergilenme hakkını sonuna kadar savunacağını açıkladı. 1 Ekim Cuma akşamı gösteri yapan gruplardan birisi de ‘‘şehir genelinde Giuliani'den kurtulma koalisyonu’’ydu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!